Неделя, 08 Декември 2019
Четвъртък, 29 Септември 2016 12:45

Борисов: С КТБ замина една готова магистрала „Хемус”

Днес премиерът откри саниран жилищен блок в Луковит

С програмата за саниране на жилища, която е на 100% безплатна за гражданите, провеждаме най-социалната политика, защото парите отиват при хората, битовите им разходи падат наполовина, вдига се цената на апартаментите.

Това подчерта министър-председателят Бойко Борисов при откриването на саниран жилищен блок в Луковит.

„Искам да благодаря на всички хора, които живеят в блока, защото никой не ги е питал от коя партия са и това е една абсолютна социална политика, която водим – 100% безплатно. Как си представяте сега тези, които са ви лъгали – „Излизайте от блока, ще го продам”... Лъжите им звучаха абсурдно, но мнозина им повярваха. За последен път”, каза премиерът. Той допълни, че до края на годината около 1 млрд. лева ще бъдат вложени в програмата.

„Тези пари са събрани от контрабандистите и от това, което се крадеше”, обясни Борисов. По думите му, в момента се работи по 900 жилищни сгради, още 4500 чакат включване в програмата. „Средно на година сме заделили по 1 млрд. лв. Докато ние управляваме, тези пари ще ги осигуряваме… Нито някой ще ви взима жилищата, нито ще ви вдигат данъците. Правим го не за да тормозим хората, а градовете да изглеждат по друг начин”, категоричен беше министър-председателят.


Той изтъкна, че санирането на блока струва по-малко от лихвите за два дни, които се плащат по проекта „Белене”. „Ако не бяха Корнелия Нинова и Първанов, всеки два дни можехме да даваме по един блок на българите. С КТБ замина една готова магистрала „Хемус”. Всяко управление е донесло тотална щета на тази държава. Не говоря политически, това са фактите. 1,3 млн. лв. трябва да платим сега за това, което Първанов и БСП 2006 г. са приели за Белене без да подпишат договор”, посочи Борисов.

„Като дойдем ние, само плащаме: 2,5 млрд. лв. сме платили за двете централи и за реакторите. И без да усети никой – всички щети по КТБ, 3,7 млн. лв. И това е само от борбата с контрабандата, с парите, които събрахме“, коментира пред медиите премиерът.

По думите му, хората не ги интересува дали Бокова или Георгиева ще бъдат издигнати за генерален секретар на ООН, а как ще живеят. Той посочи, че в неделя, когато ПП ГЕРБ ще представи кандидат-президентската си двойка, ще говори по темата за предстоящите избори.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 29 Септември 2016 12:45
  Иво Христов: Борисов лъже лековерните, купува користолюбивите и забавлява сеирджиите

  "Министър-председателят ни управлява чрез пороците, не чрез добродетелите. Вижте как бившите му изобличители днес са неговите най-усърдни апологети. ГЕРБ превърна дори по-податливите от Фейсбук-критиците си в група беквокали на властта. Изборните победи на ГЕРБ не почиват нито на идеи, нито на доверие, а на страха на хората да не загубят работата си, на принуда и на купен вот. Разбира се, най-могъщият съюзник на Борисов е политическата апатия. Ако не се отърсим от нея, ще се сбъдне реченото от депутата Георги Марков, че „Борисов ще ни управлява, докато му омръзне“. Когато Живков бе свален, мислеща България се дивеше как тъй поляци, чехи, унгарци и прочее били протестирали през годините, та сега строели бързо демокрацията си, докато ние сме пасували. Тридесет години по-късно е същото", казва в интервю за "Гласове" Иво Христов, избран за евродепутат от листата на БСП.

 • Четвъртък, 29 Септември 2016 12:45
  Държавата откри картел в "безплатното" саниране

  13 фирми са си поделяли блокове и са съгласували цени за обследване и изготвяне на паспорти, твърди Комисията по конкуренцията

 • Четвъртък, 29 Септември 2016 12:45
  Честваме Деня на народните будители

  По повод празника с официална церемония националният флаг се издигна пред президентството. Борисов и Нинова поздравиха във Фейсбук

  На 1 ноември България чества Деня на народните будители. На този празник се отдава почит на просветителите, книжовниците и революционерите, изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите.

  За първи път Денят на народните будители – 1 ноември, е отпразнуван в Пловдив през 1909 година. Преди това по стар стил на тази дата се е празнувал денят на Свети Иван Рилски – небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон на българските будители. През 1922 година Народното събрание обявява този ден за празник на всички "заслужили българи", както са се изразявали тогава. Решението е по предложение на Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение.

  Денят на народните будители се чества далеч преди официалното му обявяване със закон. За първи път е честван в Пловдив през 1909 г., а от 1922 до 1945 г. е общонационален празник.

  За отбелязване е фактът, че първият закон на новоосвободената българска държава е законът за задължителното всеобщо начално образование и че още преди Освобождението на България през 1869 г. се създава книжовното дружество, което слага началото на Българската академия на науките.

  На този ден България отдава своето признание на дейността на безброй народни будители, които създадоха Българското Възраждане.

  От 1945 година празникът е отменен. След дълго прекъсване той се възобновява през 1992 година.

  Днес в цялата страна Денят на народните будители се празнично с различни мероприятия.

  По повод празника в 10 часа националният флаг се издигна пред президентството.

  Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част по повод Деня на народните будители.

  По програма след церемонията държавният глава Румен Радев ще се срещне с ръководители на институции в областта на науката, образованието, културата и изкуството.

  Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" няма да работи с читатели. По повод празника институцията открива две изложби. Първата е юбилейна изложба "Пътешественик във времето", посветена на 85-ата годишнина от рождението на проф. Александър Фол. "Втората - "Пространства за будители", е с начален час 17.00 ч. и е посветена на периодичния печат между 1888 - 2018.

  Лидерите на двете най-големи политически партии поздравиха през социалните мрежи:

  „Честит Ден на народните будители! Поздравявам всички достойни българи, които се грижат за духовността и знанието. Нека си спомним и за великите наши сънародници, отдали живота си за съхраняването на нашия дух и култура”, написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук профила си.

  „Почит и признание към нашите просветители, книжовници и революционери. Техните дела ни завещаха свободна и богата на духовност и култура България“, написа също във Фейсбук председателят на БСП Корнелия Нинова. „Уважение и благодарност към личностите, които днес с ум и сърце даряват знание и възпитават в родолюбие. Честит празник!“, допълва Нинова.

Оставете коментар