Четвъртък, 20 Юни 2019
Петък, 14 Декември 2018 09:41

Нова схема за измами във Фейсбук!

Страница „Мачкай За Да Те Уважават” предлага айфони за награда срещу предварителен превод за доставка

 

Фейсбук страница с име „Мачкай За Да Те Уважават” (бел.ред.-правописът запазен) лови шарани в социалната мрежа, обещавайки за награда iPhone X 64GB, но срещу предварителен превод на сумата за доставка от Великобритания - 15 паунда или 33,50 лв. За това предупреждават във Фейсбук потребители, получили въпросната „награда”.

Схемата е следната: профил ви предлага приятелство, но може и директно да пише под ваш пост, ако стената ви е отворена публично за коментари.

Текстът е стандартен за всички: „(име), Честито! Аз работя към най-известната българска страница за награди. Вашият профил беше изтеглен и вие сте един от нашите печеливши. Управителят Мартин Георгиев ми каза да се свържа с вас. Изпращам страницата към която трябва да се свържете с него на съобщение директно от там -> Мачкай За Да Те Уважават Управителят ще се свърже д вас ако сте писали на страницата ни на съобщение” (бел.ред. – правописът запазен).

Ето какво пише в социалната мрежа Елизабет Станева - Балъкова, напълно осъзнавайки, че е обект на измама. Та е отговорила на поканата да напише съобщение с цел да получи отговор (виж снимките от скрийншота по-долу) с призив за разследване от службите:

Elizabeth Staneva – Balukova: Нова схема на измами! Получавам коментар под пост, че съм спечелила награда (как пък точно аз) и да пиша лично съобщение на една страница, която даже не харесвам. Та, решавам да пиша, да видя каква е този път измамната схема и им пиша, нищо специално, здравейте, получих съобщение за награда и т.н. Получих отговора по-долу. Ако имам приятели от службите, да се самосезират и да разследват!”

Снимка на Elizabeth Staneva - Balukova.Снимка на Elizabeth Staneva - Balukova.

Въпросната схема не е нова, но явно е активирана предколедно, когато сме по-податливи на повече покупки. Същите съобщения бяха особено активни и в началото на лятото, когато много потребители бяха обявени за „печеливши”.

BIG5

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар