Понеделник, 19 Август 2019
Сряда, 24 Април 2019 15:25

Малко уточнение за дядото на Бойко Борисов

Възможно ли е той да е бил убит като „николапетковист“ на 9 септември 1944 г., след като на същата дата самият Никола Петков става министър без портфейл в правителството на Отечествения фронт? Не би било зле днешният ни премиер да бъде малко по-акуратен към фактите

При подписването на споразумение за подкрепа на предстоящите евроизбори с БЗНС „Никола Петков“ премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отново напомни, че дядо му е бил от „Никола Петков”.

През 2014 г. в личния си профил във Фейсбук Борисов обяви, че „на 9 септември, когато са дошли гавазите от Държавна сигурност, са го извели от дома му и са го пребили с тояги в царевицата в двора, пред очите на всичките му близки“, напомня "Барикада".

На 23 декември 2016 г. пред заседание на Министерски съвет Борисов заяви, че понеже дядо му e бил николапетковист „дори в моето досие пише „враг на народната власт – „николапетковист“.

Към 9 септември 1944 г. в страната все още действа старата Държавна сигурност към Дирекция на полицията на Царство България. Полицията е разтурена и заменена от народна милиция на 10 септември 1944 г. А комунистическата ДС е отделена в самостоятелна дирекция чак през 1947 г., тоест няма как на 9 септември 1944 г. нейни „гавази“ да са отвлекли и пребили дядото на днешния ни премиер.

Бойко Борисов е роден през 1959 г. – 12 години след обесването на Никола Петков през 1947 г. и 15 години след смъртта на дядо си, така че той не може да има лични спомени и вероятно някой го е заблудил като му е казал, че дядо му е бил убит на 9 септември 1944 г. като николапетковист.

Никола Петков, както е известно, е участник в деветосептемврийските събития от 1944 г. До 26 август 1945 г. той е министър без портфейл в правителството на Отечествения фронт (ОФ) като представител на БЗНС „Пладне”, а до 5 юни 1947 е депутат в Народното събрание. На 16 август 1945 г.  БЗНС „Пладне” се разцепва. Главният секретар на партията Никола Петков, Борис Бумбаров, Ангел Держански и Асен Павлов се обявяват за запазване на парламентарната демокрация и си подават оставката като министри. А след като са изключени от БЗНС „Пладне“ излизат в опозиция на ОФ и образуват партията БЗНС „Никола Петков“.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Така че, ако дядото на Бойко Борисов е убит на 9 септември 1944 г., няма начин той да е бил убит като николапетковист – партията на Никола Петков е създадена почти една година след това, а преследването на николапетковистите започва от 1947 г., повече от две години след 9-ти септември 1944 г.

Добре е българският премиер да изчисти този елемент от биографията си, за да не бъде упрекван в неточност.

източник: baricada.org

снимка: Бойко Борисов и Борислав Алексиев при подписването на споразумение за политическо партньорство между ПП ГЕРБ и БЗНС „Никола Петков“

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 24 Април 2019 15:25
  БСП: Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. В България магистрали няма, има само части от магистрали

  Днес трябваше да стартира тол системата, но това не се случи.

  Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция.

  „Темата, по която ще си поговорим в горещината на летния сезон, разбира се, е транспортът, който касае всеки един български гражданин и случващото се в държавата. Днес, на 16 август, трябваше да стартира в България работата на прословутата тол система. Днес трябваше всеки един преминаващ през България камион да заплаща за преминато разстояние. Вследствие на тези средства държавният бюджет, държавата, АПИ трябваше да събира пари, с които да ремонтира българските пътища. Какво констатираме на 16 август, вместо да имаме пътища, по които да могат да пътуват българските граждани, имаме участъци от магистрали. Цяла магистрала, работеща в България няма, имаме една магистрала към Българското Черноморие - „Тракия“, която вече поредна година е с ограничения за 90 км в час за движение“, заяви още Свиленски.

  По думите му другата магистрала е „Струма“, която е изгоряла. „За пожара на магистрала „Струма“ четири дни вие медиите и ние политиците ни занимават с прехвърляне на отговорности“, отчете Свиленски. По думите му всички институции ги обединява едно единствено име и един единствен човек - премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

 • Сряда, 24 Април 2019 15:25
  Борисов пак тръгна с джипа, вози кмет и министър до "Шишеджам"

  Премиерът Бойко Борисов посети завода за стъкло на холдинга "Шишеджам" в Търговище. Той отново бе зад волана на джипа си, а в него бяха финансовият министър Владислав Горанов и кмета на Търговище Дарин Димитров.

 • Сряда, 24 Април 2019 15:25
  Протестиращите край Крушаре питат Борисов: Защо не е спрян дърводобивът заради АЧС

  Протестиращите при сливенското село Крушаре изпратиха отворено писмо, в което питат защо не е спрян дърводобивът като превантивна мярка срещу разпространението на африканската чума по свинете.

Оставете коментар