Понеделник, 14 Октомври 2019
Вторник, 05 Февруари 2019 11:56

5 февруари 2019-а е черен ден за оглавяваната от ГЕРБ дипломация!

Велизар Енчев: Най-после ще влезем в историята на дипломацията – като държавата, която гази международното право и доброволно погазва националните си интереси

На Титаника на българската дипломация настина няма капитан! Или ако има, той е или пиян, или е на дистанционно управление от друг кораб.

Днес, само в рамките на два часа, дипломацията ни показа своето угодническо лице. Рано тази сутрин МВнР не се вслуша в призива на държавния глава Румен Радев и призна самопровъзгласилия се за президент на Венецуела опозиционер.

Час по-късно проф. Ангел Димитров – бивш посланик в Република Македония и настоящ председател на Смесената българо-македонска комисия за общото историческо наследство, призна нещо, заради което външният министър Захариева трябва да бъде уволнена.

Спокойно и без притеснение, без никакъв академичен срам и дипломатически свян, проф. Димитров обяви, че има фундаментално разминаване между София и Скопие при интерпретацията на историческото ни минало...

Професоре, защо тогава приехте да оглавявате тази Комисия? Като първи български посланик в Скопие вие ли не знаете, че преговори с македонизма са диалог с глухи? Не знаехте ли, че самият договор за приятелство с Македония от 1 август 2017 година е порочен в основата си? Защото с него ние едностранно признахме и сърбизирания македонски език, и написаната в Белград македонска история, и измислената от Коминтерна македонска нация?

Не трябваше ли първо да договорим всичко със Скопие и изчистим спорните въпроси, както това сториха гърците с договора от Преспа, и чак след това да подписваме договор за приятелство? Друг е въпросът, че Преспанският договор е удар по България, защото географското наименование на държавата е бъдеща претенция към Пиринския край.

5 февруари 2019-а е черен ден за оглавяваната от ГЕРБ дипломация! Под външен натиск МВнР на Екатерина Захариева припозна един латиноамерикански самозванец за държавен глава, след което свенливо призна, че договорът ни с Република Северна Македония е признание на македонизма.

Най-после ще влезем в историята на дипломацията – като държавата, която гази международното право и доброволно погазва националните си интереси.

Велизар Енчев, доктор по международно право

(коментарът е от фейсбук профила на автора)

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 05 Февруари 2019 11:56
  Велизар Енчев: Борисов европейски премиер ли е или турски валия?

  Борисов и Каракачанов адвокатстват на Ердоган! България е член на ЕС и НАТО или е османски вилает? Борисов европейски премиер ли е или турски валия? Каракачанов е български военен министър или турски паша?

 • Вторник, 05 Февруари 2019 11:56
  Велико Търново посрещна Борисов с "Добре дошъл в Цветановград"

  Остри реакции в социалните мрежи заради тениските с лика му в Копривщица

 • Вторник, 05 Февруари 2019 11:56
  БСП-Велико Търново с жалби до ОИК за нарушения на Борисов и ГЕРБ

  Премиерът с джипа си разхожда кандидата за кмет на Велико Търново Даниел Панов, води го заедно и с кандидати за общински съветници на полагането на клетва на новоприетите курсанти в Националния военен университет "Васил Левски". С присъствието си на трибуната, редом до представителите на изпълнителната власт, кандидатите от ПП ГЕРБ извършват грубо нарушение на изборното законодателство по чл.182,ал.1 от ИК

   

Оставете коментар