Понеделник, 16 Декември 2019
Събота, 29 Декември 2018 18:33

Обичам те, Иване, обличай си банските!

За да разбере човек Иван Ласкин, е нужно въображение, пише Васил Петев


"— Ще излезеш преди майка си и баща си! Два часа преди тях, ако трябва! И хич никакво обяснение няма да им даваш.

— А после?

— После! Цяла вечер имаме на разположение. Такава лъжа ще ти измисля, че гък няма да кажат.

Лицето на Женя се проясни — ще постъпи така, както Васко го посъветва. Имаше му доверие. Щом Васко казва, че ще му измисли лъжа, ще я измисли. Той никога не лъжеше."

Преди много години и много нощи, както се казва в един минал живот, заспивах с книгата на братя Мормареви под възглавницата. Буквално. Чел съм я десетки пъти. После гледах филма, но книгата завинаги остана моето голямо детско пътуване в света на невъобразимите пакости. Моето лично и неприкосновено пакостливо пътуване. Защото нима един филм може да бръкне толкова дълбоко в душата ни, колкото това би могло да направи собственото ни въображение?

Разбира се, че не. Именно затова четенето ни прави хора, а останалото малко или много – обикновени консуматори. Поне аз така мисля. Не казвам, че киното не е изкуство, напротив – не съм идиот, казвам само, че Мините на цар Соломон са в самите нас, а именно книгата държи ключа към тях. Защото ако киното ти подарява готови образи, то чрез книгата ние сами изграждаме свои образи. А това е велик производствен процес! Може би най-великият.

Години по-късно се запознах с "порасналия Васко" – с актьора Иван Ласкин. Трябва да призная, че не го харесвах в детството си, защото в моята глава "Васко да Гама от село Рупча" бях аз, а не някакъв самозван актьор, бил той и Иван Ласкин. 
Всъщност, за да бъда честен, не го харесах и щом се запознахме. Поне не веднага. Мисля, че и аз не му бях особено симпатичен в началото. И на двамата ни отне известно време, за да се приемем. Аз много преигравах (от мен актьор не става), а той искаше директно да ме набие (предизвиквам такъв ефект у някои хора).

С времето, обаче, май си допаднахме, поне така се надявам – все пак малоумниците се привличат.

Имахме 2 кратки, но ползотворни откъм простотии лета, лета в които смехът бе повече от смисъла. Някои свидетели на тези буйни месеци може би дори в момента четат това. Но за да разкаже човек подобна история, са нужни талант и безсрамие. Иван притежава и двете, а аз само куцам в посока на второто. 
С всичко това искам просто да кажа, уважаеми приятели, че животът е книга, а не е филм. И за да разбере човек Иван Ласкин, е нужно въображение, а не амбициозен режисьор или накуцващ сценарист.

Нужно е и доверие. Щото така правят хората. Доверие, за да повярваш, че ако Васко ти казва, че ще ти измисли лъжа, ще ти я измисли. Защото Васко никога не лъже!

Обичам те Иване, обличай си банските, с Цанков идваме!

Автор: Васил Петев

Бел. ред. – в момента Иван Ласкин се намира в състояние на изкуствена кома в реанимацията на ВМА. Следващите 48 часа са решаващи! Лекарите са признали, че надеждите на възстановяване на Иван Ласкин намаляват с всеки изминал ден, но те не се предават и се надяват да се случи чудо, съобщава сайтът „Блиц”. Един от проблемите, който трябва да бъде овладян, е трудностите при съсирването на кръвта. Обсъжда се и присаждане на черен дроб.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар