Сряда, 22 Май 2019
Събота, 09 Март 2019 13:16

34 години от атентата на гара Буново

Загиват седем  души, сред тях три деца. Ранените са девет.

На 9 март 1985 г. в 21.31 часа е извършен атентат на гара Буново, при който загиват 7 души. Атентатът на гара Буново е най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите. Извършен е посредством бомба, поставена във вагона за майки с деца на влака Бургас – София.

Устройството е с часовников механизъм и е настроено да се задейства при навлизането на машината в тунел, близо до гарата. Заради маневра в района на Златица обаче, влакът закъснява с две минути. Така бомбата избухва не в тунела, където жертвите вероятно щяха да бъдат повече, а на гарата в Буново. 

Същия ден избухва бомба в кафе-сладкарницата на хотел „Сливен“ в Сливен.

Атентатите са дело на членове на нелегална организация, наречена Турско национално-освободително движение в България, работеща в тайно сътрудничество с турското правителство. Атентатът е реакция на Възродителния процес. През април 1988-ма година трима души, пряко участвали в атентата, са осъдени на смърт. 

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 09 Март 2019 13:16
  Унгария е първата европейска страна, купуваща турска бойна техника

  Бронираната серия Ejder досега е закупена от 10 страни

 • Събота, 09 Март 2019 13:16
  Проблемът не е в Турция, а в България – държава със силно отслабена имунна система

  Проф. Николай Слатински: Ние 25 и повече години си повтаряме едно и също като прилежни чавдарчета, а Турция е постигнала абсолютно всичко и сега иска вече, както казват в Перник, и майка си, и баща си.

 • Събота, 09 Март 2019 13:16
  Турското посолство: Изопачаването на частта от изказването на посланик Хасан Улусой за владеенето на турски език и последвалият отзвук са причина за разочарование; МВнР: Посланикът на Турция ще бъде извикан, за да даде обяснение за думите си

  По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, посланикът на Република Турция в Република България ще бъде извикан в МВнР в понеделник, за да даде обяснение за думите си от днес, с които призовава българската държава да насърчи изучаването на турския език като чужд език, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

  От Външното ведомство определят думите на Улусой като смущаващи, тъй като българското правителство никога не е възпрепятствало свободното чуждоезиково обучение. Турски език може да се изучава в училище наред с английски, немски, френски, китайски, японски, румънски, руски, иврит. В тази връзка МВнР подчертава, че такова изказване от посланика на съседна и партньорска държава като Турция не съответства на очакванията на Република България за това по какъв начин следва да се развиват нашите добросъседски и приятелски отношения.

  Припомняме, че в събота, на церемонията по откриване на завод на „Теклас" в Кърджали, посланикът на Турция направи изказване, в което изрази "задоволството от големия брой турски инвестиции в приятелска, съседна и съюзническа България" и изказа мнение, че турските инвеститори изразяват "необходимост българските граждани да владеят писмено и говоримо както български, така и турски език".

  В събота вечерта посолството на Турция качи на сайта си съобщение, в което се посочва:

Оставете коментар