Сряда, 17 Юли 2019
Четвъртък, 14 Март 2019 17:06

ЕНП иска десните у нас да се обединят, ДСБ отказват

Партията на ген. Атанасов настоява за изключване на ГЕРБ от ЕНП

 

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол призова лидерите на десните партии у нас да се явят заедно на евроизборите през май. Писмото му е адресирано до председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерите на ДСБ Атанас Атанасов, на Движение "България за гражданите" Димитър Делчев и председателя на СДС Румен Христов.

Партиите бяха заедно във властта като коалиция в началото на предходния парламент, но в момента са разделени и често наричани „насипното дясно“ заради невъзможността да постигнат консенсус.

От няколко месеца се обсъждат варианти за съвместно явяване на евроизборите, но до  момента нито една от десните формации не изразява желание за коалиране с ГЕРБ.

Обединението на определяните като десни, към които се обръща Жозеф Дол е невъзможно и поради причина, че от ДСБ призовават дори за изключването на ГЕРБ от ЕНП, приравнявайки модела на управление на Орбан с този на Борисов.

Днес ДСБ отхвърли призива на председателя на ЕНП всички десни партии у нас да се обединят в общ фронт (включително ГЕРБ) за евроизборите. В писмо до него подчертават, че няма как да застанат рамо до рамо с управляващите и ги обвиниха, че самите те работят срещу декларираните ценности на Европейската народна партия.

„С действията си ГЕРБ доказаха, че са част точно от тези процеси, които застрашават проевропейската линия на Европа, защото действат в синхрон с популистките и антиевропейски сили на национално и европейско ниво. Заради действията на Борисов и ГЕРБ, членството на българските проевропейски партии в ЕНП започна да изглежда компрометирано сред българските граждани, което може да бъде реална опасност за ЕНП на предстоящите избори”, пишат от ДСБ.

Партията на ген. Атанас Атанасов поставя под съмнение и евроатлантическата ориентация на управляващите. От ДСБ настояват за общ проевропейски фронт, но около „Демократична България”.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар