Четвъртък, 20 Юни 2019
Вторник, 08 Януари 2019 12:29

За тези, които ще си останат световно неизвестни, или звездните хейтъри с никнейм

Няма статия в медиите без гнусен коментар под нея. Колкото е по-позитивен материалът, толкова са по-гнусни коментарите. Хейтърството в социалните мрежи е зapaзнo и се пpeдaвa.


Автор: Оля Ал-Ахмед

Докато стотици хиляди седят зад бюрата в банки и офиси на фирми, докато други стотици хиляди са в заводите и предприятията и се трудят за благото на Родината, има и едни други стотици хиляди, които активно се трудят за нейния разпад и деградация по най-различни начини.

Тези - третите, стотици хиляди, също седят зад бюра и денонощно влагат своя труд, опиянени от новото модерно призвание - "хейтър". 

Всъщност, думичката е побългарена, както и много неща у нас, за които не може да намерим роден еквивалент. Как да обясним на възрастната жена, отишла да си купи хляб в кварталната бакалия, кой, аджеба, е "хейтърът"? Дали това не е онзи, който не искал той да е добре, а Вуте да е зле ?! МОЖЕ БИ!

Ако се доверим на електронните речници, то там ще намерим, че "хейтър" е човек, който мрази определени неща или всичко около себе си. Думата може да има както точно значение, така и иронично. Българският език все още не притежава официално съществително, което ясно да изразява що е туй "хейтър".

Близки до "хейтър" са и биха могли да бъдат думите "омразец", "омразник" и "мразяч", но никоя от тях не фигурира официално в българските речници. 

Как ви звучи "мразител"? И тази измислена дума не изразява съвсем точно смисъла, заложен в чуждицата "хейтър".

Поради липсата на точен превод бихме могли да си направим оптимистичния извод, че в България няма "хейтъри", затова няма и дума за тях. Каква щастлива новина! Щом нещо не съществува, съответно за него няма и дума. Да, това би била една прекрасна хипотетична и замайващо оптимистична прогноза, която е много далеч, обаче, от реалността. 

Не е нещо ново, че една голяма част от хората на млада и средна възраст са активно обсебени от компютрите, таблетите и телефоните. Поради липса на любимо занимание, поради липса на работа или трудова заетост, поради липса на самочувствие и един куп неща, стотици хиляди се заравят в екраните на компютрите и таблетите, които буквално им изпиват мозъка, ако изобщо имат такъв.

Млади отчаяни хора без работа, други - също отчаяни, защото нищо не са успели да постигнат в живота, трети - също отчаяни от самите себе си и всички около тях. Четвърти - до такава степен мразещи всичко наоколо, че дори, когато времето е слънчево и прекрасно, и вали пухкав сняг на парцали, викат: "Егати гадното време, мамка му!"

Хора, които никога нищо не ги радва, недоволни от живота, без вяра и морал, без цели и мечти, загубили посоки и ориентир. Точно тези индивиди, заблудени в тунелите на мрака, никога не виждат светлината и развиват в себе си заболявания като омраза, ненавист, злоба, завист и лицемерие. Всички тези синдроми могат за краткост да се обединят в английското и благозвучно "хейтър" - ненавистник, мразител, злобар.

Много са значенията, давани от различни съвременни тълковни речници, но нито едно не е толкова близо до душевното състояние на лицето, наречено "хейтър" както това: "хейтър" е човек, който не може да бъде щастлив от успехите на другите! Или вижте това: "хейтър" е човек, който тайно мечтае да е като теб.

Излиза, че "хейтърът" не е лош човек, той просто е един неудачник и пълен нещастник, който не може да си намери място от успеха на другите. Иска да им подражава, но не може, защото всичките му органи и сетива са изядени от червеите на злобата и завистта. Нескопосаният нехранимайко седи пред компютъра с пълен пепелник с фасове във вонящата защорена стая, пие бира след бира, загубил представа за място и време, пише ли пише гнусни коментари под позитивните статии за изгряващи таланти и утвърдили се личности. Но той не е там. Той не може да е част от събитието. Той не е обект на статията, затова лесно може да стане субект към нея. Така ще го забележат и него. Така и той ще е центриран в читателския диоптър с помията, изляла се от пяната на устата му.

Няма статия в медиите без гнусен коментар под нея. Колкото е по-позитивен материалът, толкова са по-гнусни коментарите. 

Хейтърството в социалните мрежи е зapaзнo и се пpeдaвa. Ако сте забелязали под всеки негативен и пълен с обиди коментар започват да се нижат десетки подобни потвърждаващи първия, като го угояват с още един куп гадости.

И всичко това е изблик на гняв, гняв, гняв! Ненавист към успелия, за когото е материала, ненавист към цялото му семейство и родата до пето коляно, без да ги познават и да знаят кои са, ненавист към всички около него и най-накрая тази ненавист се трансформира към всеобща ненавист към света и живота , само защото лицето "Х", нахлузило маската на здрача, не е успял в живота, никой не го знае, та дори и той самият не знае защо се е родил. 

Гнeвът е eднo oт нaй-тpyднo пoдвлacтнитe емоции у човека. В християнството дори има молитва за враговете. Но дали е толкова лесно да им простим и да се молим за тяхното опрощаване пред Всевишния?

Хeйтъpcтвoтo CE пpeдaвa кaтo лoш виpyc и кoгaтo някoй ни нaпaднe, ниe сме cклoнни дa oтвъpнeм cъc cъщoтo пoчти вeднaгa и cъвceм нeoбмиcлeнo, нещо като защитна реакция. Точно това не трябва да се прави, защото отговорим ли - значи вече сме встъпили във взаимоотношения с този, който ни мрази. Трябва да подминем, да не четем обидите, мислено да ги замъглим. Не е невъзможно!

А те, хейтърите, ще си останат завинаги световно неизвестните субекти, заковани в своя "никнейм" и свити в сянката на прожекторите на градивните личности. Единственото, което можем и трябва да сторим е, да се молим за тях! 

Молитва за тези, които ни мразят 

Господи Иисусе Христе,

Ти прости на твоите врагове, защото те не знаеха, що правят, когато се изпълваха с мъст срещу Тебе.

Моля те усърдно, бъди милостив към онези, които ме ненавиждат и враждуват против мене, които ме обиждат, оскърбяват, хулят и клеветят. Ти изпитваш дълбочината на човешкото сърце и знаеш, че съм немощен и не без вина.

Затова подкрепи ме да подобря сърцето си, да умножа делата на любовта към моите ближни и с нищо никого да не огорчавам.

На враговете ми прости по Твоето неизказано милосърдие, вразуми ги, озари ги с Твоята истина, за да не се разпалва ожесточението им против мене, грешния, и да не се случи нещо зло с тях, заради мене.

Добре ми е да бъда под твоята вечна закрила и аз Те моля да не оставяш злото да ме победи, нито да погуби някого от враговете ми, но всички да се обърнем към Твоя мир и да бъдем Твои, защото Ти единствен си благословен во веки веков.

Амин! 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар