Петък, 22 Февруари 2019
Сряда, 06 Февруари 2019 19:57

Туск: За поддръжниците на Брекзит е отредено специално място в ада

Най-важното е да избегнем раздяла без сделка, уточни Туск.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отреди "специално място в ада" за онези, "които популяризираха Брекзит, без да имат дори скица на план как да го постигнат безопасно", заяви това след днешната си среща с ирландския премиер Лео Варадкар в Брюксел. 

Туск посочи, че очаква на утрешната си среща с британския премиер Тереза Мей да чуе реалистични предложения за изход от задънената улица, в която се намира процесът по оттеглянето на Великобритания от ЕС. Останаха 50 дни, отбеляза той.

Винаги в сърцето си съм бил с хората, които предпочитат това да не се случва. Днес няма британска политическа сила, която да работи за оставане в ЕС, не може да се спори с фактите. Най-важното е да избегнем раздяла без сделка, добави Туск.

ЕС бе ясен и не прави ново предложение на Лондон. Европейският съвет реши, че ЕС не е готов да предоговаря постигнатото споразумение. Главната цел за нас остава въпросът с ирландската граница и запазването на мирния процес, допълни Туск.

Няма място за спекулации - ЕС е най-вече мирен проект и не поставяме мира под въпос. Затова настояваме за предпазната мярка за ирландската граница, която осигурява мира в Северна Ирландия. Очаквам британски предложения, съвместими с тази цел и които имат подкрепа от ясно мнозинство в британския парламент, заяви Туск.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 06 Февруари 2019 19:57
  Борисов дал интервю за The Guardian

  Разговарях с британския журналист Шон Уолкър от вестник The Guardian. Това написа във фейсбук премиерът Бойко Борисов.

  Основните теми на интервюто бяха случая "Скрипал", Брекзит, бъдещето на Европа и борбата с корупцията.

  Видеото ще бъде качено на български език, след като материалът бъде публикуван във вестника.

 • Сряда, 06 Февруари 2019 19:57
  Арман Бабикян: Унизително е да изглеждаме толкова жалко пред който и да е посланик

  Има две обяснения, за да сме като Незнайко в страната на чудесата, смята политическият анализатор

 • Сряда, 06 Февруари 2019 19:57
  Великобритания погва инфлуенсърите

  Шестнадесет звезди от социалните медии - певци, топмодели и влогъри - са се споразумели да променят начина, по който публикуват онлайн.

Оставете коментар