Сряда, 22 Май 2019
Понеделник, 11 Март 2019 11:27

Платените лобисти от „Спаси София“ не спират да заливат социалните мрежи и медиите с откровени „плюнки“ срещу развитието на столицата

5-те протежета на известен медиен и финансов бос разчистват терена за печелене на обществени поръчки от шефа си

Петимата платени лобисти от сдружението „Спаси София“, станало известно сред широката публика през последната година, като „Смучи София“, не спират да заливат социалните мрежи и медиите с откровени „плюнки“ срещу развитието на града, който иначе наричат „любим“.

Макар и в официалната страница на сдружението да четем, че „Спаси София“ е неправителствена гражданска организация, чиято основна цел е подобряването на градската среда, градския транспорт и качеството на живот в София, реално се оказва, че това не отговаря на истината, а нейните създатели са само хибридната еманация на омразата към всичко изградено в българската столица, пише сайтът bgregioni.com.

Както вече нееднократно е писано в различни медии, лицата на „Спаси София“ са Андрей Зографски, Борис Бонев, Виктор Чаушев, Гергин Борисов и Христо Илиев. За тях обаче стои бившия правосъден министър и лидер на партията „Да, България“ Христо Иванов, както и капиталите на кръга „Капитал“.

През последните 3 години обаче се оказа, че шумно декларираните благородни намерения изведнъж драматично корозират особено пред факта, че преди месеци Андрей Зографски направи опит да вербува за своите цели сайта за разследваща журналистика „Биволъ“. Случката не бе широко отразена, но видя бял свят именно в „Биволъ“, като хвърли грозно петно върху „Спаси София“.

В социалните мрежи дори се появи предложение за ново име на НПО –ото – „Смучи София“. И в това има известна логика, защото странната смяна на позициите показва само едно – неправителствената организация иска да влияе на поръчки, да определя подизпълнители и да прави политики.

Оказа се още, че „изпълнителен гуру“ на 5-мата „услужливи“ младежи е не друг, а професионалния протестър и общински съветник от София Иво Божков. Именно той подава вътрешна информация на 5-мата „борци за справедливост“, а в последствие те я моделират и разпространяват във вид удобен за своите корпоративни благодетели.

След като само през изминалата 2018 година от „Спаси София“ избълваха една камара фалшиви новини, наскоро правният отдел на международната компания официално поиска записите от изличените в националните медии твърдения. А това значи само едно – гражданските „наблюдатели“ от „Спаси София“ ще трябва да доказват в съда твърденията си. Кой обаче ще защити българските граждани от фалшивите новини, фалшивите НПО-та, които един кръг опитва да превърне в политически проект – разбира се, че никой!

Връзката „Да, България“ – кръга „Капитал“ – НПО „Спаси София“ е достатъчно топла, така както е топъл приемът на всички тях в студиата на Би Ти Ви, особено докато там командва шефът на Дирекция „Новини, актуални предавания и спорт“ Венелин Петков.

Наскоро вестник „Галерия“ разкри, че активистите от НПО „Спаси София“ са започнали усилено изграждане на партийни структури в страната, докато положението е размирно и хиляди хора протестират в големи и малки градове. Крайната цел е скандалната неправителствената организация да използва енергията от недоволството и да прерасне в партия с име „Спаси България“. На следващият етап е планирано новата формация да си партнира с десните „Да, България“ и ДСБ.

Според вестника, зелена светлина на бъдещия политически проект е дал лично самият олигарх Иво Прокопиев. Каолиновият бизнесмен изпитвал дълбоки симпатии към момчетата от „Спаси София“ , които „Галерия“ уличи с документи, че прокарват лобистки интереси при обществени поръчки в столицата.

източник: bgregioni.com

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 11 Март 2019 11:27
  МОСВ да изследва дали въздухът в София е мръсен, поиска СГС

  Делото беше заведено за това, че в периода 2015 – 2017 г. СО не е имала програма, с която да опази чистотата на въздуха, вследствие на което е виновна за причиняване на здравословни проблеми на много хора

   

 • Понеделник, 11 Март 2019 11:27
  Калоян Паргов: София може да бъде като Прага, Загреб, Братислава, но не с това управление

  Заслужаваме справедливо разпределение на европейските ресурси, заяви лидерът на БСП - София

 • Понеделник, 11 Март 2019 11:27
  Като няма велосипеди, карайте скутери

  Изградените велоалеи от столична община, повечето от които предизвикаха възмущение, че отнемат от пътното платно, явно ще продължат да са неизползваеми.

  Оказва се, че София е от малкото европейски столици без система за велосипеди под наем, но усилията на общината са насочени към нов проект - пилотно въвеждане на система за градски скутери. Това се разбира от съобщение на общинската администрация за среща между Йорданка Фандъкова и колегата й от Виена Михаел Лудвиг.

  Ситуацията много ни напомня тази с Мария Антоанета, на която се приписва репликата „Ако няма хляб, яжте пасти”. В нашия случай: „Ако няма велосипеди, карайте скутери”.

  От няколко години екипът на столичната кметица демонстрира усилия да въведе система за велосипеди под наем, но тя и досега не е видяла бял свят, а мрежата от велоалеи в голямата си част е непригодна и направена просто защото трябва да я има по проект за еврофинансиране.

  Към това, ако добавим и т.нар. борба със замърсяването на въздуха, то продължаваме да сме в сферата на теорията и добрите намерения, тъй като въпреки съпротивата на софиянци, общината държи на проекта за изгаряне на боклук в ТЕЦ "София", който ще отделя допълнително прах във въздуха.

Оставете коментар