Сряда, 26 Февруари 2020

Сряда, 13 Март 2019 13:08

Сакскобургготски обиден: Късопаметни и промити мозъци забравиха Борис III

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски изпрати до медиите позиция по повод отсъствието на баща му от възпоменанието за спасяването на българските евреи

"С болка и прискърбие констатирам за пореден път, че дори в кръговете на властта, а и в част от обществото, битуват късопаметни и промити мозъци. Ако приемем твърдението, че през годините 1935-1943 България е еднолично управлявана от Цар Борис ІІІ, то дали нашите евреи щяха да бъдат спасени без изричната воля на Царя", се казва в изявлението на Симеон Сакскобургготски, изпратено до медиите.

При наличието на неоспорими факти, документи и прочее, неспоменаването на името на Цар Борис ІІІ като определящ фактор за спасението, сочи за девалвация на настоящата ценностна система, се казва още в позицията.

„В деня, в който си прощаваме взаимно, разбира се, прощавам това невежество, но няма да забравя оскърблението към паметта на баща ми. През онези години само той като държавен глава посмя да се опълчи на Хитлер, за да опази нашите сънародници от еврейско потекло. Куражът му тогава, дори с риск за неговия живот, се признава и почита по света", заключава Симеон Сакскобургготски.

Припомняме, че на 10 март пред сградата на Народното събрание председателят на парламента Цвета Караянчева и депутати се включиха в шествието на толерантността и единението "Заедно за България. Заедно за Европа".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар