Петък, 29 Май 2020

Четвъртък, 06 Октомври 2016 12:28

Андрей Райчев: Кристалина Георгиева се изложи

Това е нашата „Кен ли, либи диби далт ю”, заяви социологът

Социологът Андрей Райчев сподели, че Кристалина Георгиева се е изложила пред ООН. При последното гласуване тя остана предпоследна, въпреки големите очаквания към нея.

"Идеята, че тази жена може да стане с марш на скок генерален секретар на ООН, влизайки от нищото, е глупава. Всички по време на изслушването я превъзхождаха, заяви социологът Андрей Райчев. Това е нашата „Кен ли и либи диби далт ю”, тя се изложи. Няма какво да си говорим, можеше Бокова да спечели, но се изложихме като кифладжии с тази посредствена кандидатура. Изводът е, че вече няма да ни канят никъде. Излагация, позор, изригна Райчев.

Не на това мнение обаче беше социологът Нено Димов. "Сега се хвърляме в другата крайност – голям провал. Това не са олимпийските игри. Има само първо място, няма сребърен медал. В никакъв случай не можем да говорим за излагация и да си късаме ризите, опонира Димов.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 06 Октомври 2016 12:28
  Радев на форум със световни лидери: Справянето с К-19 изисква засилено сътрудничество

  Най-важните изводи от настоящата криза са, че рестриктивните мерки не трябва да нарушават основни човешки права, социалните мерки трябва да помагат своевременно на нуждаещите се, а финансовите инструменти да се насочат към тези, които ще бъдат движещата сила за бързото възстановяване.

 • Четвъртък, 06 Октомври 2016 12:28
  ООН: COVID-19 предизвика цунами от омраза и ксенофобия

  Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за глобални действия срещу надигналото се "цунами от омраза и ксенофобия, търсенето на изкупителни жертви и размахването на плашила", породени от пандемията от коронавируса, предадоха световните агенции.

 • Четвъртък, 06 Октомври 2016 12:28
  Социолози: Covid-19 e повече в главите, отколкото в телата

  Много по-перспективно е да мислим, че не външна причина, не нечий зъл замисъл или грешка са в основата. А че тази случка е проява на нещо вътрешноприсъщо на днешния човек. Базовото ни предположение е, че масовата страхова невроза е породена от доминиращата класа на Homo Consumaticus (Потребителя), а властите и медиите резонират (и главно усилват) случващото се. Защо обаче тревогата е една от иманентните характеристиките на душевността на консуматора? Това, което движи консуматора, е желанието да живее все по-добре и то все по-добре от себе си. Вечният ръст е господстващият принцип: следващият модел, новата мода, следващото парти… Тревогата на Потребителя е един от най-лесните начини той да се управлява. Борбата за политическа власт постепенно се свежда до борба за разтревожване на Потребителя. Побеждава разтревожилият, но и успокоилият с обещания (идейните сражения са изоставени, поради нечувствителността на Потребителя към идеи). Трябва да се паникьосваме за храната, която ядем; за водата, която пием; за въздуха, които дишаме, и т.н., та чак до грипа, който е като всеки друг грип и за вируса - като всеки вирус. Да, вирусите могат да убиват (нещо като 0,5% от населението), но те го правят всяка година от появата на Homo Sapiens и ще продължат да го правят. Трагичен, но неизбежен за обозримо бъдеще факт.

Оставете коментар