Понеделник, 28 Септември 2020

Събота, 09 Март 2019 13:16

34 години от атентата на гара Буново

Загиват седем  души, сред тях три деца. Ранените са девет.

На 9 март 1985 г. в 21.31 часа е извършен атентат на гара Буново, при който загиват 7 души. Атентатът на гара Буново е най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите. Извършен е посредством бомба, поставена във вагона за майки с деца на влака Бургас – София.

Устройството е с часовников механизъм и е настроено да се задейства при навлизането на машината в тунел, близо до гарата. Заради маневра в района на Златица обаче, влакът закъснява с две минути. Така бомбата избухва не в тунела, където жертвите вероятно щяха да бъдат повече, а на гарата в Буново. 

Същия ден избухва бомба в кафе-сладкарницата на хотел „Сливен“ в Сливен.

Атентатите са дело на членове на нелегална организация, наречена Турско национално-освободително движение в България, работеща в тайно сътрудничество с турското правителство. Атентатът е реакция на Възродителния процес. През април 1988-ма година трима души, пряко участвали в атентата, са осъдени на смърт. 

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 09 Март 2019 13:16
  СЗО: Жертвите на COVID-19 могат да достигнат 2 милиона преди ваксината

  Общият брой на починалите от коронавирус вече наближава един милион души

  Броят на смъртните случаи от коронавирус може да достигне два милиона, преди успешна ваксина да влезе в широка употреба. Това заяви високопоставен представител на Световната здравна организация, предаде „Ройтерс“, цитирано от Факти.

  „Освен ако всички не го направим, броят на смъртните случаи, за който говорите (два милиона души), е не само възможен, но, за съжаление, е твърде вероятен“, каза на брифинг Майк Райън, ръководител на програмата за извънредни ситуации на СЗО.

  Общият брой на починалите от коронавирус вече наближава един милион души. По данни на университета „Джонс Хопкинс“ към момента в света потвърдените случаи на заразяване с COVID-19 са над 32 476 000, а жертвите са над 987 000. Най-много са починалите в САЩ, Бразилия, Индия, Мексико и Великобритания.

 • Събота, 09 Март 2019 13:16
  Сърбия и Турция обсъждат големи идеи

  Държавният глава на Сърбия Александър Вучич проведе среща с турския президент Реджеп Ердоган, съобщи B92

 • Събота, 09 Март 2019 13:16
  Доживотен затвор за атентаторите от Сарафово

  Доживотен затвор без замяна за атентаторите от Сарафово, реши Специализираният наказателен съд, предаде БТВ.

  Двамата подсъдими за атентата - Мохамед Хасан и Мелиад Фарах, са обвинени задочно в тероризъм. Те се издирват от Интерпол и затова присъдите са задочни.

  Прокуратурата поиска доживотен затвор без право на замяна за подсъдимите за атентата в Бургас, при който загинаха седем души.

  Сред жертвите имаше и българин.На 12 юли 2012 г. бомба в автобус с израелски туристи окървави Летище Сарафово. Взривното устройство беше активирано на паркинга на летището.

Оставете коментар