Петък, 28 Февруари 2020

Вторник, 19 Февруари 2019 14:13

През 1991 г. БНТ прави филм за Цветан Цанев, въпреки това всички медии крият снимката му

Миналата седмица някои медии разкриха за връзката между „Инвестбанк“ АД и „адвоката“ от Венецуела, който в момента живее в Доминикана

Името на Цветан Цанев се завъртя на пълни обороти в медийното пространство през последните дни във връзка с т.нар. венецуелски пари, но така и никой не разбра как изглежда въпросният човек, въпреки многобройните му познанства и известност от много години. Много бързо бе припомнено участието му в канали за трафик на каптагон, контролирани преди 30 години от Държавна сигурност, и въпреки това въпросният човек не присъства в ничии фотоархиви. Или умишлено не се показва?

Необичайно и извън журналистическите стандарти е да се пише и говори за една личност, замесена в мащабни разследвания на специалните служби и в международни скандали, а да не се знае как изглежда. Образът на Цветан Цанев сякаш старателно е изчистен от всякакви архиви, пише сайтът bgregioni.com.

Фантомас на новото време, или…?

Още по-озадачаващо е, че Българската национална телевизия всяка вечер поднася в новините си името на Цанев, но поне веднъж не показа на зрителите си как изглежда човекът, за когото става въпрос.

Според достоверна информация Цветан Цанев в момента живее на остров Доминикана. Има имоти в Швейцария, Германия и Австрия. Наистина е трудно да бъде заснет от журналисти. Но БНТ през не много далечната 1991 година прави филм за него. Защо не използва архива си и да не покаже коя е мистичната личност, замесила името на България в международен скандал?

Въпросният филм на БНТ, заснет в Хамбург, е правен от любопитен състав: журналистката Маргарита Михнева и продуцентката на филма Елена Вълчева – дъщеря на тогавашния шеф на БНБ Тодор Вълчев. Елена Вълчева тогава е и продуцент на икономическото предаване „Плюс, минус“ с водещи Асен Григоров и Билян Банев, които излъчват откъси от въпросния филм. Григоров в момента е собственик на сайта Webcafe, през годините – на високи позиции в различни телевизии. Билян Балев пък прави добра кариера в банковата сфера – Българска пощенска банка, Юнионбанк, Българска банка за развитие, финансово-брокерски компании, медиен издател.

Освен това по темата за каптагона Цветан Цанев и Боби Бец лично участват и в предаването на Маргарита Михнева "Конфликти" през 1991 година. По това време журналистката нищи темата с документи в национален ефир. Тя е командирована в Хамбург и Виена лично от тогавашния шеф на БНТ Асен Агов. 

По време на срещата на Елена Вълчева и Маргарита Михнева с Цветан Цанев в чужбина, последният дори разхожда двете дами с частния си самолет. 

Тогава Михнева разкрива в предаването си "Конфликти", че майката на Цветан Цанев работи в Института за съвременни социални теории на Александър Лилов (днес това е сградата на НБУ).

И въпреки всичко това ликът на Цветан Цанев продължава да е пазен в пълна тайна от аудиторията, която всеки ден се облъчва с името му. Странно, защото както стана ясно БНТ разполага с негови снимки. 

Припомняме, че Цанев придоби популярност и покрай информацията, че той е в топла връзка и с шефката на Надзорния съвет на „Инвестбанк“ АД Петя Славова и свързващата ги софийска адвокатска кантора.

Адвокат Велимир Атанасов и съдружникът му Мартин Божанов са партньори в консултанските дружества „Бърд Консултинг“, „Холк Консултинг“ и „ИБ-Консултинг 1“, показва справка в Търговския регистър. Именно тези дружества с управител Мартин Божанов са и основните консултанти на „Инвестбанк” и лично на собственичката Петя Славова. Нещо повече – тези компании са най-доверените съветници на Славова, представлявайки банката по най-важните дела.

Напомняме още, че същата адвокатска кантора представлява и скандалния каптагонов бос от бившата Държавна сигурност Цветан Цанев по две дела по описа на СГП. Става дума за прокурорски преписки с номера 46322/2013 и 3961/2014 година. И двете дела са по сигнал във връзка с извършена измама, като те са подадени именно от въпросните адвокати, надлежно упълномощени от съдия Димитрийка Андреева, която пък в същото време е член на Надзорния съвет на „Инвестбанк“.

Според проверена информация, след извършената минала седмица проверка от ДАНС в „Инвестбанк“, във финансовата институция е спуснато вътрешно нареждане на каса да не се отпускат повече от 10 хиляди лева.

източник: bgregioni.com

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 19 Февруари 2019 14:13
  Секси синоптик вече радва дамите с прогнозата за времето по БНТ (СНИМКИ)

  Владимир Ковачев направи дебют в Националната телевизия и определено не остави безразлична нито една от дамите пред телевизорите

 • Вторник, 19 Февруари 2019 14:13
  БНТ и БНР – дефицитното безобразие

  Петър Волгин: Шефовете на националните медии знаят, че и 100 милиона дефицит да натрупат, никой няма да из потърси сметка. Затова е крайно време поне един от шефовете, натрупали тези дефицити, да бъде осъден

 • Вторник, 19 Февруари 2019 14:13
  Валери Симеонов: Журналистите от БНТ нямат право на мнение

  Заместник-председателят на парламента и лидер на НФСБ Симеонов разпространи позиция, след като журналистите от Би Ти Ви Венелин Петков и Антон Хекимян заявиха, че ще го съдят за клевета заради недоказани твърдения, че са корумпирани, а тези от БНТ подкрепиха колегите си. В текста Симеонов се обръща специално на реакцията на журналистите от БНТ, като смята, че работещите в БНТ нямат право на мнение и на оценки за действията му. Причината била, че БНТ е обществена медия, която е длъжна да отразява различните гледни точки, но не и да има собствена позиция. 

Оставете коментар