Петък, 22 Февруари 2019
Понеделник, 11 Февруари 2019 12:31

Турция ще освободи от ДДС книгите и печатните медии. А у нас кога?

България и Дания с най-високо ДДС върху книги в Европейския съюз

Турция ще освободи от ДДС книгите и печатните медии, заяви президентът Реджеп Ердоган, цитиран от Ройтерс. Съответният закон ще бъде обсъден в парламента тази седмица. Целта е тези издания да станат по-достъпни и така да бъдат подкрепени издателите, които са ощетени от дигитализирането на тази индустрия.

В България – част от демократичната общност и член на ЕС, обаче ДДС в книгоиздаването е едно от най-високите. Турция пък се сочи у нас като пример за погазване на демократичните свободи.

Въпреки че от години писателите и издателите постоянно повдигат въпроса за намаляване на ДДС върху хартиените издания, у нас той все още е толкова, колкото за всички останали стоки – 20%.

Така искането за по-малка финансова тежест върху книгите се появява периодично в медии, има петиции и доста обосновани предложения. Държавата обаче отказва категорично да се възползва от правото си на диференцирана ставка, като един от основните мотиви е "усложняването на системата" по събиране на данъка и "загубите за бюджета".

Повечето държави членки на ЕС, с изключение на България и Дания, облагат с по-ниска ставка на ДДС върху физическите книги, отколкото на други продукти и услуги. По-ниската ставка за книгите може да е една от ограничените редуцирани ставки, разрешени съгласно Директивата за ДДС на ЕС, от които държавите в Блока могат да се възползват. България има такава ставка за сектор туризъм, в който ДДС е 9%.

От години тривиалното обяснение за ДДС при книгите е, че ако се приеме в книгоиздаването, ще поискат и производителите на лекарства, и на храни от първа необходимост и т.н. Т.е. държавната хазна няма да се пълни.

Кой какъв данък плаща за книгоиздаване в Европа:

Великобритания – 0%

Ирландия – 0%

Люксембург – 3%

Испания – 4%

Италия – 4%

Хърватия – 5%

Кипър – 5%

Унгария – 5%

Полша – 5%

Малта – 5%

Румъния – 5%

Франция – 5.5%

Белгия – 6%

Гърция – 6%

Швеция – 6%

Холандия – 6%

Португалия – 6%

Германия – 7%

Естония – 9%

Литва – 9%

Словения – 9.5%

Словакия – 10%

Австрия – 10%

Финландия – 10%

Латвия – 12%

Чехия – 15%

България – 20%

Дания – 25%

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 11 Февруари 2019 12:31
  Хаосът около Закона за горивата се задълбочава: Депутати внасят антиконституционни предложения - искат да задължат банки да връщат пари и да прекратят наказателно преследване

  Юристите не изключват да се роди поредното недоносче, което да създаде работа на Конституционния съд.

  „Все едно да се отложи действието на Закона за Данък добавена стойност или на Закона за акцизите или пък на Наказателния кодекс за 6 месеца и никой да не плаща ДДС или акцизи или пък да не носи наказателна отговорност през този период. “

  Така юристи коментират пълния хаос около Закона за горивата, инспириран от народни представители и още топли предложения за нови промени.

  Законът за горивата влезе в сила на 28 януари тази година. С това се изпълни записаното в преходните и заключителните му разпоредби – 6 месеца след приемането му, а то стана на 28 юли миналата година.

  Така че „На печелившите честито!“ А печелившите са всички българи, защото новият закон внася ред в търговията с горива и удря през ръчичките сивия сектор, който е около 30% и то според официални данни на Министерството на финансите.

 • Понеделник, 11 Февруари 2019 12:31
  Очаква се нов хаос при пълната подмяна на касовите апарати

  Сроковете са кратки, а фирмите трябва да променят изцяло начина си на работа, предупреждават от НАП

 • Понеделник, 11 Февруари 2019 12:31
  Четат книги на тиквите и премиера пред Министерски съвет

  "Да почетем вместо премиера" е озаглавено протичащото в момента събитие пред сградата на министерския съвет, чиято цел е да образова премиера. Инициативата е вдъхновена от кабинета на министър-председателя, където на полиците вместо книги са наредени снимки.

  Поканени са всички български граждани, като със себе си трябва да носят книга, а по желание и тиква, съобщават организаторите.

  Ето какво гласи техният афиш:

  Арман Бабикян 
  Проф. Велислав Минеков
  Адв. Николай Хаджигенов

  Ви канят на протестно-образователно чтение пред Министерски съвет на 23.11.2018г., петък от 10.30ч. (събитието ще се повтори и в 16 ч.)

  Облечете се добре и си носете си книга, все едно каква.

  Премиерът не ги е чел.

  Доколкото сме в месеца на тиквите, можете да носите/вземете с себе си тиква в всякакъв вид, форма и приготовление.

  Проф. Минеков ще проведе мастър клас по скулптора от тикви, докато ние им четем…

  На тиквите и на премиера.

  След което ще му ги оставим… тиквите, не книгите, за да си ги подреди между снимките.

  п.с. Въпросното мероприятие е израз на всеобщото намерение да се освободим от присъствието на всякакви тикви и тиквеници в Народното събрание, Министерски съвет и прочие.

  Ще приемем с вълнение оставката на всички еднокнижни негови съмишленици и съпътстващи го театрални патриоти.

  С ясното съзнание за един напълно негоден парламент и откраднатата демокрация.

  подпис: БабХаМин

Оставете коментар