Петък, 18 Януари 2019
Петък, 14 Декември 2018 09:41

Нова схема за измами във Фейсбук!

Страница „Мачкай За Да Те Уважават” предлага айфони за награда срещу предварителен превод за доставка

 

Фейсбук страница с име „Мачкай За Да Те Уважават” (бел.ред.-правописът запазен) лови шарани в социалната мрежа, обещавайки за награда iPhone X 64GB, но срещу предварителен превод на сумата за доставка от Великобритания - 15 паунда или 33,50 лв. За това предупреждават във Фейсбук потребители, получили въпросната „награда”.

Схемата е следната: профил ви предлага приятелство, но може и директно да пише под ваш пост, ако стената ви е отворена публично за коментари.

Текстът е стандартен за всички: „(име), Честито! Аз работя към най-известната българска страница за награди. Вашият профил беше изтеглен и вие сте един от нашите печеливши. Управителят Мартин Георгиев ми каза да се свържа с вас. Изпращам страницата към която трябва да се свържете с него на съобщение директно от там -> Мачкай За Да Те Уважават Управителят ще се свърже д вас ако сте писали на страницата ни на съобщение” (бел.ред. – правописът запазен).

Ето какво пише в социалната мрежа Елизабет Станева - Балъкова, напълно осъзнавайки, че е обект на измама. Та е отговорила на поканата да напише съобщение с цел да получи отговор (виж снимките от скрийншота по-долу) с призив за разследване от службите:

Elizabeth Staneva – Balukova: Нова схема на измами! Получавам коментар под пост, че съм спечелила награда (как пък точно аз) и да пиша лично съобщение на една страница, която даже не харесвам. Та, решавам да пиша, да видя каква е този път измамната схема и им пиша, нищо специално, здравейте, получих съобщение за награда и т.н. Получих отговора по-долу. Ако имам приятели от службите, да се самосезират и да разследват!”

Снимка на Elizabeth Staneva - Balukova.Снимка на Elizabeth Staneva - Balukova.

Въпросната схема не е нова, но явно е активирана предколедно, когато сме по-податливи на повече покупки. Същите съобщения бяха особено активни и в началото на лятото, когато много потребители бяха обявени за „печеливши”.

BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 14 Декември 2018 09:41
  Антон Тодоров във фейсбук: Всеки сайт или конкретна персона, които разпространяват срещу мен клевети за принадлежност към ДС, ще получават дело!

  Преди минути на личната си страница във фейсбук бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров обяви, че започва дела срещу всички физически лица и медии, които твърдят, че той е имал някакъв тип принадлежност към бившите служби на Държавна сигурност на НРБ.

  Вижте какво точно написа Тодоров на личната си страница:

  "Започвам масова сеч на клеветници! Всеки сайт или конкретна персона /с изключение на тролове и фейк профили, там няма кого да докараш в съда/, които засека, че разпространяват срещу мен клевети за принадлежност към ДС, ще получават дело с петцифрен иск. Точка!

  Да видим кой е по-търпелив, настоятелен и ефективен. Ще ги гоня като съветски империалисти - до крак!

  Отново публикувам ОФИЦИАЛНИ документи /които са ми издавани от 2006 г. до 2018 г./, в които след четири проверки ясно е доказано, че нямам никаква принадлежност нито към ДС, нито към РУМНО. Мисля, че няколко публични лица си позволиха последните два месеца да пишат, че съм бил агент на ДС и исковите молби срещу тях вече са готови. Очаквам следващите.☝️?

  Апропо, ще преследвам като бесни кучета и всякакви други разпространители на лъжи, клевети и обиди - нека нямат съмнение в моето постоянство. И ще си плащат за това!"

  В коментар под своя пост Антон Тодоров моли своите фейсбук приятел следното:

  "Надявам се на Вашата помощ този пост и документите да бъдат споделени максимално, с което ще ми помогнете в борбата за истината и свободата!"

  Като доказателство за своите думи бившият депутат от ГЕРБ прилага официални документи от Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българска народна армия, от Министерство на отбраната и от Националната разузнавателна служба.

   

  Като медия, която държи на истината и фактите, BIG5.BG се извинява на Антон Тодоров за направена преди време препечатка от фейсбук, в която се твърди за връзка на Тодоров с ДС.

  BIG5.BG

   

   

 • Петък, 14 Декември 2018 09:41
  НАП: Внимавайте, когато получавате имейли от данъчната служба

  Въвеждането на данни на кредитни карти никога не е било обичайна практика, предупреди говорителят на Агенцията по приходите

 • Петък, 14 Декември 2018 09:41
  Фейсбук поет обяви Борисов за икона и светец

  Премиерът Бойко Борисов бе възхвален в поетична форма от потребител на Фейсбук. Човекът, с име в социалната мрежа Ilian Nodev публикува в профила си произведение, което предаваме без редакторска намеса. 

  Ода за Генерала

  Роди се във България
  водачът ни велик

  Достоен генерал
  и дипломат и политик

  Работещ неуморно
  за роден интерес
  Пред никого за нищо
  не клатещ своя фес

  Борисов е икона
  Борисов е светец
  изгря на небосклона
  дори не е летец

  Без трон и без корона
  е нашият отец
  Пазител на закона
  окичен със венец

  Обича го народа
  Защото той строи
  Радетел за свобода
  И доходите утрои

  Така през бъднините
  Със тебе ще вървим
  И ще катерим планините
  И комунистите ще победим

  Анде Ажъл

  ****

  Веднага под произведението заваляха лайкове и коментари.

  Иван Султанов: Не бях се смял отдавна така!!! Велика ода е това!!! За велик пълководец!!!

  А малко по-късно се появи и още едно стихотворение (бел.ред. - публикувано без редакторска намеса), което пък е посветено на ГЕРБ и се нарича "Ода за свободата". Като негов автор също е посочен Анде Ажъл.

  Ода за Свобода

  Строим,след нас се вижда,че остава
  във всяко село има стадион
  За туй и ГЕРБ и в бъдеще ще побеждав
  за туй не падаме под милион

  На пред,Борисов е днес нащо слънце,
  което даже и във мрака грей.
  Не трябва да допускаме съмнение ни зрънце
  Борисов винаги ще ни огрей.

  И преданни на ГЕРБ ще следваме си вожда
  напук на БСП,на госпожа лъжа.
  България възражда се,започва да прохожда
  защото на Борисов аз вечно ще държа

  Упрекват ни,че слушаме началниците от Европа,
  че бранили сме,вашигтонски интерес.
  Руснака зъл,агресор на портана ни тропа
  опитва да събори ердоганският ни фес.

  Говорят за пропадналите магистрали,
  за кражбите извършени от нас.
  На вас ли да оставим да стройте зали?
  И еврофондовете ли да са за вас?

  Анде Ажъл

  източник: Лентата

Оставете коментар