Понеделник, 19 Август 2019
Петък, 10 Май 2019 11:33

Две седмици преди евроизборите БСП повежда с 2 % пред ГЕРБ

Това сочат резултатите от национално представително изследване на Агенция Медиана

Две седмици преди изборите дистанцията между БСП и ГЕРБ се увеличава, както се увеличава и мотивацията на твърдите ядра на двете основни политически сили да участват в евровота.

Това сочи национално представително изследване на Агенция Медиана, направено в периода от 2 до 7 май 2019 година  сред 1008 човека.

Ето ОСНОВНИТЕ изводи от изследването:

- Дистанцията между двете основни конкуриращи се партии – ГЕРБ и БСП – се е увеличила с 1.5 % спрямо месец април и към момента (8 май 2019 г.) е вече 2 % в полза на БСП. Не се наблюдава значимо увеличаване на електоралната тежест на БСП (прилив на нови избиратели), а отлив на избиратели от ГЕРБ (изчезва т.нар. „мека периферия“).

Същевременно твърдото ядро на ГЕРБ-избирателите е силно мотивирано да защити своята партия и да участва на изборите. Преди месец те бяха значително по-разколебани от симпатизантите на БСП. Сега мобилизацията и в двете групи е практически еднаква. Вероятно това бележи края на ерозията на доверието в ГЕРБ (разбира се, при липса на скандали, „гейт-ове“ и други извънредни събития). ГЕРБ частично е възстановил доверието (или търпението) към себе си, което беше силно ударено от „Апартамент-гейт“.

Две седмици преди евро-изборите двете партии се изправят една срещу друга с практически изравнени позиции и силно мотивирани избиратели. Доминацията на едната или другата на изборите може да се реши от „дреболии“, в това число и от натрупването на празнични дни в деня на изборите.

Третата партия която може да бъде сигурна, че ще успее да премине изборната бариера (5.89 %) е ДПС. Влиянието на ДОСТ е видимо преодоляно. Доколкото има напрежение, то е в подреждането на лицата в листата на партията и голяма вероятност за използване на преференции (с цел преподреждане или изразяване на несъгласие).

Две партии се намират близо до изборната бариера за евро-избори – ВМРО (4,7 %) и „Воля“ (4,9 %).  Следват ги НФСБ (3,9 %); „Коалиция за България (3,8 %);  „Демократична България (3,4 %) и „Атака“ (2,6 %).  Като цяло нито една от тези партии не може да бъде изключена от шансовете за преминаване на бариерата.

Причината за това е, че към момента (8 май 2019 г.) близо един милион избиратели заявяват, че ще гласуват, но все още се колебаят за кого (а вероятно се колебаят и дали въобще да гласуват). „Люшването“ на тази огромна маса избиратели в една или друга посока може да изстреля практически всяка партия над изборната бариера.

С напредването на кампанията (и отшумяването на имотните скандали около властта) изглежда намалява и желанието да се гласува. Само за един месец хората определящи тези избори като важни за България са намалели с 13 % ( от 51 % на 38 %).  Изглежда се наблюдава умора ( и отвращение) от скандалите и политическата пропаганда съчетано с липса на ясна визия за промяна.

Декларираната изборна активност продължава да е висока (около 70 %), но посоченото по-горе поставя съмнения дали тя ще се реализира. Вероятно пред изборните урни ще отидат около 2.5 млн. избиратели (Разбира се, при липса на скандали, „гейт-ове“ и други извънредни  събития. Всяко едно такова събитие обаче, може да взриви това относително спокойствие).

Данните показват слабо желание за използването на преференциите при гласуване (8.5 % заявяват, че ще ги използват). Вероятно няма да има пренареждане на листите в резултат от преференциално гласуване.

 Доверие в правителството

 

УПРАВЛЕНИЕТО НА ТРЕТОТО  ПРАВИТЕЛСТВО НА БОЙКО БОРИСОВ ВДЪХВА ЛИ ВИ ДОВЕРИЕ ИЛИ ПО-СКОРО ВИ РАЗОЧАРОВА?”

 

% от всички

 

април 2019

МАЙ 2019

ВДЪХВА ДОВЕРИЕ

  20

  22

ПО-СКОРО РАЗОЧАРОВА

  64

  60

НЕ МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ

 16

  18

 

100 %

100 %

 

 ОЦЕНКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ПО ШЕСТОБЛНАТА СИСТЕМА

 

КАКВА Е ОЦЕНКАТА ВИ ПО ШЕСТОБАЛНАТА СИСТЕМА ЗА НАСТОЯЩЕТО ПРАВИТЕЛСТВОТО?”

 

                                      от всички

 

Април 2019

МАЙ 2019

СРЕДНА ОЦЕНКА ПО ШЕСТОБАЛНАТА СИСТЕМА

„Среден“ 

3,17

„Среден“ 3,23

 

 

ЕВРОИЗБОРИ

Заявена изборна активност за евроизборите

 

 .Вие, Е ПО-ВЕРОЯТНО ДА отидете да гласувате на предстоящите евроизбори ИЛИ ПО-ВЕРОЯТНО Е ДА НЕ ГЛАСУВАТЕ НА ТЯХ?”

