Петък, 23 Февруари 2018
Четвъртък, 06 Октомври 2016 12:28

Андрей Райчев: Кристалина Георгиева се изложи

Това е нашата „Кен ли, либи диби далт ю”, заяви социологът

Социологът Андрей Райчев сподели, че Кристалина Георгиева се е изложила пред ООН. При последното гласуване тя остана предпоследна, въпреки големите очаквания към нея.

"Идеята, че тази жена може да стане с марш на скок генерален секретар на ООН, влизайки от нищото, е глупава. Всички по време на изслушването я превъзхождаха, заяви социологът Андрей Райчев. Това е нашата „Кен ли и либи диби далт ю”, тя се изложи. Няма какво да си говорим, можеше Бокова да спечели, но се изложихме като кифладжии с тази посредствена кандидатура. Изводът е, че вече няма да ни канят никъде. Излагация, позор, изригна Райчев.

Не на това мнение обаче беше социологът Нено Димов. "Сега се хвърляме в другата крайност – голям провал. Това не са олимпийските игри. Има само първо място, няма сребърен медал. В никакъв случай не можем да говорим за излагация и да си късаме ризите, опонира Димов.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 06 Октомври 2016 12:28
  Андрей Райчев: Обединените патриоти заложиха политическото си бъдеще

  "Категорично няма да се стигне до разпад сред „Обединените патриоти“ или управляващата коалиция, управлението към момента въври изключително гладко". Това каза пред „Фокус“ социологът Андрей Райчев по повод напрежението сред Патриотите. По думите му тримата лидери в ОП идеологично нямат различния, но личните цели и представи за бъдещето се разминават. Райчев добави, че и вицепремиерът Валери Симеонов и министър Красимир Каракачанов са заложили на една и съща стратегия.

  „И двамата са заложили на една и съща идея, но те са доста различни хора. И двама се държат политически естествено, те не показват някакъв сътворен личен образ, а и двамата са решили да заложат политическото си бъдеще, бидейки такива, каквито са, и ако хората ги искат, да продължат. Особено това се отнася до Валери Симеонов. Той е най-яркият пример от гледна точка на изявления, на конфликтност, понякога и на скандалност. Той смее да влиза до крайност в конфликти. Но това не е някаква компенсация на нещо – „ако ме искате такъв, аз ще ви управлявам“, това е репликата“, обясни той.

  Андрей Райчев коментира още, че въпреки липсата на сериозно напрежение сред коалицията на ОП, е напълно възможно на предстоящите Европейски избори през 2019 година те да се явят поотделно. "Акцентът сега е към европредседателството и извличането на ползи за страната ни от него, което не предполага сериозни политически сътресения', каза още Райчев.

 • Четвъртък, 06 Октомври 2016 12:28
  Андрей Райчев: Кандидатстваме в Шенген за престиж, нямаме изгода да влизаме в момента

  Струва ми се, че холандският премиер Рюте не ни подкрепи за влизане в Шенген. На България не ѝ е изгодно да влиза в Шенген в момента - по-скоро за престиж и завършване на европейската интеграция кандидатстваме. Това обясни в предаването "Денят започва" по БНТ социологът Андрей Райчев. По отношение на влизането на България в еврозоната, Андрей Райчев е категоричен, че страната в момента е в най-добрата си форма за приемане и "ако не се случи сега, ще се отложи много във времето".

  Социалният антрополог Харалан Александров също се съгласи с тезата на Райчев и допълни, че влизането в еврозоната би било "крупен успех". Той го определени като много по-важно от приемането ни в Шенген. Логиката е да се инвестират усилията и ресурсите в довършване на битката за Еврозоната, обясни той.

  Споровете и дебатите около Истанбулската конвенция са повишили напрежението между БСП и ПЕС, защото БСП и още няколко социалистически партии в Източна Европа се различават от ПЕС политически, смята Андрей Райчев. Говорим за несъвместими линии - БПС е против и заема консервативна позиция, а ПЕС - либерална позиция, обясни Райчев. Харалан Александров допълни, че Конвенцията е разделила много институции и общности в мнението им и даде за пример академичната общност в лицето на БАН и СУ.

 • Четвъртък, 06 Октомври 2016 12:28
  Бивши министри, политици, социолози и консултанти източили над 3,8 млн. лв. от КТБ

  Журналистката Люба Кулезич показа документ от следствения отдел на СГП, който не е секретен, в предването "Просто Диков" по BiTV. Документът съдържа показанията на Бисер Лазов и Юлия Илиева по делото с източената КТБ. В протокола на Лазов се посочва, че лично е давал пари на лица по нареждане на шефа на фалиралата банка Цветан Василев, а парите са раздавани чрез фирми, свързани с КТБ.

  От данните става ясно, че например Кънчо Стойчев и Андрей Райчев на две дати са получили по 500 000 евро в брой без подписване на документи. Пред Сашо Диков обаче Стойчев отрича да е получил сумата, а Райчев е в чужбина и не можел да коментира. По следственото дело Юлия Илиева също потвърждава, че е дала по 500 000 евро на Кънчо Стойчев и Андрей Райчев в присъствието на адвокат Божидар Миладинов. Те поискали да им се даде касета от банката, за да сложат парите. Прокуратурата би трябвало да провери всички лица и сумите, които са посочени.

  Финансистът Стоян Мавродиев също е получил 50 000 евро, а сумата била предназначена за бившия икономически министър в кабинета "Борисов-2" Божидар Лукарски, който също отрича да е взимал пари чрез КТБ. Бисер Лазов осигурил и 500 000 евро за кампанията на друг бивш министър в същото правителство - Меглена Кунева в същия кабинет. Стефан Гамизов пък е имал директни отношения за взимане на пари на ръка. Според данните, които бяха изнесени, той е получил по нареждане на Цветан Василев 200 000 евро на касата на 1-и ноември 2012 година. Следващите суми са давани чрез консултант. Общо парите, които са били платени без документи са 3 850 000 евро. Бившият любимец на Иван Костов и настоящ посланик в Словения Димитър Абаджиев пкъ са давани 9 000 лева на месец. Димитър Абаджиев каза в ефир, че това е бил хонорар за адвокатски услуги. Другите „по 20 000 евро на два пъти на месец“ Абаджиев отрече. Останалите в списъка са Николай Малинов – бивш издател на в. Дума, журналистът Мирослав Иванов, който на няколко пъти е прибрал по 10-15 хил. лв., Димитър Куцаров - кандидат за президент с 2 млн. лв. за кампанията си, Митко Димитров Каратиста - по 10 000 лв. месечно в продължение на 1-2 години, както и Тенчо Попов. Пред Сашо Диков той обяснил, че е имал консултантски договор и по него му е плащано. Сред облагодетелстваните е и Росен Карадимов, който беше съветник на Сергей Станишев – регулярно по 10 000 евро на месец.

Оставете коментар