Четвъртък, 01 Октомври 2020

Петък, 29 Март 2019 10:05

Член 13 - новият цензор на публичните настроения

Къде е границата между гарантирането на авторските права и цензурата?

"Член 13?! Новият закон за авторското право на ЕС ще хлопне савака на свободното движение на идеи в Интернет. Поводът е да се ограничат нецензурните и злостни изказвания и призиви в мрежата.

Първите последствия - Гугъл е въвел филтър на стойност 100 млн. евро за предотвратяване на изцепки в Ю Тюб. Засега във ФБ, ИИ все още не контролира шегите ни, но това е засега, а имайки предвид този прословут Член 13, въобще не става дума за авторско право, а намерението на управляващите ни от Брюксел да ограничат гражданските ни свободи. Много хитро, прикривайки се зад борбата срещу "фалшивите новини", има намерение да превърне мрежата в ефективна служба за контрол върху обществените настроения и най-вече недопускане на каквато и да е заплаха за управляващите.

Член 13 не е филтър, той е Цензор."

Александър Попов, фейсбук

***

Какво всъщност гласуваха евродепутатите, защитавайки авторските права?

Всеобщо е мнението, че най-спорните членове от директивата за авторското право са чл. 11 и чл. 13. Първият защитава от авторско право дори заглавията на журналистически статии, което би ограничило почти напълно споделянето и цитирането им. Според чл. 13 пък всяка онлайн платформа ще носи отговорност и ще трябва да следи за авторски права цялото съдържание, което потребителите качват, независимо дали става въпрос за текст, видео, картинки или музика.

В последния вариант на директивата са отпаднали малките платформи, но няма яснота кои точно остават под чертата. Подобна технология за филтриране обаче е скъпа и в момента я имат само няколко гиганта като "Гугъл", "Фейсбук" и "Ютюб". Това доведе до опасения, че в опит да ги накара да плащат повече, ЕП само създава нов монополен пазар за големите платформи.

Ето какво обясняват от ЕП по отношение член 13: „Твърди се, че член 13 би могъл да доведе до сваляне на произведения, когато притежателят на правата е неизвестен. Беше даден пример с хита „Despacito“ ... Целта на член 13 е да осигури по-силна позиция за творците, позоваващи се на правата си за справедливо обезщетение, когато творбите им се използват и разпространяват онлайн от други. Творецът обикновено е уведомил платформи като YouTube, че е автор на дадено произведение. Ето защо е малко вероятно да възникне въпрос за отговорността на платформите за качени произведения, чийто притежател на права е неизвестен“.

Българският евродепутат Момчил Неков (С&Д) коментира след приемането на директивата: „Никой не отрича необходимостта от реформа в сферата на авторските права в дигиталната ера, но смятам, че това не бива и не трябва да се случва на всяка цена. Не можем да си позволим „между другото“ да подкрепяме текстове, които фактически създават предпоставки за правна несигурност и застрашават свободата на изразяване на обикновения потребител в интернет пространството.“

Сега ще бъде ред на държавите членки да одобрят решението на Европарламента в идните седмици.

BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 29 Март 2019 10:05
  Димитър Байрактаров: Днес свободното слово остана едва в няколко сайта в интернет

  “Преди три години и седем месеца бях единственият, който обясняваше в студията на телевизиите за огоромният корупционен потенциал на ОПГ.

 • Петък, 29 Март 2019 10:05
  ЕК ще спира парите на корумпирани държави (на живо от ЕП)

  Еврофондовете ще се отпускат в зависимост от спазването на върховенството на закона в държавите членки на ЕС, обяви днес пред Европарламента  председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. В първата си реч за състоянието на съюза тя остави тази спорна тема за заключителната част, където каза: "Комисията отдава най-високо значение на върховенството на закона на закона. Затова ще защитим парите от бюджета по програмата Следващо поколение ЕС (750 млрд. евро - бел. ред) срещу всякакви измами, корупция и конфликт на интереси. Това не подлежи на преговори."

 • Петък, 29 Март 2019 10:05
  Европарламентът пита Гешев за Барселонагейт и записите на Борисов

  Правителството, прокуратурата и министерството на правосъдието трябва да отговорят на почти 30 неудобни въпроса

Оставете коментар