 

% от всички

 

МАЙ 2019

ДА, КАТЕГОРИЧНО ЩЕ ГЛАСУВАМ

  39

ПО-ВЕРОЯТНО ЩЕ ГЛАСУВАМ

  33

ПО ВЕРОЯТНО НЯМА ДА ГЛАСУВАМ

  14

НЕ, КАТЕГОРИЧНО НЯМА ДА ГЛАСУВАМ

  14

 

100 %

 

 

Важни ли са предстоящите евроизбори?

Според вас, важни ли са предстоящите евроизбори за  България?”

 

% от всички

 

април 2019

МАЙ 2019

ДА

   51

   38

ДОНЯКЪДЕ

   36

   40

НЕ

  13

   22

 

100 %

100 %

 

 изборни НАГЛАСИ - евроизбори 2019

 

 „АКО СЕГА, ДНЕС БЯХА ЕВРОИЗБОРИТЕ – ЗА КОЯ ПАРТИЯ ЩЯХТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ? ”

 

% от заявилите, че ще гласуват

 

МАЙ 2019

БСП

 31.9

ГЕРБ СДС

 29.9

ДПС

 10.7

ВОЛЯ

  4.9

ВМРО

  4.7

НФСБ

  3.9

КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

  3.8

ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ

  3.4

АТАКА

  2.6

ВЪЗРАЖДАНЕ 

  1.0

ЗА ДРУГА ПАРТИЯ, независим кандидат

  3.2

 

100 %

 

 

„ВИЕ КАКВО БИХТЕ ИСКАЛИ ДА СЕ СЛУЧИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ЕВРОИЗБОРИ – ГЕРБ ДА ВЗЕМЕ ПОВЕЧЕ ГЛАСОВЕ ОТ БСП ИЛИ ОБРАТНОТО – БСП ДА ВЗЕМЕ ПОВЕЧЕ ГЛАСОВЕ ОТ ГЕРБ?”

 

% от всички

 

МАЙ 2019

ГЕРБ ДА ВЗЕМЕ ПОВЕЧЕ ГЛАСОВЕ ОТ БСП

    26

БСП ДА ВЗЕМЕ ПОВЕЧЕ ГЛАСОВЕ ОТ ГЕРБ

    30

БЕЗРАЗЛИЧНО МИ Е/ НЯМА МНЕНИЕ

    44

 

  100 %

 

Настоящето изследване е проведено от агенция „Медиана“ в периода  2-7 май 2019 г. с 1018 човека. Изследването е представително за страната и е реализирано със собствени средства. Използвана е двустепенна гнездова извадка с квота по пол и възраст. Информацията е набрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на респондентите.

Съгласно чл. 205 (ал.1-4) от Изборния кодекс, всяка медия използваща данните от това изследване е длъжна да съобщи информацията от това каре.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 10 Май 2019 11:33
  Валери Симеонов: Ще се разделим с ГЕРБ, ако жертват националните интереси, за да напълнят гушите на определени лобита

  Предстоят сериозни промени в отношенията на малкия коалиционен партньор с ГЕРБ. ДПС възвърна позициите си във властта след отстраняването на Цветан Цветанов, смята лидерът на НФСБ

 • Петък, 10 Май 2019 11:33
  БСП: Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. В България магистрали няма, има само части от магистрали

  Днес трябваше да стартира тол системата, но това не се случи.

  Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция.

  „Темата, по която ще си поговорим в горещината на летния сезон, разбира се, е транспортът, който касае всеки един български гражданин и случващото се в държавата. Днес, на 16 август, трябваше да стартира в България работата на прословутата тол система. Днес трябваше всеки един преминаващ през България камион да заплаща за преминато разстояние. Вследствие на тези средства държавният бюджет, държавата, АПИ трябваше да събира пари, с които да ремонтира българските пътища. Какво констатираме на 16 август, вместо да имаме пътища, по които да могат да пътуват българските граждани, имаме участъци от магистрали. Цяла магистрала, работеща в България няма, имаме една магистрала към Българското Черноморие - „Тракия“, която вече поредна година е с ограничения за 90 км в час за движение“, заяви още Свиленски.

  По думите му другата магистрала е „Струма“, която е изгоряла. „За пожара на магистрала „Струма“ четири дни вие медиите и ние политиците ни занимават с прехвърляне на отговорности“, отчете Свиленски. По думите му всички институции ги обединява едно единствено име и един единствен човек - премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

 • Петък, 10 Май 2019 11:33
  Цветан Цветанов: Приветствам промените в раздела за комунистическия режим в учебниците!

  Приветствам сериозните промени в раздела за комунистическия режим в учебниците по история за 10-ти клас, написа бившият зам.-шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов във “Фейсбук“

Оставете коментар