Неделя, 17 Ноември 2019
Вторник, 19 Февруари 2019 14:13

През 1991 г. БНТ прави филм за Цветан Цанев, въпреки това всички медии крият снимката му

Миналата седмица някои медии разкриха за връзката между „Инвестбанк“ АД и „адвоката“ от Венецуела, който в момента живее в Доминикана

Името на Цветан Цанев се завъртя на пълни обороти в медийното пространство през последните дни във връзка с т.нар. венецуелски пари, но така и никой не разбра как изглежда въпросният човек, въпреки многобройните му познанства и известност от много години. Много бързо бе припомнено участието му в канали за трафик на каптагон, контролирани преди 30 години от Държавна сигурност, и въпреки това въпросният човек не присъства в ничии фотоархиви. Или умишлено не се показва?

Необичайно и извън журналистическите стандарти е да се пише и говори за една личност, замесена в мащабни разследвания на специалните служби и в международни скандали, а да не се знае как изглежда. Образът на Цветан Цанев сякаш старателно е изчистен от всякакви архиви, пише сайтът bgregioni.com.

Фантомас на новото време, или…?

Още по-озадачаващо е, че Българската национална телевизия всяка вечер поднася в новините си името на Цанев, но поне веднъж не показа на зрителите си как изглежда човекът, за когото става въпрос.

Според достоверна информация Цветан Цанев в момента живее на остров Доминикана. Има имоти в Швейцария, Германия и Австрия. Наистина е трудно да бъде заснет от журналисти. Но БНТ през не много далечната 1991 година прави филм за него. Защо не използва архива си и да не покаже коя е мистичната личност, замесила името на България в международен скандал?

Въпросният филм на БНТ, заснет в Хамбург, е правен от любопитен състав: журналистката Маргарита Михнева и продуцентката на филма Елена Вълчева – дъщеря на тогавашния шеф на БНБ Тодор Вълчев. Елена Вълчева тогава е и продуцент на икономическото предаване „Плюс, минус“ с водещи Асен Григоров и Билян Банев, които излъчват откъси от въпросния филм. Григоров в момента е собственик на сайта Webcafe, през годините – на високи позиции в различни телевизии. Билян Балев пък прави добра кариера в банковата сфера – Българска пощенска банка, Юнионбанк, Българска банка за развитие, финансово-брокерски компании, медиен издател.

Освен това по темата за каптагона Цветан Цанев и Боби Бец лично участват и в предаването на Маргарита Михнева "Конфликти" през 1991 година. По това време журналистката нищи темата с документи в национален ефир. Тя е командирована в Хамбург и Виена лично от тогавашния шеф на БНТ Асен Агов. 

По време на срещата на Елена Вълчева и Маргарита Михнева с Цветан Цанев в чужбина, последният дори разхожда двете дами с частния си самолет. 

Тогава Михнева разкрива в предаването си "Конфликти", че майката на Цветан Цанев работи в Института за съвременни социални теории на Александър Лилов (днес това е сградата на НБУ).

И въпреки всичко това ликът на Цветан Цанев продължава да е пазен в пълна тайна от аудиторията, която всеки ден се облъчва с името му. Странно, защото както стана ясно БНТ разполага с негови снимки. 

Припомняме, че Цанев придоби популярност и покрай информацията, че той е в топла връзка и с шефката на Надзорния съвет на „Инвестбанк“ АД Петя Славова и свързващата ги софийска адвокатска кантора.

Адвокат Велимир Атанасов и съдружникът му Мартин Божанов са партньори в консултанските дружества „Бърд Консултинг“, „Холк Консултинг“ и „ИБ-Консултинг 1“, показва справка в Търговския регистър. Именно тези дружества с управител Мартин Божанов са и основните консултанти на „Инвестбанк” и лично на собственичката Петя Славова. Нещо повече – тези компании са най-доверените съветници на Славова, представлявайки банката по най-важните дела.

Напомняме още, че същата адвокатска кантора представлява и скандалния каптагонов бос от бившата Държавна сигурност Цветан Цанев по две дела по описа на СГП. Става дума за прокурорски преписки с номера 46322/2013 и 3961/2014 година. И двете дела са по сигнал във връзка с извършена измама, като те са подадени именно от въпросните адвокати, надлежно упълномощени от съдия Димитрийка Андреева, която пък в същото време е член на Надзорния съвет на „Инвестбанк“.

Според проверена информация, след извършената минала седмица проверка от ДАНС в „Инвестбанк“, във финансовата институция е спуснато вътрешно нареждане на каса да не се отпускат повече от 10 хиляди лева.

източник: bgregioni.com

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 19 Февруари 2019 14:13
  АТАКА: БНТ нарушава законите. ЦИК да спре „Референдум”

  АТАКА иска от ЦИК да отмени предаването „Референдум”, което трябва да се излъчи на 15 октомври по БНТ. Причината е, че националната телевизия нарушава задълженията си по Изборния кодекс (ИК), Закона за радио и телевизия и Споразумението за отразяване, което е сключила с партиите и коалициите

 • Вторник, 19 Февруари 2019 14:13
  Налче на ботуш

  Кеворк Кеворкян: Нищо особено не се случи в „Референдум“, освен, че за сетен път се потвърди, колко беззъба и самосугестирана е БНТ ... Можеше и Кошлуков да влезе в студиото и да се опита да претегли авторитета си. Той сигурно още си спомня, как в далеч по-съдбоносни времена го допуснах в изборното студио в нощта на 10 юни 1990 година

 • Вторник, 19 Февруари 2019 14:13
  ВАС застана зад Волен Сидеров в спора му с Кошлуков

  Върховният административен съд (ВАС) застана зад Волен Сидеров в спора му с генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

Оставете коментар