Сряда, 26 Февруари 2020

Четвъртък, 14 Март 2019 17:06

ЕНП иска десните у нас да се обединят, ДСБ отказват

Партията на ген. Атанасов настоява за изключване на ГЕРБ от ЕНП

 

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол призова лидерите на десните партии у нас да се явят заедно на евроизборите през май. Писмото му е адресирано до председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерите на ДСБ Атанас Атанасов, на Движение "България за гражданите" Димитър Делчев и председателя на СДС Румен Христов.

Партиите бяха заедно във властта като коалиция в началото на предходния парламент, но в момента са разделени и често наричани „насипното дясно“ заради невъзможността да постигнат консенсус.

От няколко месеца се обсъждат варианти за съвместно явяване на евроизборите, но до  момента нито една от десните формации не изразява желание за коалиране с ГЕРБ.

Обединението на определяните като десни, към които се обръща Жозеф Дол е невъзможно и поради причина, че от ДСБ призовават дори за изключването на ГЕРБ от ЕНП, приравнявайки модела на управление на Орбан с този на Борисов.

Днес ДСБ отхвърли призива на председателя на ЕНП всички десни партии у нас да се обединят в общ фронт (включително ГЕРБ) за евроизборите. В писмо до него подчертават, че няма как да застанат рамо до рамо с управляващите и ги обвиниха, че самите те работят срещу декларираните ценности на Европейската народна партия.

„С действията си ГЕРБ доказаха, че са част точно от тези процеси, които застрашават проевропейската линия на Европа, защото действат в синхрон с популистките и антиевропейски сили на национално и европейско ниво. Заради действията на Борисов и ГЕРБ, членството на българските проевропейски партии в ЕНП започна да изглежда компрометирано сред българските граждани, което може да бъде реална опасност за ЕНП на предстоящите избори”, пишат от ДСБ.

Партията на ген. Атанас Атанасов поставя под съмнение и евроатлантическата ориентация на управляващите. От ДСБ настояват за общ проевропейски фронт, но около „Демократична България”.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 14 Март 2019 17:06
  Свалиха кашляща журналистка от самолета на Борисов

  Журналистката Павлина Живкова от в. "Труд" беше свалена от самолета, с който премиерът Бойко Борисов и делегацията ни заминаха за Александруполис. Тя е прегледана от лекарски екип, тъй като е кашляла.

 • Четвъртък, 14 Март 2019 17:06
  БСП иска оставките на Борисов и Горанов заради манипулация с данните на НСИ

  "Вчера Националният статистически институт публикува прессъобщение, което излезе в медиите със заглавието: "НСИ призна неверни данни за БВП". Това заглавие е неточно, тъй като те се подават от Агенция "Митници" и респективно от българското правителство. Свидетели сме на ситуация, в която НСИ признава за неверни данни от правителството“.

  Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Румен Гечев от трибуната на Народното събрание По думите му в целия свят се работи с предварителни данни и оценки, но сега изведнъж НСИ въвежда нова световна мода в статистиката – никакви предварителни прогнозни данни и оценки.

  „Разликата между 3,5 % и 0,8 % е абсолютна статистическа трагедия. Това, уважаеми колеги, не е статистика, това е национална лотария. Това е търкане на талончета или колело на късмета“, коментира още проф. Гечев. Депутатът от левицата подчерта, че в прав текст се казва, че графиците от НСИ и Агенция „Митници“ се разминават и логическата загадка е как така са били разсинхронизирани данните.

 • Четвъртък, 14 Март 2019 17:06
  Румен Радев: Скандалът с къщата в Барселона засяга България в международен план

  Президентът Румен Радев отрече да има нещо общо с публикацията за "Къщата в Барселона". Случаят с т.нар "Къща в Барселона" засяга не само премиера Бойко Борисов, но и България. Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти скандала с разследването на пране на пари с българско участие в Испания, в който беше намесено името на министър-председателя от испанския вестник.

Оставете коментар