Вторник, 15 Октомври 2019
Понеделник, 11 Февруари 2019 12:31

Турция ще освободи от ДДС книгите и печатните медии. А у нас кога?

България и Дания с най-високо ДДС върху книги в Европейския съюз

Турция ще освободи от ДДС книгите и печатните медии, заяви президентът Реджеп Ердоган, цитиран от Ройтерс. Съответният закон ще бъде обсъден в парламента тази седмица. Целта е тези издания да станат по-достъпни и така да бъдат подкрепени издателите, които са ощетени от дигитализирането на тази индустрия.

В България – част от демократичната общност и член на ЕС, обаче ДДС в книгоиздаването е едно от най-високите. Турция пък се сочи у нас като пример за погазване на демократичните свободи.

Въпреки че от години писателите и издателите постоянно повдигат въпроса за намаляване на ДДС върху хартиените издания, у нас той все още е толкова, колкото за всички останали стоки – 20%.

Така искането за по-малка финансова тежест върху книгите се появява периодично в медии, има петиции и доста обосновани предложения. Държавата обаче отказва категорично да се възползва от правото си на диференцирана ставка, като един от основните мотиви е "усложняването на системата" по събиране на данъка и "загубите за бюджета".

Повечето държави членки на ЕС, с изключение на България и Дания, облагат с по-ниска ставка на ДДС върху физическите книги, отколкото на други продукти и услуги. По-ниската ставка за книгите може да е една от ограничените редуцирани ставки, разрешени съгласно Директивата за ДДС на ЕС, от които държавите в Блока могат да се възползват. България има такава ставка за сектор туризъм, в който ДДС е 9%.

От години тривиалното обяснение за ДДС при книгите е, че ако се приеме в книгоиздаването, ще поискат и производителите на лекарства, и на храни от първа необходимост и т.н. Т.е. държавната хазна няма да се пълни.

Кой какъв данък плаща за книгоиздаване в Европа:

Великобритания – 0%

Ирландия – 0%

Люксембург – 3%

Испания – 4%

Италия – 4%

Хърватия – 5%

Кипър – 5%

Унгария – 5%

Полша – 5%

Малта – 5%

Румъния – 5%

Франция – 5.5%

Белгия – 6%

Гърция – 6%

Швеция – 6%

Холандия – 6%

Португалия – 6%

Германия – 7%

Естония – 9%

Литва – 9%

Словения – 9.5%

Словакия – 10%

Австрия – 10%

Финландия – 10%

Латвия – 12%

Чехия – 15%

България – 20%

Дания – 25%

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 11 Февруари 2019 12:31
  Парламентът прие на първо четене субсидията от 1 лев. ДПС започна консултации с браншови организации за намаляване на ДДС

  Със 117 гласа "за" и 90 "против" промяната в закона за Държавния бюджет, с която се предвижда размера на държавната субсидия за политическите парти да бъде 1 лев за действителен глас, мина на първо четене в парламента.

  "За" гласуваха депутатите на ГЕРБ, ВМРО, НФСБ, "Воля" и "Атака".

  ДПС и БСП бяха "против".

  Между двете четения предстои дебат, тъй като от "Обединени патриоти" предупредиха, че има опасност от 1-ви юли партиите да бъдат лишени от субсидии и да дължат пари. От БСП заявиха, че начинът, по който се взима решението, е недопустим, тъй като той е внесен без оценка за въздействие и в нарушение на правилника на Народното събрание, предаде БНР.

  Депутатът от ДПС Делян Пеевски днес заяви в кулоарите на парламента, че партията му ще настоява субсидиите да бъдат премахнати и моделът на политическо финансиране да бъде сменен.

 • Понеделник, 11 Февруари 2019 12:31
  Владимир Каролев: Различните ставки на ДДС водят до измами

  Единственото, което ще се случи, е, че ще намалеят приходите от данъци в държавата", категоричен е икономистът

 • Понеделник, 11 Февруари 2019 12:31
  Менда Стоянова: Ако се намали ДДС, ще се увеличи подоходното облагане

  Президентът на КНСБ Пламен Димитров предлага необлагаем минимум върху доходите вместо намаляване на ДДС за някои стоки

Оставете коментар