Неделя, 25 Август 2019
Вторник, 11 Юни 2019 17:14

Борисов в ролята на помощник-машинист инспектира изграждането на ЖП магистралата със Сърбия и Турция

Премиерът към транспортния министър: Трябва да качим хората на влаковете

 

В поредната серия от обиколките си и из страната премиерът Бойко Борисов се повози на влак в кабината на машиниста, полюбува се на пейзажа, слуша виц в негова чест и пророкува как българите ще се возят на нови високоскоростни влакове.Борисов пътува от гара Пазарджик до гара Белозем в кабината на демострационен влак, който се двиги със скорост до 160 км/ час. Преди това премиерът инспектира изграждането на ЖП магистралата със Сърбия и Турция в участъка й край Елин Пелин.

Качвайки се в локомотива, Борисов зае мястото на помощник-машиниста, а до него стояха прави министрите Росен Желязков и Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев.

"Кой ще кара влака? Аз нямам книжка за машинист", пусна шега в свой стил премиерът. После Борисов се обърна към транспортния министър и заръча:"Трябва да качим хората на влаковете. Сега, като купим новите влакове...Седиш си, четеш си книжка", развълнува се премиерът. 

След това се обърна към Горанов: "Влади, ние колко нови влака ще закупим?". "Рано е да се каже", бе уклончив финансист номер едно. Но разведри атмосферата с виц: "Нали знаеш колко лицеви опори ще направи Бойко Борисов? - Всичките". Последва бурен смях, а премиерът заключи:"Правилно".

Борисов и Желязков се впечатлиха от модерните мотриси и локомотива, които са изключително тихи. "Това е тишина. Няма я романтиката на тадуф-тадуф", отбеляза транспортният министър.

Снимка на Бойко Борисов.

Цялото пътуване бе по традиция заснето и публикувано като видео (виж по-долу) в профила на Борисов във Фейсбук.

Трябва да убедим българите, че пътуването с влак е екологично чисто, бързо и удобно и, че няма нужда да стоят по задръствания по магистралите. Искам хората да видят какви инвестиции са направени и колко труд е хвърлен за обновяване на жп линиите, написа в профила си премиерът.

Пред репортери на гара Белозем Борисов разясни какво е бъдещето на ЖП транспорта: "Всичко е електроника, навсякъде пътните възли се сменят с надлези, за да няма бариера. Прехвърляме товарите от тировете на влакове. Влакът пести енергия, сто процента е екологично чист, няма замърсяване на въздуха. Индустрията ни така се развива че вървят тир след тир! Виждате, че икономиката и индустрията така се развиват, че по пътя ни насам срещнахме само ТИР-ове, така че продължаваме да напъваме здраво. Напъваме здраво, видяхте край София как строим. Навсякъде сме положили оптични кабели, Горанов държи много да има и вагон ресторант със студена бира".

източник: "Дума" / duma.bg; снимки: БГНЕС и ФБ профил на Бойко Борисов

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 11 Юни 2019 17:14
  Борисов: Осигурени са средствата за ремонт на самолетите Су-25

  Правителството изпълни своя ангажимент и осигури на Министерство на отбраната 82,5 млн. лв за ремонт на самолетите Су-25. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на личния си профил във Фейсбук.

 • Вторник, 11 Юни 2019 17:14
  Президентът: Шипка не е мястото да коментирам интригите на министър-председателя

  Шипка не е мястото да коментирам интригите на министър-председателя, защото тук възкръсва България, която неговото управление закотви на дъното на Европа. Това заяви днес държавният глава Румен Радев на връх Шипка пред журналисти, след като участва в тържественото отбелязване на 142 години от шипченските боеве, съобщиха от Прессекретариата на държавния глава.

  Президентът беше помолен да коментира вчерашните твърдения на министър-председателя за причините за освобождаването на началника на НСО ген. Данчо Дяков.

  „Скандалите са в правителството, те са много и унищожителни“, добави президентът.

 • Вторник, 11 Юни 2019 17:14
  Борисов: Ако не построим АЕЦ "Белене" след 10 години ще увиснем на кюмюра

  Премиерът се ядоса на журналистически въпроси за бизнесмена с интереси в енергетиката Христо Ковачки

Оставете коментар