Събота, 08 Август 2020

Четвъртък, 13 Юни 2019 17:28

След дъжд - качулка! Научен екип се заема с релсите по "Граф Игнатиев"

Научен екип ще изследва конструкцията на целия трамваен път по столичната улица

Столичната община ще възложи на експерти да изготвят математически модел на конструкцията на трамвайното трасе по ул. ”Граф Игнатиев”, обяви днес зам.-кметът по транспорта Дончо Барбалов.

Причината за решението е надигналите се плочи между релсите при покачването на температурите през миналия уикенд (виж тук) , когато явно общинските власти са си задали въпроса дали не ги очакват и други изненади.

Мярката за включване на учените е препоръчана от проектанти на релсов път, с които общината е провела спешни допитвания.

"Краткосрочното решение на проблема е днес до края на деня да бъдат поставени допълнителни фуги близо до линейните отводнители, за да се избегнат евентуални (бъдещи) проблеми, свързани с температурното разширение", каза Барбалов, цитиран от „Дневник“. Зам.-кметът добави, че ремонтът ще е за сметка на фирмата изпълнител "Джи Пи груп".

Изготвянето на математическия модел на конструкцията на трасето обаче е за нуждите на общината. "За нас е важно да се направи изчисление на целия релсов път, настилки, свързани с температурни разширения деформации и т.н. Целта чрез научен процес да се стигне до обоснован извод, че това, което се прави в момента, е окончателно решение на проблема", уточни зам.-кметът по транспорта.

Възниква простият въпрос: защо тази изследователска работа не съпътстваше проектантската, когато беше ясно какви материали ще се използват и как ще се използват?

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар