Събота, 17 Август 2019
Сряда, 06 Февруари 2019 19:57

Туск: За поддръжниците на Брекзит е отредено специално място в ада

Най-важното е да избегнем раздяла без сделка, уточни Туск.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отреди "специално място в ада" за онези, "които популяризираха Брекзит, без да имат дори скица на план как да го постигнат безопасно", заяви това след днешната си среща с ирландския премиер Лео Варадкар в Брюксел. 

Туск посочи, че очаква на утрешната си среща с британския премиер Тереза Мей да чуе реалистични предложения за изход от задънената улица, в която се намира процесът по оттеглянето на Великобритания от ЕС. Останаха 50 дни, отбеляза той.

Винаги в сърцето си съм бил с хората, които предпочитат това да не се случва. Днес няма британска политическа сила, която да работи за оставане в ЕС, не може да се спори с фактите. Най-важното е да избегнем раздяла без сделка, добави Туск.

ЕС бе ясен и не прави ново предложение на Лондон. Европейският съвет реши, че ЕС не е готов да предоговаря постигнатото споразумение. Главната цел за нас остава въпросът с ирландската граница и запазването на мирния процес, допълни Туск.

Няма място за спекулации - ЕС е най-вече мирен проект и не поставяме мира под въпос. Затова настояваме за предпазната мярка за ирландската граница, която осигурява мира в Северна Ирландия. Очаквам британски предложения, съвместими с тази цел и които имат подкрепа от ясно мнозинство в британския парламент, заяви Туск.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 06 Февруари 2019 19:57
  Борис Джонсън заподозрян в "руска връзка"

  Информацията бе опровергана от президентския говорител Дмитрий Песков

 • Сряда, 06 Февруари 2019 19:57
  Иво Христов: Важно е ЕП да съхрани социалната държава

  Това, на което станахме свидетели в ЕС, е сделка между Франция и Германия. Дали тя ще бъде утвърдена в Страсбург след два седмици е под въпрос. Но в групата на ПЕС дори се чуха гласове тази сделка да бъде отхвърлена. Това каза евродепутатът от БСП/ПЕС Иво Христов пред БНР

 • Сряда, 06 Февруари 2019 19:57
  Любомир Кючуков: Не малките страни, а тандемът Франция-Германия спечели при преговорите

  В Европа не се очертава по-динамична перспектива и промяна след определяне на водещите позиции в институциите. Печеливш е тандемът Франция-Германия, но не и по-малките страни. Действително, като че ли най-сериозният проблем при тези номинации беше точно отстъплението от опита да се доближат изборите до гражданите. Урсула фон дер Лайен има профила на немски секторен политик и няма засега яснота как би изглеждала в един по-широк контекст. Отказът на Сергей Станишев да приеме номинацията на председател на ЕП бе логичен, ПЕС се нуждае от него, заяви в интервю за Дир.бг директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

Оставете коментар