Неделя, 23 Февруари 2020

Сряда, 15 Май 2019 11:16

Борисов пред „Гардиън“ отказва да говори за корупцията, но хвали Тереза Мей

Борисов печели с усукване и ласкателства, пише английският журналист Шон Уокър

Бойко Борисов иска да бъде най-добрият приятел на всички. Иска да изслуша всички и да ги накара да вярват, че е заел тяхната позиция. Мисли си, че трябва да бъде едновременно с всички. Той е най-проамериканският, проруският и проевропейският от всички."

Така Иван Кръстев опитва да обясни за "Гардиън" защо българският премиер нито веднъж не заема ясна позиция по нито един от въпросите по време на интервю за лондонското издание и защо в крайна сметка го харесват в Брюксел.

Запитан например дали Русия е стратегически партньор или стратегическа заплаха, Борисов се оплаква: "Въпросите ви винаги противопоставят едно нещо на друго. Абсолютна грешка е да се твърди, че Русия е враг или заплаха. В същото време моето правителство и партия са 100% с евроатлантическите организации".

Статията е под заглавие "Подкрепящият Брюксел български премиер: Няма по-добро място за живеене от Европейския съюз" и подзаглавие "Бойко Борисов казва добри думи дори за Тереза Мей, но не харесва много въпросите за корупцията".

Авторът Шон Уокър започва с думите "Във времена, когато някои политици в Централна и Източна Европа печелят от враждебността към Брюксел, Бойко Борисов поема по друг път, като се опитва да спечели полза от Европа чрез чар и ласкателство.

"Той внимава да не критикува никого от колегите си в Европа. Дори Тереза Мей, която разочарова мнозина лидери на ЕС с две години мотаене около Брекзит, получава добри думи: "Виждал съм се с Тереза и как наистина полага всички усилия да изложи аргументите си пред всички онези други 27 страни членки, които я предизвикват. Не искам да съм на нейно място. Но тя се бори здравата и полага всички усилия."

Борисов избягва да заеме страна и по въпроса за различните визии за Европа - за повече интеграция на Еманюел Макрон и за повече власт на националните държави на Виктор Орбан. "Ние си имаме българска визия. В нея някои аспекти съвпадат с Макрон или Орбан, други - не".

Авторът Шон Уокър коментира, че Борисов отговаря така, че да не засегне никого от партньорите си, избягва да говори срещу Брюксел и изтъква ползите за България от евроинтеграцията. "Тази деликатна смес от чар и желание да увърта означава, че в Брюксел го приемат позитивно и предпочитат да си затворят очите за въпроси за корупцията и върховенството на закона в страната му. "Той не е от тези, които блокират всичко. Но и ще се опитва да ви убеди колко е тежко положението в страната му, без да заявява на всеослушание: "И затова трябва да ни дадете повече пари", коментира източник на "Гардиън".

"В интервюто той говори за годините си като премиер с усукване и твърди, че не ламти за власт и върши работата по-скоро като мъченик. "Никога не съм си представял, че ще върша това, което правя в момента. Честно казано, това е труден живот. Когато поставиха под въпрос дали правителството ми си върши добре работата, предадох властта. Но после имахме избори и хората гласуваха за нас, какво да направя?"

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

У него все още има нещо от пожарникаря, начинът по който с гордост говори за бързото реагиране - той често изтъква как продължава да управлява извън работното време или докато е на път. Настръхва, когато го питаме за скандала "ДжиПи гейт" - разкритие на български и румънски журналисти как пари от ЕС се използват без обществен надзор - и се фокусира върху това как лично той бързо реагирал на новината, че полицаи са задържали двама журналисти от екипа. "Представяте ли си кабинетът на Тереза Мей да получи в този час на денонощието сигнал от някакъв интернет сайт - ще се обади ли на органите да реагират?"

Той се дразни от въпроси за корупцията и отхвърля "идиотските твърдения", че не отговаря на въпроси от критикуващите го български медии. "Няма нито една медия, която да не е правила интервю с мен и нито една тема, която да не ми е повдигана", казва той."

След това "Гардиън" припомня за много ниското място на България в класацията за свобода на медиите на "Репортери без граници" и цитира "независими местни журналисти, според които медийният пазар е доминиран от олигарси, които са най-малкото в приятелска коалиция с правителството". Както и че малко след разговора с Борисов е избухнал скандалът с оставки в кабинета и партията заради луксозни имоти на шокиращо ниски цени.

източник: dnevnik.bg; оригинална публикация - theguardian.com

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 15 Май 2019 11:16
  Борисов: Чувствително расте броят на българите, които се завръщат в Родината

  Продължаваме с усилията за подобряване на условията на живот, да имаме по-високи доходи, по-добра инфраструктура, по-добра бизнес среда, уверява министър-председателят, припомняйки и „тежкия комунистически режим”

 • Сряда, 15 Май 2019 11:16
  Антон Кутев: Борисов е доста притеснен, щом вкара рублите в испанското разследване

  Няма да се кандидатирам за лидер на БСП, категоричен е социалистът

 • Сряда, 15 Май 2019 11:16
  Румен Гечев: България е на дъното в ЕС по икономически растеж, ГЕРБ лъжат с данните

  "На основата на сравнителен икономически анализ установихме, че митниците и Министерство на финансите умишлено са подали погрешна информация на НСИ и БНБ. В резултат на което, при засичане на данните, заключихме, че ГЕРБ лъжат с оповестения от тях икономически растеж. Икономическият растеж, г-н Горанов, г-н Борисов, няма да е между 3,5% и 3,7%, няма и да е в размер на свалените след това от Вас проценти 3,3-3,4, а ще е много по-малко и вие го знаете това. 4 млрд. лв. от вноса въобще ги няма." Това заяви Румен Гечев, депутат от ПГ на "БСП за България", пред БНТ.

  На въпрос дали са проверени данните с БНБ и НСИ, депутатът на левицата потвърди, че е говорено с тях и че двете институции са потвърдили правотата на извършените от БСП сметки и изчисления. Гечев обясни, че е хубаво, че все пак има статистическо увеличение на износа, но че за съжаление няма реално намаление на вноса, такова има само на хартия. Той смята, че това е сериозен проблем, обърква статистиката и я прави невярна.

Оставете коментар