Понеделник, 10 Август 2020

Вторник, 04 Октомври 2016 12:15

Борисов нагази "комфорта" на Плевнелиев

Премиерът започна с оценките четири месеца преди края на мандата му

Въпреки обещанието си, че няма да бърза с оценката на президента Плевнелиев, само ден след като обяви, че Цецка Цачева е номинацията на ГЕРБ, Бойко Борисов нападна държавния глава.

През април в пространно интервю за бТВ Борисов заяви, че няма да дава оценки на президента, защото искал той да си изкара мандата на спокойствие. Това се случи буквално след гафа в Лондон, където на среща с българи премиерът беше попитан когато се гледа в огледалото, не вижда ли Пеевски.

"С Росен Плевнелиев работех прекрасно като министър. Не случайно по-нататък ще говорим за нашия кандидат за президент, защото искам той да си изкара мандата на спокойствие, а не да ни питат постоянно кой е следващият. Той трябва да си свърши работата комфортно. Аз съм много признателен, той е много добър президент, имам го за голям приятел и очаквам, в зависимост от решенията ни, той да остане много близък до нас”, каза тогава Борисов.

Борисов наруши обещанието си за "комфорт" на Плевнелиев близо четири месеца преди края на мандата му. Президентът по традиция напуска сградата на "Дондуков" 2 на 22 януари.

Борисов хвали щедро Плевнелиев и месец по-рано - през март, когато е в Брюксел за  заседанието на лидерите от Европейската народна партия.

"България има изключително добър, достоен, прекрасен президент", изрежда той в градация качествата на Пвленелиев. И не спира дотук, а допълва, че двамата "във външната политика имаме изключително добър синхрон".

Няколко месеца по-късно се оказва, че Борисов вече мисли иначе за външната политика, следвана от Плевнелиев, особено по отношение на Русия.  

"Грешката му е, че правейки се на ястреб, и аз съм му го казвал в очите и публично до голяма степен, влоши отношенията ни с Русия. Сега мисля, че с добронамереността, която имаме, и аз, и президентът Путин, и Медведев успяхме да отрегулираме нещата", каза Бойко Борисов в понеделник.

Още същия ден Плевнелиев отговори на критиката му хладнокръвно и без обида.

"В историята не се влиза по поръчка, оценката за моя мандат ще отнеме много време. Мнението на министър-председателя и на политиците е важно, но президентът Плевнелиев не е удобното извинение за липсата на кампания от политически дебати", отсече във Велико Търново държавният глава.

Дали ще остане на нивото на мека защита, или ще премине в нападение, не се знае. Плевнелиев обеща в петък да направи обръщение за началото на предизборната кампания. Какво ще каже в него, освен, че ще апелира към всички кандидат-президенти да посочат проблемите за държавата, обществото, Европа и света, предстои да видим.

Още по темата
Борисов готов с оставка, ако Цачева не спечели от раз
Цачева – готина, земна и душата на компанията!

Повод за думите му стана коментарът на премиера Бойко Борисов за работата му на „Дондуков“ 2

Прочети още на: http://www.dnes.bg/politika/2016/10/03/plevneliev-chaka-da-oceniat-mandata-mu-sled-vreme.317455

В историята не се влиза по поръчка, оценката за моя мандат ще отнеме много време, отсече във Велико Търново президентът Росен Плевнелиев.
Още по темата
Борисов готов с оставка, ако Цачева не спечели от раз
Цачева – готина, земна и душата на компанията!

Повод за думите му стана коментарът на премиера Бойко Борисов за работата му на „Дондуков“ 2

Прочети още на: http://www.dnes.bg/politika/2016/10/03/plevneliev-chaka-da-oceniat-mandata-mu-sled-vreme.317455

 BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 04 Октомври 2016 12:15
  Фандъкова върна плана за Борисовата градина

  Столичният кмет Йорданка Фандъкова излезе със свое становище относно проекта за Подробен устройствен план на Борисовата градина, съобщиха от общината

 • Вторник, 04 Октомври 2016 12:15
  Иво Христов: Борисов лъже лековерните, купува користолюбивите и забавлява сеирджиите

  "Министър-председателят ни управлява чрез пороците, не чрез добродетелите. Вижте как бившите му изобличители днес са неговите най-усърдни апологети. ГЕРБ превърна дори по-податливите от Фейсбук-критиците си в група беквокали на властта. Изборните победи на ГЕРБ не почиват нито на идеи, нито на доверие, а на страха на хората да не загубят работата си, на принуда и на купен вот. Разбира се, най-могъщият съюзник на Борисов е политическата апатия. Ако не се отърсим от нея, ще се сбъдне реченото от депутата Георги Марков, че „Борисов ще ни управлява, докато му омръзне“. Когато Живков бе свален, мислеща България се дивеше как тъй поляци, чехи, унгарци и прочее били протестирали през годините, та сега строели бързо демокрацията си, докато ние сме пасували. Тридесет години по-късно е същото", казва в интервю за "Гласове" Иво Христов, избран за евродепутат от листата на БСП.

 • Вторник, 04 Октомври 2016 12:15
  Главният архитект на София: Строителство в Борисовата градина няма да има

  Това беше най-консервативният проект, с най-малко строителство, коментира Здравко Здравков

Оставете коментар