Понеделник, 23 Септември 2019
Сряда, 26 Юни 2019 15:46

Изтриване на паметта – къщата на Яворов отива на търг

Кметът Фандъкова обещаваше, че Общината ще намери пари и ще откупи къщата

И през прозореца мъглив
из вечерния здрач далеко
блуждае поглед: по небето,
разгонени от буйни вихри,
в безреда облаците бягат.
И струва ми се, че долавям
изпод небесни широти
от някаква зловеща песен
сподавен тътен да ехти.

/Пейо Яворов, из „Нощ“/

Къщата музей

Каква е първата ви асоциация, когато чуете „къщата на Яворов в София“? Разположена на ул. „Георги Раковски“ №136, къщата музей е една от познатите на всички жители и посетители на столицата забележителност. Тя е открита през 1963 година, а през 1976 година започва да функционира като литературен музей, откъдето идва и името с което е позната до днес – Национален литературен музей.

В къщата на Яворов, чийто бюст е застанал паметно в двора, са поместени множество ценни експонати, част от библиотеката на поета, негови ръкописи, живописни картини и скулптори. Там се намира и оръжейната колекция на Яворов. Една от впечатляващите стаи в музея е кабинетът на писателя, пресъздаващ автентичната атмосфера на тогавашния му писателски живот. В музея на Яворов са поместени вещи, разказващи историите на съвмествния му живот с Лора Каравелова, както и реконструкция на последната му квартира в София, където той отнема живота си.

Къщата на Яворов

Продажбата

Домът на Яворов е обявен за продажба. Търгът ще се проведе от 26 август до 17:00 часа на 26 септември 2019 г. Общата площ на имота е 314 (триста и четиринадесет) кв.м, а измерен графично по скица имотът е с площ от 306.10 (триста и шест цяло и десет стотни) кв.м. В обявлението за продажба къщата на Яворов е заведена като урегулиран поземлен имот, състоящ се от първи етаж, на който се намират четири стаи, кухня, тоалетна и коридор, застроен на 99, 44 /деветдесет и девет цяло и четиридесет и четири стотни/ кв.м; първи надпартерен етаж, в който се включват четири стаи, кухня, тоалетна и коридор със застроена, площ от 99,44 /деветдесет и девет цяло и четиридесет и четири стотни/кв.м; втори етаж, в който се включват четири стаи, кухня, тоалетна и коридор със застроена площ от 99,44 /деветдесет и девет цяло и четиридесет и четири стотни/кв.м, както и помещения в сутерена.

Началната цена, от която ще започне наддаването за къщата на Яворов, е 1 285 459.20 лв. /един милион двеста осемдесет и пет хиляди четиристотин петдесет и девет лева и 20 стотинки/. В нея е включен данък добавена стойност, от които данъчна основа в размер на 1 071 216,00 лв. /един милион седемдесет и една хиляди двеста и шестнадесет лева/ и данък добавена стойност в размер на 214 243.20 лв лв. /двеста и четиринадесет хиляди двеста четиридесет и три лева и 20 стотинки/. Върху къщата на Яворов има тежести, които можете да разгледате по-подробно в прикаченото обявление за продажба по-долу. Данъчната оценка на имота е в размер на 332 070.90 лв. /триста тридесет и две хиляди и седемдесет лева и 90 ст, съгласно удостоверение от Столична община, район „Средец“ от 01.06.2018 г.

Къщата на Яворов

Центърът на София е едно от най-силно наситените с литературна и културна история места в цяла България. Разхождайки се по централните улици на столицата, вие ставате част от културното минало на страната ни. Точно там, на улица „Георги Раковски“ преди повече от 90 години е била редакцията на списание „Пламък“ с главен редактор Гео Милев. Можете да видите точното място, където е убит Христо Белчев в източния край на Градската градина. Точно до Руската църква се е намирало Писателското кафене, което всеки ден е било посещавано от множеството културни дейци като Дора Габе, Яня Язова, Елисавета Багряна и много, много други, чиито имена със сигурност познавате. Нека не забравяме да споменем и кино „Влайкова“, което Тодор Влайков и жена му построяват със собствените си ръце. Из София са пръснати редица културни и литературни паметници и музеи, къщи, запазили спомените от живота на Валери Петров, Ангел Каралийчев, Сирак Скитник, Димитър Талев и още, и още.

С толкова значима стойност е и къщата на Яворов, известна още като Национален литературен музей, в който често се провеждат литературни вечери, срещи с автори и книги. В момента имотът е собственост на „ДОМ ЯВОРОВ“ ЕООД. Остават въпросите кой ще бъде новият собственик и ще успее ли той да съхрани историята на един от най-великите писатели – Пейо К. Яворов.

Снимки: Етюд-и-те на София

Източник: Вroker360.bg

(заглавието е на редакцията)

 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 26 Юни 2019 15:46
  Фандъкова отговори на критиките на Манолова за поръчката за електробуси

  Кметът Йорданка Фандъкова отговори на критиките, казани по-рано от един от нейните опоненти Мая Манолова, че предварително се знаят кои от кандидатите, включили се в обществената поръчка за закупуването на електробуси, тролейбуси и трамваи, са вече известени. „На практика тази покупка трябва да е в интерес на столичани, защото довеждащият транспорт до метрото в големите столични квартали би следвало да става именно по този начин“, каза по-рано днес Манолова и подчерта, че става дума за непрозрачно харчене на огромен финансов ресурс и липсва обсъждане с гражданите какви точно електробуси да бъдат закупени.

  В отговор Йорданка Фандъкова обясни, че тези процедури са със защитените средства по Оперативна програма "Околна среда". „Всъщност протоколите и приключването на тези поръчки, за които тя (бел.ред.: Мая Манолова) говори, ще бъдат със срокове, които ще бъдат по времето на новоизбрания кмет, така че очевидно тя се интересува изключително много. Знае кой ще спечели, може би знае кой трябва да спечели. Аз не зная. В комисиите, между другото, които разглеждат документите, влизат представители на Общинския съвет, включително представители на БСП. Госпожа Манолова работи с колегите от БСП. Нека да я информират, да ѝ кажат, за да знае, защото все пак, ако искаш наистина да развиваш града, трябва да имаш и информация и знания затова как се прави", коментира столичният кмет.

 • Сряда, 26 Юни 2019 15:46
  Йорданка Фандъкова ще провери новоизградено междублоково пространство в „Зона Б-5“

  Изградени са детска и спортна площадка, кътове за отдих и е направено озеленяване

 • Сряда, 26 Юни 2019 15:46
  Предизборно използване на Вярата, Надеждата и Любовта

  И нито дума за хроничните проблеми на града...

Оставете коментар