Вторник, 18 Юни 2019
Петък, 12 Април 2019 11:35

Кметовете искат общинска полиция

Държавата да предостави на общините достатъчно правомощия в тази сфера, преди да започне да им търси отговорност, искат от НСОРБ

Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) изразява своето категорично несъгласие с думите на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов за случая в Габрово и създалото се там напрежение.

От Сдружението изпратиха официална позиция във връзка с изказването на Каракачанов от днес, че "местната власт трябва да започне да си върши работата и... да сигнализира полицията да се вземат предварителни мерки". Коментарън му бе по повод ескалацията на напрежението след първия протест в Габрово заради побоя над продавач от трима роми.

Според НСОРБ правомощията на кметовете според законите в Република България позволяват на местните власти единствено да констатират проблемите, свързани с реда и сигурността. Като основни административно-териториални единици общините към момента нямат законово определени правомощия по опазване на обществения ред в Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), обясняват от сдружението.

НСОРБ посочват, че законовата възможност за създаване на Общинска полиция е силно ограничена за местните власти. В тази връзка през последните 10 години сдружението е правило предложения до всички правителства състави на НС за промени в Закона за местното самоуправление, които да дадат възможност на общините за създаване на собствени звена за контрол по опазване на обществения ред. Целта на тези предложения винаги е била да има допълване между функциите на институциите, а не припокриване на техните задачи, пишат от НСОРБ. Това обаче не срещало подкрепа.

В тази връзка сдружението отново поставя въпроса на дневен ред. Общините настояват да се създадат такива структури, в които служителите да могат да изискват документи за самоличност, да задържат нарушителите до пристигане на полицейски орган, да отправят писмени предупреждения на (потенциални) нарушители и други.

Считаме, че държавата трябва да предостави на общините достатъчно правомощия в тази сфера преди да започне да им търси отговорност, завършват от сдружението.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар