Понеделник, 22 Април 2019
Вторник, 05 Февруари 2019 11:56

5 февруари 2019-а е черен ден за оглавяваната от ГЕРБ дипломация!

Велизар Енчев: Най-после ще влезем в историята на дипломацията – като държавата, която гази международното право и доброволно погазва националните си интереси

На Титаника на българската дипломация настина няма капитан! Или ако има, той е или пиян, или е на дистанционно управление от друг кораб.

Днес, само в рамките на два часа, дипломацията ни показа своето угодническо лице. Рано тази сутрин МВнР не се вслуша в призива на държавния глава Румен Радев и призна самопровъзгласилия се за президент на Венецуела опозиционер.

Час по-късно проф. Ангел Димитров – бивш посланик в Република Македония и настоящ председател на Смесената българо-македонска комисия за общото историческо наследство, призна нещо, заради което външният министър Захариева трябва да бъде уволнена.

Спокойно и без притеснение, без никакъв академичен срам и дипломатически свян, проф. Димитров обяви, че има фундаментално разминаване между София и Скопие при интерпретацията на историческото ни минало...

Професоре, защо тогава приехте да оглавявате тази Комисия? Като първи български посланик в Скопие вие ли не знаете, че преговори с македонизма са диалог с глухи? Не знаехте ли, че самият договор за приятелство с Македония от 1 август 2017 година е порочен в основата си? Защото с него ние едностранно признахме и сърбизирания македонски език, и написаната в Белград македонска история, и измислената от Коминтерна македонска нация?

Не трябваше ли първо да договорим всичко със Скопие и изчистим спорните въпроси, както това сториха гърците с договора от Преспа, и чак след това да подписваме договор за приятелство? Друг е въпросът, че Преспанският договор е удар по България, защото географското наименование на държавата е бъдеща претенция към Пиринския край.

5 февруари 2019-а е черен ден за оглавяваната от ГЕРБ дипломация! Под външен натиск МВнР на Екатерина Захариева припозна един латиноамерикански самозванец за държавен глава, след което свенливо призна, че договорът ни с Република Северна Македония е признание на македонизма.

Най-после ще влезем в историята на дипломацията – като държавата, която гази международното право и доброволно погазва националните си интереси.

Велизар Енчев, доктор по международно право

(коментарът е от фейсбук профила на автора)

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 05 Февруари 2019 11:56
  Корнелия Нинова: Предупреждението за пълзящата диктатура е безсмислица

  Според лидера на БСП ГЕРБ са отчуждили България от европейските и от българските ценности и са ни лишили от човешко достойнство

 • Вторник, 05 Февруари 2019 11:56
  Борисов: Инвестираме в образованието, защото БСП разчитат на необразованите хора и късата памет

  За другата година сме планирали 360 млн. за увеличение на учителските заплати, заяви премиерът Бойко Борисов по време на отчитането на гражданския диалог „Европа в нашия дом“.

  Вече всички деца имат шкафчета в училища. Ние сме единствените в Европа, които имаме Wifi във всяко едно училище, похвали се Борисов.

  „На Вълчев съм възложил да проверят състоянието на училищните автобуси и може там да разчита на още 20 млн. лв., и толкова за интерактивност“, добави премиерът. По думите му в природните науки обаче изоставаме.

  „Никога не е правено такива паркове и градини, направихме добри паркове, за има къде да се събрат БСП. Днес гледам са се изтъпанили на Южния парк. Те ни връщат във времето на Третата коалиция“, коментира Бойко Борисов.

  „Инвестираме в образованието, защото те разчитат на къса памет и нискообразовани хора. Те - премиерът тогава, първата дама тогава, изгонената зам.-министърка за корупция“, уточни той.

  „Аз излизам и казвам, оставка за това и това. Ние не разбрахме тогава какво стана. Тези хора говорят, но ние нямаме един спрян фонд, една спряна програма. Ние нямаме един спрян фонд, те издигат манипулация за предизборната си кампания“, уточни премиерът.

  „Тези сега в Южния парк ни плашат. Ама хич не ни е страх от тях. Ние грешим, което показва, че не сме идеални“, допълни още лидерът на ГЕРБ.

 • Вторник, 05 Февруари 2019 11:56
  Георги Харизанов: ГЕРБ се намира в най-ниската си точка към момента

  Странен е призивът на Борисов за обединение срещу „пълзящата диктатура“, коментира политическият анализатор

Оставете коментар