Петък, 10 Април 2020

Събота, 24 Септември 2016 17:57

Борисов иска ясна позиция от ЕС за релокацията на мигрантите

Според него е важно споразумението между ЕС и Турция да продължи да работи

 

Важно е споразумението между ЕС и Турция да продължи да работи и в този разговор да се използва членството на Турция в НАТО като допълнителна гаранция за стабилност. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след края на срещата за миграцията по Балканския маршрут във Виена, цитиран от правителствената пресслужба.

По думите на министър-председателя е необходима ясна позиция на ЕС и за релокацията и начините за действие, когато мигрантите не желаят да останат в съответната страна.

Пред своите колеги и представителите на Европейския съюз българският министър-председател е пледирал за затваряне на границата на ЕС и за същото отношение на колегите от другите държави към границите на ЕС, както към собствените им национални граници. Борисов е срещнал разбиране от страна на другите участници в срещата.

Той е поставил условие в понеделник да бъде преведена сумата, която България трябва да получи от Европейския съюз за техническо оборудване и за подобряване условията на живот на служителите, ангажирани в строежа и охраната на границата с Турция.

Българският премиер не скри разочарованието си от своите колеги, които отговарят с мълчание на призива за продължаване на действието на споразумението с Турция и след декември, тъй като държавите членки не са готови да поемат евентуалния едномилионен поток бежанци, които биха тръгнали от Турция към Европа.

Премиерът не е получил ясен отговор и категорична позиция от своите колеги на въпроса как ще се действа, в случай че бъде взето решение за релокация на мигрантите.

Никой от правителствените ръководители не е отговорил на въпроса каква е рецептата, ако скоро на българо-турската граница се струпат хиляди бежанци. За да бъде предотвратена подобна катастрофа, Бойко Борисов е предложил Турция като членка на НАТО да бъде поканена за участие в заседанието на Европейския съвет през октомври.

В рамките на срещата премиерът отново постави и въпроса за изграждане на зони за сигурност извън ЕС.

"Колегите ме подкрепиха, искаме да демонстрираме, че ЕС не е само бюрокрация, това е най-добрият съюз. След решенията в Братислава искахме да демонстрираме, че в тежките ситуации може да се помогне на всички държави. Казвал съм, че трябва и на Гърция, Италия, Сърбия, Република Македония да се помогне", допълни още премиерът.


Оставете коментар