Понеделник, 22 Юли 2019
Сряда, 06 Март 2019 13:31

Андрей Райчев: Група хора си вадят хляба, като ни плашат с Русия

"Мнозинството българи не изпитват никакъв страх от Русия. Напротив, смятат я за дългосрочен приятел. А има една малка група, около 15 на сто, която има инстинктивен страх. Това не е само русофобство, но и антикомунизъм, една такава мешавица. А освен това има и една група хора, които си вадят парите, като ни плашат с Русия", коментира социологът Андрей Райчев в студиото на Нова телевизия.

"При социализма имаше Комитет за българо-съветска дружба - там слагаха най-големите бездарници, мен ако питате, които за нищо не ставаха, викаха "Вечна дружба!" и прочие. Това беше смешно и всички му се подиграваха. Сега се образува точно същата група, само че не е толкова смешна. Тя се е образувала, те си вадят хляба с това, непрекъснато ни плашат. Само през последните две седмици на два пъти съобщиха, че Русия ще ни се бърка с изборите. Това е чиста глупост, мен ако питате", посочи социологът. По думите му, това е тип поведение "И наш Петко с мъжете".

"В момента Русия за Запада и специално за Съединените щати не е външен, а вътрешен фактор, това е моята теза. Западът не реагира на Путин, Западът реагира на себе си и използва Путин. Това е малко ненормално и със сигурност е временно", отбеляза Андрей Райчев.

Той подчерта, че самият въпрос за Русия е много голям и, ако говорим за него, трябва да излезем от провинциалната стилистика на русофили-русофоби.

„Ние искахме газова тръба да мине през България. Парите там не са малко. Това не стана и не стана под натиска на Запада. Хилари Клинтън пристигна и каза: „Няма да правите никаква тръба”. България чакаше шанса си, а в тази визита не се видя никакъв шанс”, коментира още Андрей Райчев.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар