Вторник, 28 Януари 2020
Сряда, 24 Юли 2019 12:31

Галъп: 30 години след промените песимистите за близкото бъдеще са повече от оптимистите

В България песимистите за близкото бъдеще са повече от оптимистите, а най-много са онези, които не очакват никаква промяна

Данните са обобщени от "Галъп интернешънъл" по повод 30 години от началото на промените у нас. По света съотношението е обратното - повече хора имат позитивни очаквания за близкото бъдеще.

В годините на новия век оптимистите у нас са между 15 и 25%. Неутралните са повече от песимистите. Но в годините на световната криза около 2008 г. преобладават песимистите - почти 40%. След кризата делът им спада двойно - до 20%. Но не за дълго. Днес те са около 30%.

След кризата отчетливо се увеличават хората, които не очакват нито позитивна, нито отрицателна промяна. През 2015 и 2016 г. са надминали 40 на сто. Сега са около 30%.

Равносметката показва, че в момента у нас неутралните и песимистите са средно по около 30%, а оптимистите - над 20%. Останалите се колебаят.

Winbet - победата е емоция! (18+)

По света картината е различна - с по-топли цветове. Обикновено преобладават обнадеждените, че ги чака по-светло бъдеще.

По време на кризата обаче оптимистите намаляват до 30%. Това е и единственият случай в новия век, когато песимизмът надделява над оптимизма. След това позитивно мислещите дори надминават 50%. Но към днешна дата са не повече от 40 на сто. Все пак, песимистите са двойно по-малко - средно 20 на сто.

Често, държавите шампиони по оптимизъм са от по-бедните части на света. В Западните страни живеят повече песимисти. Обяснението - при тях се проявява страхът да изгубиш това, което имаш.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар