Понеделник, 19 Август 2019
Сряда, 20 Февруари 2019 14:55

ГЕРБ с яростна така срещу президента заради съдебно дело срещу Цеков и Кичашки (допълнена)

Кичашки: Фалшивите новини вече достигнаха и до парламентарната трибуна; Цеков: Ние съдим КЗЛД, никой не съди нас

Президентът Румен Радев да освободи члена на правния си съвет Борислав Цеков и излъчения от неговата квота в Комисията за защита от дискриминация Петър Кичашки, защото те са осъдени и глобени за злоупотреба с лични данни - за подкрепа за референдума на Слави Трифонов. Това призова депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова по време на дебатите по ветото на държавния глава на Закона за личните данни.

"Обръщам се към неприсъстващия президент Румен Радев и правните му съветници. Жалко е, че нито вие, нито ваши представители вземат отношение в днешния дебат. Недоумявам как сте такъв яростен защитник на свободата на словото, на демокрацията, на личните данни, а членове на правния ви съвет бяха осъдени от Върховния административен съд за злоупотреба с лични данни на граждани и журналисти", нападна Атанасова.

По думите на Атанасова сега е време държавният глава да докаже, че е принципен човек и да освободи Цеков. Тя подчерта, че двамата са осъдени да платят глоба от по 10 000 лева, защото са злоупотребили с лични данни на граждани и журналисти и че Софийският административен съд е потвърдил постановление на Комисията за защита на личните данни.

"Да освободите и вашия представител в Комисията за защита от дискриминация Петър Кичашки, който също вече е осъден на последна инстанция за злоупотреба с лични данни на 10 000 лв. глоба. В противен случай ще изглежда като висш пилотаж в лицемерието", призова Атанасова.

По повод изнесената от нея информация, Петър Кичашки написа във Фейсбук:

„Фалшивите новини вече достигнаха и до парламентарната трибуна. Някаква депутатка от управляващите излъгала, че за мен "било влязло в сила решение на последна инстанция" за някаква административна глоба. Първо, има решение на първоинстанционен съд, не на последна инстанция. Същото решение е вече обжалвано. Второ, соросоидните медии, които се включиха в клеветническата кампания по темата, ще бъдат съдени за това си поведение. Аз разбирам, че е нормално в острастен политически дебат да има атаки, но нека поне парламентът не се превръща в арена на фалшиви новини. И е хубаво управляващите да не вярват сляпо на лъжите на соросоидните медии“.

Борислав Цеков също излезе в социалната мрежа с опровержение и подробно описание на повода, по който се водят дела:

"Днес от парламентарната трибуна по повод ветото на президента на Републиката по промените в Закона за защита на личните данни, г-жа Десислава Атанасова от ГЕРБ е тиражирала лъжи и неверни твърдения по мой адрес и по адрес на г-н Петър Кичашки. Г-жа Атанасова очевидно е подведена, защото не мога да допусна, че юрист може да говори подобни неща. Тя безкритично тиражира лъжите на няколко сайта, срещу които от утре започваме съдебни дела.

Няма никакво „осъждане“ и нас не ни "съдят". Ние съдим КЗЛД по административен ред. Второ никаква „последна инстанция“ не се е произнесла. Предстои разглеждане на този административен спор пред Върховния административен съд. Сиреч не са компютри, ами са компоти. И не са ни ги пращали, а сме ги върнали.

Друга лъжа, тиражирана от медиите на подсъдимите за гигантски данъчни измами и пране на пари олигарси, е и че било имало „стотици жалби“, а според част от тези сайтове „десетки“, срещу инициативен комитет, в който аз участвах в референдума през 2016 г.

Каква е истината? Преди три години по повод на референдума срещу партийните субсидии, една гражданска среда се регистрирахме като инициативен комитет за информационната кампания за националния референдум. В хода на събирането на подписката се оказа, че наши недоброжелатели, които бяха против референдума, са ни устроили провокация – няколко души са се вписали в подписката с чужди данни, за да дискредитират инициативата ни. Знаем откъде идва провокацията. Изцяло политическа. На това основание в КЗЛД тогава постъпиха няколко жалби. Само няколко от общо 4058 граждани, които ни подкрепиха. Две от тях КЗЛД отхвърли, а за другите четири, без да ни уведомява, без да спазва закона, ни наложи административни глоби.

Ако имахме каквато и да е вина, щяхме да платим тези глоби и отдавна този случай щеше да е приключен. Но ние нямаме и не сме извършили никакво нарушение. Затова потърсихме правата си по съдебен път.

Ние съдим КЗЛД, никой не ни съди нас.

Мина първа инстанция, а вчера внесохме жалба през Върховния административен съд. Става дума за административна глоба, чиято законност оспорваме и която не е в сила и ще падне в крайна сметка в съда, защото е постановена под натиск и в пълно нарушение на закона и на конституционното право на защита. Такива административни глоби нямат нищо общо с „осъждане“. Когато КАТ ви налага глоба за превишена скорост, това „осъждане“ лие“? Ние си търсим правата срещу един административен произвол.

Сегашните атаки срещу нас са част атаките на управляващите към президента. Следва да се уточни, че аз не съм „съветник“ на президента, не съм на щат, не съм на държавна заплата. Членовете на правния съвет са на обществени начала и предоставят правни становища от време навреме и по отделни теми, когато има нужда от това.

Накрая, имам въпрос към г-жа Атанасова: защо тя не беше толкова „принципна“, когато нейният парламентарен шеф г-н Цветан Цветанов беше наистина осъден и то за престъпление от първата инстанция на 4 години затвор? Горната инстанция после го оправда, но при осъдителната присъда на първата инстанция г-жа Атанасова не поиска той да бъде отстранен. А в случая с административната глоба, която обжалвам, става дума за обикновен административен спор, а не за наказателно дело, какъвто беше случаят с г-н Цветанов. Ясно е, че става дума за политическа атака срещу мен и мои съмишленици, която е опит да ми затворят устата като критик на управлението. Няма да стане! Ще продължа да критикувам властта, която и да е тя, щом върши безобразия, както и ще признавам положителното, когато има такова. Това е принципният подход. Останалото е политическа партизанщина."

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар