Четвъртък, 01 Октомври 2020

Сряда, 14 Септември 2016 20:47

Кметът на Перущица е обвинен за поискан подкуп от 40 хил. лв.

Ради Минчев поискал от Павлин Статев парите, за да не отстрани конкретна фирма от участие в обществена поръчка 

Кметът на Перущица Ради Минчев получи обвинение от прокуратурата за поискан подкуп от 40 хил. лв. Освен него са обвинени още двама души за обещан подкуп и за фалшифициране на документи, съобщи Окръжната прокуратура в Пловдив. Тримата са задържани за 72 часа.

Според прокуратурата кметът Минчев е поискал от лицето Павлин Статев 40 хил. лв., за да не отстрани конкретна фирма от участие в обществена поръчка за укрепване на свлачища. Това е станало между април и юли тази година.

Самият Павлин Статев е обвинен, защото е обещал парите, а освен това е фалшифицирал протокол за откриване на строителна площадка, който да представи пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Илияна Павлова също е обвинена за съставяне на документи с невярно съдържание. Тя е съставила фалшив доклад за оценка за съответствие на инвестиционните проекти и упражняване на строителен надзор от името на фирма от София. Документът е трябвало да бъде използван пред община Перущица, като възложител за изготвяне на оценка за съответствие на инвестиционния проект. Павлова е държава в себе си и 13 печата на различни държавни институции, установява прокуратурата.

Според обясненията на прокурорите, цитирани от "Фокус", Статев регистрирал фирмата специално за обществената поръчка в Перущица, а Павлова фалшифицирала документите, с които да я спечели. Били им отпуснати 130 хил. лв., те наели подизпълнител за 43 хил. лв, а останалото си разделили заедно с кмета. Разработката е започнала по сигнал в ДАНС, постъпил през февруари, информира "Фокус".

Кметът Минчев е издигнат на поста от ДСБ. Той беше задържан вчера , а лидерът на партията Радан Кънев заяви, че прокуратурата участва в "грозно активно мероприятие", съгласувано между ГЕРБ и БСП.

Окръжният прокурор Румен Попов коментира днес, че "политическата принадлежност на обвиняемите не е обект на интерес за прокуратурата, която се ръководи единствено от събраните доказателства за повдигане на обвинения".

BIG5.BG             

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар