Понеделник, 21 Септември 2020

Петък, 23 Септември 2016 09:04

Кристалина Георгиева все още с шанс за генерален секретар на ООН

Окончателното решение трябва да бъде взето от българското правителство

Кристалина Георгиева, която е заместник председателят на Европейската комисия, намекна, че скоро може да се включи в надпреварата за поста генерален секретар на ООН.

"За мен е чест, че много хора ме окуражават да се кандидатирам", заяви Георгиева на събитие, организирано от Международния институт за мир, мозъчен тръст, който отблизо следи дейността на ООН. "Като българка, бих казала, че това е решение на българското правителство", посочи тя.

Сега кандидатите за следващ генерален секретар на световната организация са девет и Съветът за сигурност вече проведе четири гласувания, за да определи подкрепата си за претендентите.

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш е първенец във всичките гласувания, но Русия, която има право на вето, смята, че следващият генерален секретар трябва да бъде от Източна Европа. Членовете на Съвета за сигурност също са изправени пред призивите да издигнат на високия пост за пръв път жена, след осем мъже.

България вече има кандидат в надпреварата - генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, но нейното представяне в предварителните гласувания поставиха под съмнение успеха й.

Следващото гласуване ще бъде в понеделник - 26 септември, след което българският премиер Бойко Борисов заяви, че може да смени кандидатите и да издигне Георгиева. "Ако след 26 септември Бокова не е първа или втора, тогава ще преценим всички заедно какво да направим", заяви премиерът преди дни. Именно от правителството се очаква да вземе окончателното решение за Кристалина Георгиева и дали тя ще се включи в борбата за престижния пост в ООН.

В същото време Кристалина Георгиева, която беше в Ню Йорк по време на срещата на световните лидери на Генералната асамблея на ООН, отхвърли съобщенията, че други източноевропейски държави може да издигнат нейната кандидатура. "Не търся подкрепата и не желая да бъда номинирана от друга държава, защото това е моята страна, аз я обичам", заяви тя.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар