Петък, 23 Август 2019
Събота, 16 Февруари 2019 18:19

Локомотивът на дерайлиралия влак в Пловдив – същият от инцидента в Хитрино

Извършва се непрекъснат контрол върху средата и няма никаква опасност както за служителите, така и за населението на Пловдив.

Локомотивът на композицията, която дерайлира в Пловдив, е същият, който е бил и при инцидента в Хитрино, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Сега ще се проверява дали е изправен. 

Тази сутрин 3 вагона от товарен влак излязоха от релсите. Композицията е превозвала пропан-бутан. Пострадали няма, няма и данни за изтичане на газ. Движението на влакове между Пловдив и Филипов беше преустановено от 04:15 ч. тази сутрин.

Екипи на Национална компания "Железопътна инфраструктура" веднага са пристигнали на място и са предприети незабавни аварийно–възстановителни дейности за осигуряване на проходимост на жп трасето. Назначена е комисия за разследване, която ще установи причините за инцидента.

„При преминаване на стрелка 74, машинистите чуват изпукване, вследствие на което дерайлират и след тях още три вагона. Езикът на релсата е счупен, но не можем да кажем дали това е причината. Вагоните са изправни, локомотивите са също в изправно състояние. Машинистите също са изправни, взети са проби, всичко е ОК. Удар не е имало, няма удар, само дерайлиране, вижда се, че цистерните са в изправно състояние, няма опасност от взрив и т.н”, заяви Петър Ганев, управител на фирма-собственик на вагоните.

влак Пловдив

На мястото на инцидента, освен окръжният прокурор, пристигна и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Главен комисар Николай Николов заяви, че реакцията на дирекцията в такива случаи е мигновена, има изготвен предварителен план за подобни инциденти и се работи заедно със служителите на НКЖИ.

Извършва се непрекъснат контрол върху средата и няма никаква опасност както за служителите, така и за населението на Пловдив.

„Веднага след като се извършат огледите, след разрешение от прокуратурата, ще започне вдигане на локомотивите и двете цистерни, които все още не са изтеглени, за да се възстанови движението”, уточни Николов.

Операцията по преместването е рутинна, ще се работи с кранове, с хидравлични инструменти, голяма маса трябва да се вдигне –  свързана е преди всичко с механични дейности. По случая е образувано досъдебно производство, текат процесуално – следствени действия.

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов уточни, че по разпореждане на главния прокурор след извършване на първоначален оглед от следовател към Окръжната прокуратура, към настоящия момент се очаква екип от Национална следствена служба, специализирани в областта на подобни инциденти или случаи. Пробите на машинистите са отрицателни и за употреба на  алкохол, и за наркотици.

източник: NOVA.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 16 Февруари 2019 18:19
  От БДЖ показаха атрактивен локомотив с графити

  Влак с изрисуван с графити локомотив потегли днес от София за Бургас. Нестандартната идея на БДЖ има за цел да покаже, че рисуването в градска среда може да има и красив краен резултат.

 • Събота, 16 Февруари 2019 18:19
  Товарен влак с 27 вагона пропан-бутан дерайлира на гара Пловдив

  При инцидента няма пострадали и няма опасност за населението

 • Събота, 16 Февруари 2019 18:19
  Трима остават в болница след инцидента с влака край Симитли

  През целия ден ще продължи операцията по изтегляне на дерайлиралия снощи пътнически влак от Петрич за София в района на Кресненското дефиле. 8 души пострадаха при сблъсъка на локомотива с паднали на релсите скални отломки, сред тях и машиниста.

  Трима от тях продължават да бъдат в болница - началник влака, помощник-машиниста и един пътник. Останалите са освободени, съобщи областният управител на града Бисер Михайлов..

  Помощник-машинистът има комоцио, началник-влака има разкъсна рана и е в "Ортопедия" в благоевградската болница. Един от пътниците е с контузна рана на главата. Хората са добре, нямат особено тежки наранявания, уточни Михайлов.

  Общо 55 души бяха евакуирани от влака и превозени с автобуси, след като огромна скала падна на релсите пред влака Петрич-Благоевград снощи към 18.55 часа. Мястото обаче се оказа дълбоко в Кресненското дефиле и за спешните екипи и пожарните се оказа проблем да стигнат до него бързо. Областният управител Бисер Михайлов активира кризисния щаб при бедствие.

  Заради инцидента движението на влаковете по направлението Петрич-Благоевград е преустановено. Създадена е организация за превоз с автобуси на пътниците за следващите влакове по трасето.

  До 2.00 ч. през нощта екипите на НКЖИ са работили по отстраняването на подвижния състав от линията.

  "Разкачен е контактният проводник, направена е мобилизация на тежка пътна механизация, която пътува от цялата страна - двупътна", съобщи на брифинг директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" инж. Красимир Папукчийски и допълни, че самият участък е труднодостъпен и е трябвало да бъде организирана специализирана механизация.

  Днес от БДЖ ще направят проверка на целия скален откос, който е над линията - дали има опасност от свличания и срутвания, след това ще се допуснат хората да разчистват и да се вдигне локомотивът. Огромната скала ще бъде раздробена на дребни късове и ще бъде изведена от участъка, уточни инж. Папукчийски.

  Той не се ангажира с отговор кога ще бъде пуснато движението по трасето.

  "На този етап докато не се разчисти и провери какво е състоянието на скалния къс, който е отгоре, не мога да се ангажирам. Категорично не може да се справим днес. Материалът, който е паднал като скален къс е над 100 кубика, единият камък около 30 кубика, говорим за 50 тона скален къс, който трябва да бъде раздробен и да бъде изведен от участъка", допълни инж. Папукчийски.

  Очаква се най-рано след 48 часа да бъде възстановено движението по линията Петрич - Благоевград. Пострадалите пътници ще получат компенсации в зависимост от нараняванията.

Оставете коментар