Четвъртък, 27 Февруари 2020

Вторник, 03 Май 2016 19:51

Повеля отвъд Океана: Борисов - президент, Дончев - премиер

Кой реди пасианса за бъдещия държавен глава на републиката

Бойко Борисов - президент, а Томислав Дончев - премиер. Това е идеалната комбинация и сценарий, около който гравитират фактори отвъд Океана, научи BIG5 от два свои независими източника.

Въпреки неколкократно заявения от сегашния министър-председател отказ да бъде номиниран за президент от собствената си партия ГЕРБ, натискът отвън върху него е огромен, довери нашият информатор. В една от редките си публични изяви новият американски посланик в България Ерик Рубин декларира безрезервната подкрепа на САЩ за правителството на Бойко Борисов и водената от него политика. В същото време обаче интересите на Големия брат предполагат поста на "Дондуков" 2 да бъде зает от проверен и верен съюзник. Досегашният държавен глава Росен Плевнелиев няма да има шансове да повтори мандата. Вероятността на негово място да се появи по-малко известна и компромисна (надпартийна) фигура ще навредят на демонстрираната стабилност и предсказуемост на страната в очите на чуждестранните партньори.

Именно надпартийността стресна Борисов и неслучайно той разви през април вижданията си за тежкия проблем. Ето точните му думи:  „Предстоят президентски избори и все повече интересът се насочва натам. Не мога да разбера защо политическите партии ни питат кой ще издигаме за кандидат за президент, след като когато го изберем, за което плащаме ние с нашите политически субсидии и нашите структури, на другия ден той е длъжен вече да не е от нас. Защо тогава издигаме ние президент? На първия ден той трябва да каже: „Разграничавам се от тези, които са ме завели до там”. Не мога да намеря логика. Как като излезе от нас, ще е против нас. В голяма дилема съм как да постъпим като партия, защото от друга страна пък трябва да се борим, на тези избори няма да бъдем разбрани правилно”, посочи Борисов пред актива на ГЕРБ.

В това разкрачено положение ГЕРБ няма много място за маневриране.

Още в началото на годината премиерът заяви, че имал поне пет кандидатури за държавен глава от средите на партията си. Но той не бил сред тях. Можело и да е жена. Ослушването и изчакването ще продължат още поне месец. А предстоят и пазарлъци за поста на вицепремиера.

Нека видим кои са потенциалните съюзници и партньори на ГЕРБ в надпреварата за президент.  Реформаторите не са сред тях. Те няма да подкрепят единна кандидатура, но биха ударили рамо на ГЕРБ, ако има балотаж. Патриотите ще играят самосиндикално. АБВ са много интересни, макар и със скромни възможности. Нищо чудно лидерът им - президентът Георги Първанов (2002-2012), отново да се пробва в състезанието. Но само, ако е подкрепен от сериозна политическа сила. Източниците на BIG5 твърдят, че вече имало дискретни сондажи ГЕРБ да застанат зад неговата кандидатура, ако самият Борисов не се реши да оглави и този пост в държавата. Началниците на посланик Ерик Рубин във Вашингтон обаче едва ли ще преглътнат Първанов за трети път в креслото на "Дондуков" 2.

Ролята на основната опозиционна партия БСП е да издигне кандидат, който да стигне до втори тур. В ГЕРБ чакат и кой ще оглави Столетницата на предстоящия през уикенда неин конгрес. А ДПС, както винаги, ще играе за някой от фаворитите, без да издига свой кандидат. Което отново означава, че пилците ще се броят след балотажа. Ако има такъв. Защото, ако Борисов се кандидатира, ще спечели от раз.

Ставайки обаче президент, сегашният премиер ще се лиши от най-важните лостове за управлението на държавата. Ще загуби контрола и харченето на милиардите от еврофондовете, обществените поръчки и кадруването в цялата държава. И най-неприятното - ще се наложи да стане, поне на думи, надпартиен. Но той и сега си се изживява като бащица на целия народ, тъй, че знаем ли какво ще му хрумне като се събуди. Или след някое обаждане по телефона. Откъдето трябва?

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар