Петък, 28 Февруари 2020

Петък, 23 Септември 2016 16:39

Велизар Енчев призовава да бъдат прекратени преговорите за присъединяването на Македония към ЕС

Независимият депутат с отворено писмо до министъра на външните работи Даниел Митов

Независимият депутат Велизар Енчев разпространи отворено писмо до министъра на външните работи Даниел Митов. Повод е поругаването на българска паметна плоча от страна на македонски журналист. Енчев иска светкавична реакция от МВнР по повод скандала. Депутатът настоява до 48 часа от правителството на Македония да се извинят за инцидента. В противен случай Велизар Енчев настоява управляващите у нас веднага едностранно да прекратят преговорите за присъединяването на Македония към Европейския съюз.

Ето и цялото писмо на Велизар Енчев до Даниел Митов:

„Обръщам се към Вас като народен представител и бивш посланик на Република България на Балканите, който многократно е поставял на парламентарния контрол въпроса за членството на Република Македония в Европейския съюз и необходимостта от българско вето, ако Скопие не прекрати антибългарската пропаганда и присвояването на българската история и култура.

След като организирана група граждани на Република Македония се качи на най-високия връх на Нидже планина – Каймак Чалан, за да поругае паметника на загиналите български войници през Първата световна война, настоявам да предприемете следните действия:

Ако до 48 часа македонският посланик в София и външният министър на Република Македония не изразят съжаление за случилото се, което предполага поднасяне на извинение, и ако македонските правораздавателни органи не започнат бързо производство срещу лицата,  разрушили българския паметник, Министерството на външните работи на Република България да отзове българския посланик в Скопие и да обяви, че едностранно прекратява преговорите за присъединяването на Република Македония към Европейския съюз.   

Националното ни достойнство и поруганата памет на хилядите геройски загинали български воини ни задължават незабавно да предприемем тези дипломатически стъпки.“

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 23 Септември 2016 16:39
  Велизар Енчев: Защо досега Каракачанов мълча?

  „ГЕРБ или спират да правят глупости или приключваме с цирка, всичко си има граници. Тази агония в държавата повече не може да продължава. Нe зa първи път ГEРБ нacъcквaт Икoнoмичecкa пoлиция или кaчулкитe cрeщу oпoнeнт“, гневно казал Каракачанов на премиера по повод пловдивския арест на пореден кадър на ВМРО…

 • Петък, 23 Септември 2016 16:39
  Румен Радев: Скандалът с къщата в Барселона засяга България в международен план

  Президентът Румен Радев отрече да има нещо общо с публикацията за "Къщата в Барселона". Случаят с т.нар "Къща в Барселона" засяга не само премиера Бойко Борисов, но и България. Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти скандала с разследването на пране на пари с българско участие в Испания, в който беше намесено името на министър-председателя от испанския вестник.

 • Петък, 23 Септември 2016 16:39
  Скандал в парламента заради състава на Комисията за регулиране на съобщенията

  В Народното събрание процедурата за избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) стана повод за остра размяна на реплики и обвинения в задкулисие, пише БНР.

Оставете коментар