Понеделник, 28 Септември 2020

Вторник, 16 Август 2016 13:59

Велислава Кръстева: За новините, гьобелсовия принцип на информационното време и още нещо

ПР на ДПС напомня основни ценности, които са и първопричината за възникването на движението - защита на свободата и отстояването на гражданските права

Легитимирането на несъществуващи новини и факти, тяхното разпространение и взаимната верификация (за непосветените ще кажа, че това е ситуацията, в която една анонимна и невярна информация, която бива публикувана в каквото и да е интернет издание, блог, фейсбук и т.н., но бъде преповторена от друга, още повече национална телевизия, след което бива цитирана тази телевизия от други сайтове, от там във вестници и отново в телевизията в коментарно предаване примерно) – това е модерният гьобелсов принцип, това е гьобелсовият принцип на информационното време. Това написа първият и най-дългогодишен ръководител на „Връзки с обществеността“ на политическа партия „Движение за права и свободи“,Велислава Кръстева във фейсбук. Повод за кометара на политическият ПР и журналист е информация на Нова Тв, че «турски медии взеха на прицел ДПС».  Според медията няколко публикации в турския печат «говорят за връзка на Движението за права и свободи с актуалния враг номер едно на официална Анкара Фетуллах Гюлен». Изданието се позовава на цитати на активисти на движението, които според публикацията се радвали на опита за преврат в Турция със статуси във Facebook.

Велислава Кръстева коментира: Още на второто й цитиране драгият зрител, читател вече е загубил критерия си за това що е достоверност и възприема всичко казано му и го приема за истина. А подмяната на истината с неистина има още едно име, когато става дума за политика – това е манипулация, която много лесно се превръща в пропаганда. Със сигурност в нечия полза...

Коментирахме тези дни с хора от IT – сектора, че най-големият проблем на (на практика) неограничения достъп до информация е нейната достоверност. В смисъла на политиката, в смисъла на държавата още повече, този проблем се умножава по безкрайност. Защото, движейки се по тънкия лед на непроверената, недоказана, несъществуваща информация, медиите много лесно се оказват в качествено друга роля – на съучастници, на съпричастни, на манипулатори. А това освен безотговорно, това може да бъде много опасно.

Внимателно проследихме развитието на поредната т.нар. “новина”, за която ме информираха колеги от Нова тв. За да не ставаме още един път част от информационната спирала на подмяна и пропаганда, няма да я цитирам отново и тук.

Движението за права и свободи, уважаеми колеги журналисти, отново ще бъде на висотата на отговорността, която пое преди 26 години, и няма да се подведе в една толкова усложнена ситуация да обслужи интересите на която и да е медия за привличане (най-малкото) на зрителското внимание. Защото основните ценности, които са и първопричината за възникването на ДПС са защитата на свободата и отстояването на гражданските права.

Единственото, което настоятелно и последователно ще ви припомняме е постулата, който прокламира, че коментарът е позволен, но фактите – свещени, напомня Велислава Кръстева.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 16 Август 2016 13:59
  Искра Михайлова: ДПС вече не подкрепя Радев

  Евродепутатката поздрави Корнелия Нинова с изборния успех

 • Вторник, 16 Август 2016 13:59
  ДПС: До два месеца ще има избори

  След здравната и икономическата криза в резултат на Covid-19 сега настъпи политическа криза, която се характеризира с война между институциите в държавата. Това заяви днес депутатът от ДПС Халил Летифов. Според него и според партията, която представлява, във връзка с протестите и събуденото гражданското общество до 2 месеца най-вероятно ще има избори. 

 • Вторник, 16 Август 2016 13:59
  Хамид Хамид: Чакаме оставка от премиера, президента създава разединение!

  ДПC гoвoри зa 2 ocтaвки – нa прaвитeлcтвoтo и нa държaвния глaвa, зaяви в cутрeшния блoк нa "Нoвa тeлeвизия" дeпутaтът oт движeниeтo Хaмид Хaмид. Тoй дoбaви, чe ДПC нacтoявa и зa ocтaвкaтa нa прeдceдaтeля нa Нaрoднoтo cъбрaниe Цвeтa Кaрaянчeвa. „Тя нe e нa виcoтaтa нa тoзи пocт“, кaзa Хaмид Хaмид.

Оставете коментар