Четвъртък, 02 Юли 2020

Сряда, 14 Септември 2016 10:31

Депутатите пак отложиха промените за помощите на деца с увреждания

БСП напусна пленарната зала, майки готвят протести в десет града

„БСП лява България” напусна пленарната зала, заради отхвърленото предложение парламентът да включи в седмичната си програма законови промени, предвиждащи увеличаване на помощите за децата с увреждания. Решението бе мотивирано от председателят на парламентарната група Корнелия Нинова.

„Тъй като отново се повтори, че работите в интерес на гражданите, хайде да видим как. Уважаеми колеги от ГЕРБ, казахте, че предложението ни за увеличаване на средствата за децата с увреждания е предизборно. Внесено е 15 октомври 2015 година, когато нямаше президентски избори. Казвате, че е популистко, защо тогава сте го подкрепили в Комисията по труда и социална политика? Всичките ви членове на комисията са гласували „за” това предложение”, коментира Нинова.

По думите ѝ от 20 април има внесен още един законопроект, по искане на майките на деца с увреждания, който предвижда отпадане на таксите за дела за попечителство. „Това предложение внесохме, след предишната среща с тях. От 20 април до сега не е минал през комисия на първо четене. Не е разпределено. Това показва отношение на политическа партия ГЕРБ и правителството на Бойко Борисов към бедните, децата с увреждания, слабите хора, които не искате да подкрепяте”, допълни още лидерът на БСП.

Днес родители на деца с увреждания в поне десет града ще протестират с искания държавата да осигури адекватна финансова подкрепа и да изготви електронен регистър на хората с увреждания.

В София протестното шествие ще тръгне от градинката до Народното събрание, ще мине пред сградите на Министерския съвет и социалното министерство, а накрая ще има събиране пред парламента.

Преди ден социалното министерство обяви, че предвижда децата със степен на увреждания над 90% да получават по 930 лева месечно от догодина. Това ще важи само за децата до 18-годишна възраст. Родителите обаче са загрижени как ще изхранват децата си след навършването на пълнолетие.

"Пак не са преценили, пак не са обмислили, че тези деца не порастват. Като станат на 18 не тръгват на работа, нито спират да ядат, нито спират да са на памперси", каза Вера Иванова, която е майка на дете с церебрална парализа на 20 години, цитирана от “Дарик“.

Тя обясни, че получава 137 лева пенсия и малко над 70 лева за придружител на дете със 100-процентово увреждане с чужда помощ.

Майките в София заплашват с гладна стачка пред Министерския съвет и продължават да настояват за създаване на електронен регистър на лицата с увреждания.

Националният протест ще се проведе в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Добрич и в други градове, а в столицата родителите ще бъдат подкрепени от Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар