Четвъртък, 20 Юни 2019
Понеделник, 07 Януари 2019 16:08

Кметът Тотев е готов с одеалата, но не и с ремонтите!

Пловдив приема Европейска столица на културата без нито един от чаканите обекти, скован от студ и ремонти

 

Одеялата с логото на Пловдив 2019 се очертават за сега като основен атрибут и отракция за откриването на Европейската културна столица на 12 януари. По прогноза температурите ще бъдат около и под 0-та, затова гостите на събитието ще получи одеяло или шал с логото на Пловдив 2019. По първоначална информация от одеалата са поръчани 12 000 бройки, но ще има и 15 хиляди шала. 

Кметът Иван Тотев дори нагледно демонстрира на пресконференция как се употребяват одеалата.

В същото време Пловдив приема Европейска столица на културата без нито един от чаканите обекти. Общината започна в началото на миналата годината офанзива за новите културни обекти, които трябваше да приемат събитията през Европейската столица на културата – площад „Централен“, кино„Космос”, Детмаг, художествената галерия на „Гладстон”, всички те обаче бяха значително забавени.

Градската художествена галерия на ул. „Съборна“ – помощ, търси се лекар!

Обявена обществена поръчка, отделени средства и нито един кандидат – такава в общи линии се оказа ситуацията около втория етап на ремонта на знаковата сграда на арх. Йосиф Шнитер в началото на Стария град.  Средствата по поръчката бяха завишени с близо половин милион лева. Поръчката бе обявена отново и спечели „Обединение Реставрация на Галерия Пловдив“ ДЗЗД. И там обаче ремонтът ще се случва тогава, когато галерията трябва да посреща туристи.

Концертна зала – обществена поръчка с дълголетие на слонска костенурка!

Една от най-добрите като акустика пространства в Пловдив  - Концертна зала, продължава да тъне в разруха. Дълго време стопаните й от Държавна опера-Пловдив чакаха да бъде обявена обществена поръчка за ремонт от принципала Министерството на културата. Заплашваха с нулев сезон за симфоничния оркестър, натискаха държавната власт да предприеме мерки и така в края на март бе обявена обществена поръчка за изготвяне на проект. Последва дълго мълчание, а после поръчката бе анулирана, документацията пренаписана и обявена отново. 

Площад „Централен“

След фаталното забавяне на старта на този ремонт, общината гласува допълнителни средства, за да се случи той. Вместо заложените 12 млн. лв. цената скочи на 18 милиона с аргумента, че естествената настилка е много скъпа и е невъзможно да бъде закупена със заложените пари.

Общинският съвет увеличи парите с хода ала „и вълкът сит, и агнето – цяло“. Настилката пак няма да е изцяло естествена, но пък ще я има тук-там. Другото ще бъде вибропресовани плочи.

„Ще бъде изключително любопитна гледката как официалните гости на церемонията по откриването на Европейска столица на културата прескачат препятствията на изкъртения площад в зоната от хотел Тримонциум до сцената на бул. „Цар Борис III Освободител“, пише в обзорен материал пловдивската медия Тrafficnews.

Кино „Космос“

Знаковата сграда на ул. „Гладстон“ също предизвика множество коментари и напрежение. Без обявяване на обществена поръчка бе изготвен нов проект за Кино „Космос". Изключително остра бе реакцията на цялата архитектурна гилдия срещу позицията на общинските власти по отношение на авторските права на сградата. Междувременно от първоначално обявените 2 млн. лв. за реконструкция, сумата набъбна на 5 млн. Кога и как ще се случва възстановяването на знаковата сграда, също не е ясно.

Сградата на Дружеството на пловдивските художници

Пак инженеринг и пак скандали – при това от първия миг, в който се появиха визуализации на бъдещата галерия. Изпълнителят ГБС-Пловдив си нае проектант в лицето на арх. Тодор Узунов. Неговото решение за сградата бе отхвърлено и от обществеността, и от експертите. После настъпи мълчание от страна на ГБС-Пловдив. Строежът върви с пълна пара, но как ще изглежда отпред новата галерия, е абсолютна тайна. Художници и архитекти са на мнение, че е ощетен общественият интерес.

През цялата година по различни причини културните гилдии в Пловдив бяха разтърсвани от напрежение и размяна на остри реплики между кмета Иван Тотев и културни дейци. Всяко нещо, което бе подхванато от градските власти и институции през миналата година, винаги беше под условието, че идва 2019 година. Разгорещените дебати в Общинския съвет в 99% от случаите бяха заради забавянето на важните проекти, като се чертаеха апокалиптични сценарии за Европейска столица на културата. 

Манол Петков, който беше изключен от фондацията за подготовка на Европейска столица на културата, смята, че големият провал на Пловдив 2019 е очевиден, и той е на ниво идеи. В коментар за trafficnews той пише: „Няма площад. И спечелен проект за него няма. Няма Концертна зала. Няма изложбена зала. И преносима зала няма. (Колко приказки се изприказваха за нея, ей! Бях забравил.) Няма Кино Космос. И тютюнев град, и Адата, и Махала няма. Ще има каквото аз кажа: неспирно джамбуре, кукери, носии, рок-концерти до дупка, пържоли до откат и 30-метрова вавилонска кула със сцени на пет етажа, плесната насред най-централния булевард, без никакъв замисъл, без никаква връзка с историята и традициите на града, без никаква идея, освен да „впечатлим” чужденците. С някакво чудо-невиждано, което ще пристигне от Швейцария, в 17 тира, и сигурно ще струва колкото неслучилите се ремонти на Площада, Концертна зала и ДНА, взети заедно. Остава само да им покажем как се плува вампор, да се ударим в гърдите и да се провикнем гордо: "Булгар, булгар!"

Според кмета Иван Тотев всичките неща, които се изговорили и написали през последните седмици, са една огромна реклама за граниозното откриване, което историята ще помни дълго. Всички критики и леки проблеми около събитието ще останат в канала на историята и ще се помнят само хубавите моменти от него.  

„След като се видя резултатът от монтирането на грандиозната сцена, вече е безпредметно да се питаме защо сме избрали това място. Това е локацията, която има перфектна видимост от всички страни. Нито Колодрума, нито Гребната база или друга локация би могла да събере толкова много хора”, каза Тотев по повод кулата за откриването на ЕСК. 

Той дори отправи препоръка към критикарите: „да сменят бързо лодката, защото тяхната скоро ще потъне”. 

„Пловдив завинаги ще бъде Европейска столица на културата. Не се знае дали друг български град някога ще носи тази титла. Това е много по-голямо от всичко, което се случва в момента и дълго ще се помни”, каза още Тотев. 

Той припомни част от акцентите в програмата и заяви, че въпреки че в общината подхождат песимистично, очакват поне 30 000 души на откриването. Хората ще бъдат разположени на 4 основни точки – от двете страни на сцената по продължение на бул. „Цар Борис III Обединител” покрай платформите, от северната страна на Пощата до Руската книжарница, откъдето има перфектна видимост към екраните и сцената, както и по бул. „Княгиня Мария Луиза” до църквата „Света Петка”. 

Над 300 представители на медиите от България и Европа са подали заявки за акредитация. Присъствието си са потвърдили еврокомисарят Мария Габриел, която ще изнесе слово, вицепрезидентът Илиана Йотова  и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. 

Тотев: Откриването на Пловдив 2019 ще е грандиозно, критикарите да напуснат потъващата лодка

по материали на trafficnews.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар