Понеделник, 22 Април 2019
Сряда, 06 Февруари 2019 19:57

Туск: За поддръжниците на Брекзит е отредено специално място в ада

Най-важното е да избегнем раздяла без сделка, уточни Туск.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отреди "специално място в ада" за онези, "които популяризираха Брекзит, без да имат дори скица на план как да го постигнат безопасно", заяви това след днешната си среща с ирландския премиер Лео Варадкар в Брюксел. 

Туск посочи, че очаква на утрешната си среща с британския премиер Тереза Мей да чуе реалистични предложения за изход от задънената улица, в която се намира процесът по оттеглянето на Великобритания от ЕС. Останаха 50 дни, отбеляза той.

Винаги в сърцето си съм бил с хората, които предпочитат това да не се случва. Днес няма британска политическа сила, която да работи за оставане в ЕС, не може да се спори с фактите. Най-важното е да избегнем раздяла без сделка, добави Туск.

ЕС бе ясен и не прави ново предложение на Лондон. Европейският съвет реши, че ЕС не е готов да предоговаря постигнатото споразумение. Главната цел за нас остава въпросът с ирландската граница и запазването на мирния процес, допълни Туск.

Няма място за спекулации - ЕС е най-вече мирен проект и не поставяме мира под въпос. Затова настояваме за предпазната мярка за ирландската граница, която осигурява мира в Северна Ирландия. Очаквам британски предложения, съвместими с тази цел и които имат подкрепа от ясно мнозинство в британския парламент, заяви Туск.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 06 Февруари 2019 19:57
  Арестуваха създателя на “Уикилийкс“

  Създателят на Уикилийкс Джулиан Асанж бе арестуван от британската полиция в посолството на Еквадор в Лондон, съобщават световните агенции.

  Силите на реда са били поканени в еквадорското посолство в Лондон, където Асанж живее от 2012 г.

  Еквадорската държава е оттеглила убежището, което бе дала на Асанж преди. Президентът Ленин Морено заяви, че това е направено заради многократни нарушения на международното право и че е получил гаранции, че Асанж няма да бъде екстрадиран в държава, където го застрашава смъртно наказание. В Швеция, която години наред искаше да разпита мъжа, такова няма, но в САЩ - да.

  Формалната причина за ареста е, че Асанж е отказал да се яви пред британски съд през 2012 г. Според британските закони Асандж може да бъде осъден на три до шест месеца затвор за неспазването на тези условия. Той ще остане в ареста, преди да бъде изправен пред съда възможно най-бързо, съобщи лондонската полиция.

  Отношенията на Асанж с Еквадор се обтегнаха, откакто страната го обвини, че разпространява информация за личния живот на президента Морено.

 • Сряда, 06 Февруари 2019 19:57
  Станишев: Без визи за гражданите на ЕС и британците след Брекзит

   

  Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП прие доклада на евродепутата Сергей Станишев, с който се гарантира въвеждането на безвизов режим между ЕС и Великобритания след Брекзит, с 38 гласа „за“, 8 против“, 3 „въздържал се“.

  Регламентът е част от пакета от мерки, с които ЕС се готви за излизане на Великобритания без сделка още на 12 април.

  „Днес направихме важна стъпка към запазването на правото на свободно придвижване на гражданите от двете страни на Ламанша – осигуряването на безвизовото пътуване от и към Великобритания след Брекзит. Това е ключова част от подготовката на ЕС за последствията от напускането на страната, тъй като към момента на Острова живеят 3,7 млн. европейски граждани, в това число и около 200 000 българи, чиито права трябва да бъдат гарантирани. Можем само да си представим какъв хаос би предизвикало въвеждането на визи не само за европейските и британските граждани, но и за цели сектори от икономиките на ЕС и Великобритания, например в образованието, транспорта и туризма“, заяви българският евродепутат.

 • Сряда, 06 Февруари 2019 19:57
  Заговор срещу Тереза Мей

  11 министри я смятат за ненадеждна и лабилна

Оставете коментар