Неделя, 18 Август 2019
Събота, 20 Април 2019 12:35

Докладът на Мълър. Последната дума още не е казана.

Докладът е благоприятен за Тръмп. Но той не излиза неопетнен от аферата. Макар че претръпнаха от многото скандали на президента, американците навярно ще се запитат дали искат да гледат „шоуто на Тръмп“ още 4 години, пише в анализ за "Дойче веле" Александра фон Намен.

Докладът на специалния прокурор Робърт Мълър е истинско разочарование за всички, които са вярвали, че "руската афера" ще свали от власт президента Доналд Тръмп. Почти две години Мълър разследва случая, но не откри доказателства за наличието на заговор между Тръмп, неговия предизборен щаб и Русия с цел да се манипулират резултатите от президентските избори през 2016 година. Специалният разследващ явно не вижда нищо нередно дори и в печално известната среща, проведена в "Тръмп Тауър" между Доналд Тръмп младши, съветници на президента и руска адвокатка, поддържаща близки контакти с Кремъл. И то при положение, че основната цел на тази среща очевидно е била хората на Тръмп да получат уличаващи данни за Хилари Клинтън.

Тръмп: "Пълно оневиняване"

Съответно очаквана беше и реакцията на президента. Още в неделя той написа в Туитър: „пълно и тотално оневиняване“. Пред репортери той обяви за позор факта, че цялата страна и лично той е трябвало да изтърпят тези разследвания, които от самото начало имали една-единствена цел – да го унищожат.

Според традиционните разбирания на политическата култура, Доналд Тръмп изобщо не излиза от този скандал неопетнен. Фактът, че синът му явно е бил готов да приеме помощ от руските управляващи среди (без значение дали накрая се е стигнало дотам или не) никак не говори в негова полза. Също и това, че шефът на предизборния щаб на Тръмп - Пол Манафорт - години наред е поддържал контакти с близки до Кремъл руски олигарси. Или това, че доста хора от предизборния екип на президента вече бяха осъдени за лъжесвидетелстване във връзка с "руската афера".

Скандалите притъпяват чувствителността на обществото

Трябва да се признае, че летвата за това, какво е скандал и какво не, се вдигна доста високо по време на ерата "Тръмп". С безкрайна поредица от скандали и скандалчета президентът действително успя да притъпи чувствителността на обществото. А сега се чувства като победител, който може да заяви: Нали ви казвах, че това е лов на вещици, с който искат да ме дискредитират. 

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Но президентът греши, ако си мисли, че този благоприятен за него доклад решава всичките му проблеми. Що се отнася до обвинението за възпрепятстване на правосъдието, Мълър не стига до категоричен извод: докладът не казва, че президентът е извършил това деяние, но и не го оневинява. Затова е ясно, че демократите ще направят всичко възможно, за да получат целия заключителен доклад и документите, въз основа на които е бил изготвен, както и да ги публикуват.

Тръмп не излиза неопетнен от този скандал

В Конгреса, както и в прокуратурата на Ню Йорк се разследват голям брой сигнали за нередности или потенциално нелегални практики в бизнес-делата на Тръмп по време на предизборната му кампания и след влизането му в Белия дом. Вероятно те няма да доведат до прекратяването на президентските му правомощия, но след изтичането на мандата му - когато и да е това – те могат да го превърнат в обвиняем.

Следствените действия срещу него могат да му навредят и политически. Независимо, че най-верните привърженици на Тръмп продължават да го подкрепят, а останалата част от американските избиратели вече е уморена и с притъпена чувствителност, много американци никак не одобряват постоянните скандали около този президент. И ако демократите номинират за президентските избори някой почтен, уважаван и харизматичен кандидат, който да не отстъпва на Тръмп и по борбеност, много от колебаещите се избиратели несъмнено ще се запитат дали си заслужава да участват в "шоуто на Тръмп" още цели 4 години.

източник: dw.com

снимка - Туитър: Президентът на САЩ Доналд Тръмп публикува в четвъртък своя снимка в стил „Игра на тронове“, за да обяви “край на играта” в сагата за руската намеса в изборите.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар