Събота, 17 Август 2019
Четвъртък, 09 Май 2019 13:55

Парадът на Победата премина по Червения площад в Москва

В него участваха над 13 хиляди войници  както и над 130 единици на модерно оръжие и военна техника

Грандиозен парад в чест на 74-та годишнина от Победата във Великата отечествена война се проведе на Червения площад в Москва, предава TACC. 

9 may

 

Под музиката на песента "Свещеннаа война”, премина руския флаг и легендарното Знаме на победата - червеното знаме, издигнато над Райхстага от бойците на 150-тата дивизия през май 1945 година.

На централния подиум бяха руският президент Владимир Путин, ветерани и гости на събитието.

 

18

 

Руският министър на отбраната, армейски генерал Сергей Шойгу, прие парада от армейски генерал Олег Салюков.

Тази година Шойгу и Салюков приеха парада с най-новите руски открити автомобили "Аурус".

 

22

 

В Парада на победата участваха над 13 хиляди войници  както и над 130 единици на модерно оръжие и военна техника.

 

011

 

Тържественият марш, както обичайно, бе открит от на барабанистите от Московското военно музикално училище към Министерството на отбраната.

 

012

Парадът на военно оборудване започна с легендарният танк от Втората световна война Т-34, който предвождаше  механизирана военна колона на Червения площад.

vode6ta

 

След танковете и другите бойни машини, сред които и най-новия танк на руската армия "Армата", преминаха ракетнитесистеми "Искандер-М", многократни ракетни установки "Смерч", зенитни ракети "Бук-М2" и "Тор-М2".

 

014

Бяха представени противовъздушните ракетни системи "Панцир-С" и противовъздушните ракетни системи С-400 "Триумф".  Последни преминаха руските междуконтинентални балистичните ракети "Ярс".

Авиационната част на парада бе отменена заради неблагоприятни атмосферни условия.

Снимки: kremlin.ru

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 09 Май 2019 13:55
  Путин поведе "Безсмъртния полк" в Москва

  Над 1 милион души се включиха в тазгодишното шествие на "Безсмъртния полк" в руската столица Москва. Президентът Владимир Путин поведе внушителната колона, която премина по централните улици на града, а хората носеха потрети на свои близки, загинали по време на Втората световна война

  По целия маршрут на "Бессмъртния полк" звучаха песните от Великата Отечествена Война.

  За четвърта поредна година "Безсмъртният полк" марширува и в България. Сотици роднини и близки на участници и загинали във Втората световна война и антифашистката борба се включиха в шествието в София. Общо 60 български града се присъединиха към събитието. По традиция в шествието се включиха и ветерани от войните.

  Участниците в марша на „Безсмъртния полк”  се събраха в 9 часа пред паметника на Незнайния воин. Към тях се присъедини и президентът Румен Радев, който участва в церемонията по полагането на венци и цветя пред паметника по повод 74 години от края на Втората световна война.  Лидерът на БСП Корнелия Нинова, депутати от левицата и членове на градската организация на БСП в София също се включиха в шествието.

  Хората носеха снимки на свои близки,  загинали във Втората световна война и антифашистката съпротива. Бяха издигнати 30 табла с имената на 13000 жертви.

  Традиционно „Безсмъртният полк” премина по бул. „Цар Освободител”, за да стигне до паметника на Съветската армия, където слово произнесе посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров.

 • Четвъртък, 09 Май 2019 13:55
  Нинова: Да ни е честит Денят на победата над хитлерофашизма

  Поклон пред героите, дали живота си за свободата, написа лидерът на БСП във фейсбук

 • Четвъртък, 09 Май 2019 13:55
  Владимир Путин: В редица страни безсрамно лъжат своите деца за Втората световна война

  Уроците на войната са актуални както никога, изтъкна държавният глава на Русия

Оставете коментар