Неделя, 26 Май 2019
Сряда, 08 Май 2019 10:13

Махат паветата и „Самуиловите воини“ от площада пред „Ал. Невски“

Архитектурно бюро, ангажирано и с ремонта "Графа" и с водната стена на площад "Гарибалди",  ще "префасонира" пространството около катедралния храм. Йорданка Фандъкова отрече махането на павета

Предстоящото обновяване на софийския площад "Александър Невски" ще бъде по проект на архитектурно бюро А.Д.А, ангажирано и с ремонта ул. "Граф Игнатиев" и с водната стена на площад "Гарибалди". Архитектурното бюро, ръководено от арх. Иво Пантелеев, през 2014 г. спечели обществената поръчка на Столичната община, но сдружение "Зограф", в което участват преподаватели от Художествената академия, призовава в писмо до медиите да се проведе общоградски референдум дали одобреният проект да се реализира. И дали софиянци са съгласни радикално да се "префасонира" пространството около катедралния храм "Св. Ал. Невски" по модела на ул. "Граф Игнатиев". Става въпрос за т.нар. Зона 4 от централната градска част, чието обновление ще струва 20 млн. лв. без ДДС.

По проекта на А.Д.А се предвижда подмяна на паважа на ул. "Оборище" в участъка от ул. "Раковски" до Паметника на Незнайния воин. "Предстои да бъдат извадени и премахнати завинаги едроразмерни павета, въпреки че са декларирани за паметник на културата и са под закрилата на закона, за да бъдат сменени с "модерна" настилка, която не само че е със спорна естетика, но по обясними причини едва ли ще издържи и оцелее десетилетия", опасяват се от сдружение "Зограф".

Предвижда се всички тротоари около площад "Ал. Невски" да се изравнят с нивото на уличното платно, което може да наложи поставянето на ограничители заради безопасността на пешеходците. "Не е изключено там да се появят познатите ни до болка от "Графа" гранитни ограничители тип "перки на акула", опасяват се членовете на сдружение "Зограф".

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Предлага се в паважа около самия храм-паметник "да се инкрустират "златни" плочки, които ще изразяват почит към граждани с принос към София и към България", пише в ескизния проект на А.Д.А. Плочките всъщност ще са бронзови, с размера на паве и "ще внесат допълнителна символика", аргументират се авторите на проекта.

Скулптурната композиция "Ослепените Самуилови воини" на Любомир Далчев ще бъде махната от градинката зад Военния клуб. На нейно място проектът на А.Д.А ще монтира "композиция от модули от лят камък". От същия лят камък са и пейките на площад "Славейков". Скулптурата на Далчев се обмисля да бъде поставена в градинката между Софийския университет и Художествената академия.

Сдружение "Зограф" се обръща към министъра на културата Боил Банов, към Националния институт за недвижимото културно наследство и към Столичния общински съвет спешно да потърсят мнението на софиянци за предвижданите радикални промени в наситеното с национални светини и символи пространство около катедралния храм "Св. Ал. Невски". В призива се отбелязва, че мястото се намира под закрилата на Закона за културното наследство.

Обществената поръчка за реконструкция на зона 4 на централната градска част обхваща площад "Ал. Невски", пл. "Народно събрание", градините "Кристал", пред ректората на Софийския университет и пред църквата "Света София", паметника "Левски" и пл. "Гина Кунчева", пространството между ул. "Оборище" и Военния клуб, участък от ул. "Оборище" източно от пл. "Ал. Невски" и част от ул. "Париж", между ул. "Оборище" и бул. "Цар Освободител".

***

Кметът на София Йорданка Фандъкова отговори във Фейсбук страницата си на публикацията: 

"Гранитните павета около храма „Александър Невски“ се запазват – това предвижда одобреният проект, който представихме миналата година, когато стартира ремонтът в цялата зона. Публикуваните сега визуализации са още от конкурса за избор на проектант и не отговарят на одобрения проект. Тези манипулации няма за помогнат нито на политиците, които искат да извлекат някакъв личен дивидент за момента, нито на гражданите да получат вярна информация. Моята лична позиция и становището на НИНКН още при одобрението на проекта на архитектурно студио „А.Д.А“ – бяха за запазване и на паважа, и на скулптурите на Далчев в градината зад Военния клуб. Затова и през 2017 г. проектът беше променен, като категорично запазва гранитните павета около „Ал. Невски“ и по участъка от ул. „Оборище“ между ул. „Г.С. Раковски“ и централния вход на храма. Проектът предвижда единствено пренареждане на паважа на местата, на които има неравности и нужда от ремонт. Променихме и предвиденото от проектанта модерно осветление с високи мачти. Заедно с НИНКН съгласувахме осветление, което отговаря на съществуващо при първоначалната визия на площада".

източник: dnevnik.bg; снимка - facebook - ADA

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 08 Май 2019 10:13
 • Сряда, 08 Май 2019 10:13
  Като няма велосипеди, карайте скутери

  Изградените велоалеи от столична община, повечето от които предизвикаха възмущение, че отнемат от пътното платно, явно ще продължат да са неизползваеми.

  Оказва се, че София е от малкото европейски столици без система за велосипеди под наем, но усилията на общината са насочени към нов проект - пилотно въвеждане на система за градски скутери. Това се разбира от съобщение на общинската администрация за среща между Йорданка Фандъкова и колегата й от Виена Михаел Лудвиг.

  Ситуацията много ни напомня тази с Мария Антоанета, на която се приписва репликата „Ако няма хляб, яжте пасти”. В нашия случай: „Ако няма велосипеди, карайте скутери”.

  От няколко години екипът на столичната кметица демонстрира усилия да въведе система за велосипеди под наем, но тя и досега не е видяла бял свят, а мрежата от велоалеи в голямата си част е непригодна и направена просто защото трябва да я има по проект за еврофинансиране.

  Към това, ако добавим и т.нар. борба със замърсяването на въздуха, то продължаваме да сме в сферата на теорията и добрите намерения, тъй като въпреки съпротивата на софиянци, общината държи на проекта за изгаряне на боклук в ТЕЦ "София", който ще отделя допълнително прах във въздуха.

 • Сряда, 08 Май 2019 10:13
  Въвежда се временна организация на движението във връзка с посещението на Папа Франциск

  Хората, които живеят в зоните, затворени за посещението на папата, ще имат право да паркират в съседни

Оставете коментар