Сряда, 21 Август 2019
Четвъртък, 01 Август 2019 12:01

Скъпите предавания на БНТ продължават. 30-минутна манджа на Ути се равнява на годишен семеен бюджет

Сянката на отстранения Каменаров ще продължи да ни поздравява с „Добър, апетит! Станахте ли богати?“, но забогатяващите са Ути Бъчваров и Нико Тупарев, докато БНТ е във фалит

 

БНТ ще продължи да излъчва скъпи външни продукции и през есента, и дори през следващата година, въпреки че на конкурса за неин генерален директор през юли почти всички кандидати за поста, включително победителят Емил Кошлуков, посочиха тези предавания като една от основните причини за тежкото финансово състояние на медията. Причината е, че БНТ все още има действащи договори, сключени от Константин Каменаров, и прескъпите предавания вече са произведени.

Въпреки че по време на конкурса бяха изнесени данни (които и досега не са оспорени от ръководството), че играта "Стани богат" струва на издържаната от данъкоплатците телевизия по 4.4 млн. лв. на сезон, че всеки от броевете й е на стойност около 26 000 лв. и че за нея БНТ вече дължи 3 млн. на частна фирма, най-вероятно шоуто ще се появи отново на екрана на БНТ1 през есента, пише "Сега".

По време на конкурса за нов генерален директор на стана ясно, че рекламните приходи в пояса на "Стани богат" са в размер на около 400 000 лева, или около 10 на сто от направените разходи за играта. От БТН не поясняват и как ще оправдаят осигуряването на наградния фонд за играта от тяхна страна, тъй като на практика "Стани богат" е разновидност на "игра на късмета", а по закон общественият оператор не трябва да участва в такива. Накратко: националната телевизия, издържаща се от парите на данъкоплатците, няма право да излъчва хазартни игри от типа на „Стани богат“.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Друго предаване на обществената хранилка е вече омръзналото на всички готварското шоу "Бързо, лесно, вкусно". Пак благодарение на бившия генерален директор Константин Каменаров, чрез допълнително споразумение "Еф Хикс Камера", която е продуцент на предаването, БНТ ще закупи още 180 епизода с Ути. Според Търговския регистър съдружници в "Еф Хикс Камера" са дружество "Инвест пуул", което е еднолична собственост на продуцента Нико Тупарев и още две лица. От страна на БНТ анексът е подписан от Каменаров и от икономическия директор Даниела Асенова, а е съгласуван с програмния директор на БНТ Надя Костова и с шефа на дирекция "Правна" Кремена Кадиева.

Според вътрешна информация, един епизод от „Бързо, лесно, вкусно“ на Ути Бъчваров струва 11400 лв., като ефективно платимите от БНТ пари са 8256 лв. За отбелязване е, че предаванията на Ути Бъчваров се снимат по шест наведнъж, т.е. разходите са за един ден за екип, публика, студио се спестяват. Към това добавяме и новият проект на „Бързо, лесно, вкусно“ - “Храна за душата”, който стартира в ефира на БНТ1 от 6 август, и покрай който Ути снима и своите предавания на принципа „с един куршум два заека“. Куршумът на Ути Бъчваров в парични измерения, обаче, отстрелва повече зайци: с едно предаване избива годишния бюджет на едно средно българско семейство.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 01 Август 2019 12:01
  Летищата в София, Варна, Пловдив и няколко медии с бомбени заплахи (допълнена)

  В рамките на няколко часа днес са подадени сигнали за бомба в сградата на БНТ и на Терминал 1 на Летище София. Сигналът за летището е подаден в 9.20 часа, а този за БНТ – в 11.30 часа. 

  Незабавно са предприети необходимите действия за обезопасяване на района на телевизията, изведени са всички служители. Преди минути е приключила щателната проверка, при която е установено, че сигналът е фалшив.

  Анонимен мейл за поставено взривно устройство е бил получен около 9:20 ч. тази сутрин и на Летище София. На място веднага са пристигнали екипи на Гранична полиция и Жандармерията. Следови кучета са претърсили района на Терминал 1. Взривно устройство не е намерено, не се е наложила евакуация на хора. Всички полети излизат и кацат по разписание.

 • Четвъртък, 01 Август 2019 12:01
  Мая Манолова: Близки до властта медии пускат фалшиви новини, пропагандната машина се опитва да ме сплаши

  Омбудсманът Мая Манолова и днес отказа да каже дали ще се кандидатира за кмет на София, но този път не отхвърли директно въпроса, а атакува управляващите, като заяви, че се опитват да я сплашат и дискредитират, защото очевидно някой се страхува дали тя ще го направи.

  Запитана какво би наклонило везните към едно такова решение, Манолова заяви пред БНТ: "Моята работа е да бъда посредник между тях и властите, когато обаче едната страна я няма, когато няма с кого да преговарям, очевидно, че моята посредническа роля няма как да бъде свършена. Все по-трудно ми е и да защитавам правата хората, виждате - хората са мачкани, уволнявани, властта продължава да ги лъже. Има опити да бъде блокирана моята работа като омбудсман, да ми се пречи да си върша работата. От друга страна впрягането на цялата пропагандна машина на властта, на всички приближени медии срещу това, което правя, показва страх, огромно притеснение, паника, някой е много притеснен дали аз няма да се кандидатирам за кмет на София. Опитът да ме вкарат във всякакви некадърни сценарии, да говорят от мое име, да разпространяват фейк новини медии и хора, близки до властта, това няма как да ме сплаши и притесни. Показала съм, че решенията ги вземам аз, не под натиск и ги вземам в интерес на гражданите, така че моето решението ще бъде изцяло продиктувано от интересите и очакванията на гражданите. Но след като в една държава омбудсманът, който трябва да защитава хората, е препятстван, атакуван, има опити да бъде сплашен, да бъде дискредитиран, какво остава за останалите граждани".

 • Четвъртък, 01 Август 2019 12:01
  Кеворк Кеворкян с писмо до Кошлуков

  Преди малко прочетох дописката на Васил Петев  „Кой ограби БНТ?“ – NBOX.BG. Ако още не си я прочел – направи го. И след това се обади на главните редактори на  по-известните медии – и ги помоли да препечатат дописката. Ако откажат, значи и те са в кюпа, така сами ще си го признаят.

Оставете коментар