Неделя, 23 Февруари 2020

Неделя, 05 Май 2019 14:37

Атанас Чобанов: "Къщи за тъщи" е върхът на айсберга

Виолета Александрова: Когато става въпрос за Порожанов, темата за оставките заглъхва

„Къщи за тъщи“ е върхът на айсберга, който е разбираем за хората. Има прогимназии, строени и които ще станат като хотели, но официално са дневни старчески домове. Това нещо след 5 години става хотел“. Това каза пред БНР журналистът Атанас Чобанов – главен редактор на сайта за разследваща журналистика „Биволъ“.

„Това е една система, която явно е градена целенасочено, за да се облагодетелстват определени хора. Започнало е 2010 г., доколкото разбрах от документите на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Първите приеми на документи за къщи за гости са за селски райони – места, където трябва да се развие туризъм и където Европа отпуска пари на хора, които живеят там и искат да развиват бизнес, но не им достигат средства, за да изградят къщи за гости“, посочи Чобанов в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

Той обясни какво се получава на практика:

„Първо – още при селекцията са избрани места като Велинград – спа столица на България, Сандански, Хисар, които нямат нужда, защото те вече са развити – там има 5-4-звездни хотели“.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Журналистът даде пример с къща за гости във Велинград:

„Намираме къща за гости на един хотелиер – Кантарджиев май се казваше, която е огромна като конак. Отсреща е неговият голям хотел, също подпомогнат с европейски пари. Т.е. той има бизнес, развива го, а къщата седи заключена за жена му или да си ходят на партита там. Това е свързано с властта, местен бизнесмен, който е съученик на кмета“.

„Тези връзки няма как да са се създали случайно. От 2000 подадени досиета за селекция в ДФЗ, те да изберат точно тези хора. А те са кметове, служители на ДФЗ, зам.-министър Манолев. За това става дума – планомерно организирана кражба“, коментира Атанас Чобанов.

Според  него публикацията на списъка от 2016 г. е бил подигравка с публиката.

Заради вълната на обществено недоволство сега се мобилизира кампанийно и прокуратурата, която много добре знае за какво става дума, изказа мнение журналистът от „Биволъ“.

По думите му 40% от стойността на построеното се открадва.

„40% от еврофондовете заминават нанякъде чрез надути количествено-стойностни сметки“.

Виолета Александрова – бивш зам.-директор на Държавен фонд „Земеделие“, разказа:

„Когато аз и г-н Николов бяхме назначени в ДФЗ, ние заварихме прием на къщи за гости. Проектите вече бяха приети и ние трябваше да ги обработим и като гумен печат да подпишем това, което те бяха заложили преди нас като схема“.

По повод думите на земеделския министър Румен Порожанов, че не си спомня какво е правил, докато заемал поста директор на ДФ „Земеделие“, Александрова каза, че Порожанов е разплатил средства за изграждане на къщи за гости на три приема на документи през годините.

„През неговото директорстване са били пуснати два приема - от него и един пуснат от Калина Илиева… Дори каза, че бил осъществил контрол и бил въвел референтни цени. Това е лъжа. Референтните цени ги въведохме аз и Мирослав Николов. Там се опитахме да ограничим цените на яхтите, джиповете и т.н. до 39 хил. лв., защото в този последен прием просто беше нещо покъртително – вътре имаше толкова много превозни средства, толкова луксозни превозни средства – беше нещо ужасяващо. Тези проекти наистина не бяха за подписване, те не носят никаква икономическа стойност за напредъка на селските райони. Те просто са си едни проекти, които ще обслужат и ще направят едни хора да живеят по-луксозно и по-богати“.

Според нея Румен Порожанов трябва да бъде освободен. Тя обаче добави:

„Винаги, когато става въпрос за Порожанов, темата заглъхва. Имам чувството, че г-н Борисов просто не може да освободи г-н Порожанов, защото не го е назначил той. Слуховете говорят, че той е от т.нар. министри на ДПС в правителството. Затова въпреки огромните скандали и неприятности, които Борисов има във връзка с тези неразбории и корупция, която се шири в ДФЗ и Министерството на земеделието, той не ги освобождава“.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Александрова припомни, че през 2014 г. са подали сигнали до тогавашната КОНПИ, до икономическа полиция и ДАНС за конфликт на интереси на Янаки Червеняков. Сигналите са останали без отговор, каза тя и добави, че и в момента Червеняков работи във Фонд „Земеделие“. По думите ѝ в момента той не е в отпуск, а е помолен от директора да не ходи на работа, за да не дразни колегите си, в същото време обаче си е получавал заплата. Тя подчерта, че години наред няма никакво желание да се разследва каквото и да било.

Няма сваляне на доверие от хората на Цветанов, добави мнението си Атанас Чобанов и посочи: „В случая с Цветанов имаме огромно несъответствие в доходите - половин милион, който е прикрит от КПКОНПИ. Нещата са стигнали такава развала, че няма кой да разследва“.

Земеделският министър Румен Порожанов отказал да участва в предаването „Неделя 150“, уточняват от БНР.

източник: bnr.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 05 Май 2019 14:37
  ГЕРБ не прие оставката на замесения в Апартаментгейт областен лидер в Пловдив и кмет на Стамболийски

  Георги Мараджиев, областен лидер на ГЕРБ в Пловдивска област и кмет на град Стамболийски, вчера оповести, че е подал оставка в Изпълнителната комисия на партията заради разследване на имотното му състояние.

 • Неделя, 05 Май 2019 14:37
  И кметът на Стамболийски в "Апартаментгейт"

  Кметът на Стамболийски влезе в поредния имотен скандал с кадри на ГЕРБ. Георги Мараджиев се оказа чувствително забогатял след встъпването си в длъжност като кмет. Разследване на БиТиВи разкри, че гербаджията, който е и областен координатор на партията за Пловдив, се е сдобил с 5 имота в Слънчев бряг. При това на доста занижени цени.
  Часове след като данните бяха изнесени от медиите, Мараджиев се оттегли от поста си на партиен координатор. Подал е оставка пред Изпълнителната комисия на ГЕРБ, съобщиха от пресцентъра на партията. Припомняме, че именно Изпълнителната комисия бе натовера лично от лидера Бойко Борисов със задачата да бди за морала на партийните кадри след скандалния "Апартаментгейт" от миналата година.

 • Неделя, 05 Май 2019 14:37
  Съдийската колегия на ВСС образува дисциплинарно производство срещу съдия Миталов

  Четирима от членовете на колегията бяха против, а седем - "за" образуване на дисциплинарно производство

Оставете коментар