Понеделник, 22 Април 2019
Петък, 01 Февруари 2019 10:58

Кристалина Георгиева оглави временно Световната банка

Българката заема поста след изненадващата оставка на Джим Йон Ким. Иванка Тръмп ще участва в избора на нов директор на институцията

От днес Кристалина Георгиева е временно изпълняващ длъжността президент на Световната банка, съобщава БНР. Тя ще остане ръководител на институцията докато през пролетта не бъде избран титуляр на поста на подалия изненадващо оставка Джим Йон Ким.

Световната банка винаги се оглавява от американски гражданин, а Джим Йон Ким получи поста именно заради гражданството си, а не заради опита и качествата си според мнозина анализатори.

Веднага след като бе оповестено връщането му в частния сектор, се заговори, че Иванка Тръмп ще оглави институцията. В последствие стана ясно, че дъщерята на президента на САЩ Доналд Тръмп, която е и негов съветник, ще участва в подбора на новия ръководител на банката.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 01 Февруари 2019 10:58
  На 147-о място сме по включване на нови предприятия към електрическата мрежа според Световната банка

  Преди 5 години присъединяването към мрежата на нови предприятия е отнемало 130 дни, а през 2018 година – 262 дни. Шефът на БТПП: Срамно положение за една държава от ЕС

 • Петък, 01 Февруари 2019 10:58
  Кристалина Георгиева застава начело на Световната банка

  Тя ще изпълнява временно длъжността президент от 1 февруари

 • Петък, 01 Февруари 2019 10:58
  Съветник на Путин: Над половин трилион долара от Русия изчезнаха безследно за последните 30 г.

  Изтичането на средства от руската икономика през последните 30 години надвиши трилиона долара. Това разкри президентският съветник Сергей Глазев, съобщава News News Service. "Русия е най-богатата страна в света. Ние над 30 години сме дали на световната финансова система повече от един трилион долара. Честно казано, ние не знаем къде са, знаем, че около половин трилион долара се въртят между офшорни фирми и руската икономика - веригата е около стотици милиарди долари годишно. Втората половина на трилиона сякаш се е изпарил в неизвестна посока ", коментира той.

  Глазев допълни, че страната и народът ѝ се намира в несправедлива ситуация, тъй като "колкото повече оставя в световната финансова система, толкова по-голяма е тежестта на данъчното облагане за онези, които оставят парите".

  Съветникът изрази надежда, че появата на цифрови пари ще позволи пълното наблюдение на паричните потоци. На 17-и януари Банката на Русия представи доклад, според който износът на капитал от Русия от частния сектор през 2017 г. е бил $31,3 млрд., което представлява увеличение от около 60% в сравнение с 2016 г. Според прогнозата на Централната банка, изтичането на капитал през следващата година ще бъде около 16 милиарда долара. През 2019-2020 г. тя ще бъде намалена на 8-9 милиарда долара.

Оставете коментар