Понеделник, 14 Октомври 2019
Сряда, 07 Август 2019 11:24

"Фронтекс" ни хока, че наши граничари гонят мигранти с кучета

Гранични служители в България, Унгария и Гърция гонели с кучета мигрантите, биели ги и неправомерно ги връщали обратно през границата, пишат западни медии, позовавайки се на вътрешни източници от Европейската агенция за граничен контрол

 

Британският "Гардиън" и германската обществено-правна медия ARD разпространиха тези дни сериозни обвинения срещу Европейската агенция за граничен контрол "Фронтекс". Изабела Купър, говорителка на Агенцията, отговори, че гранични служители, които са пряко подчинени на "Фронтекс", не са участвали в никакви насилия по границите и не са замесени в незаконно връщане на мигранти.

Говорителката направи обаче уточнението, че "Фронтекс" не носи отговорност за действията на национални гранични служители, примерно от унгарска или българска страна, които евентуално са нарушили човешки права или неправомерно са върнали мигранти. А говорителката на Европейската комисия в Брюксел Мина Андреева допълни, че е важно да се прави разлика между служителите на националните гранични служби и служителите на "Фронтекс".

Двете цитирани медии се позовават на вътрешни източници от "Фронтекс", които твърдят, че гранични служители в България, Унгария и Гърция гонели с кучета мигрантите, биели ги и неправомерно ги връщали обратно през границата. Говорителката на Еврокомисията потвърди, че такива документи съществуват. "Ръководният съвет на Агенцията получи такива доклади. А това показва, че разполагаме с механизми за надзор дали в своята дейност "Фронтекс" спазва човешките права", каза Мина Андреева.

Българският министър на вътрешните работи Младен Маринов, който беше на посещение в Мюнхен и разговаря с баварския си колега Йоахим Херман, отхвърли обвиненията, свързани с България. "Мога категорично да заявя, че България спазва всички споразумения и договорености относно човешките права", каза Маринов. "Българските граничари използват сила единствено тогава, когато ситуацията го налага", добави той и уточни, че става дума за ситуация, в която самият граничар е нападнат.

Еврокомисията ще провери обвиненията

Във "Фронтекс" има специален пълномощник по човешките права. Освен това всички служители на агенцията са длъжни да докладват, ако са били свидетели на нарушаваше на човешките права. Агенцията категорично отхвърля подозренията, че нейни служители са упражнили насилие и са нарушили човешки права. "Неприемлива е всяка форма на насилие или на злоупотреба по отношение на бежанци или мигранти. В сътрудничество с Европейската агенция за гранична охрана ние ще проверим тези обвинения и ще реагираме съответно", оповести говорителката на Еврокомисията Мина Андреева.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

От своя страна "Фронтекс" уточнява, че в държавите-членки на ЕС Агенцията практикува само съвещателни функции по границите. Служителите на "Фронтекс" не могат да взимат решения, свързани с държавния суверенитет. Много от тези служители са просто командировани граничари от други страни - 105 германски граничари работят за "Фронтекс" в Гърция, например. Агенцията, наброяваща в момента 1500 служители, не може да дава заповеди на националните гранични служители и няма право да провежда собствени разследвания на територията на страните-членки.

Освен всичко друго, от няколко години насам във "Фронтекс" съществува и така нареченият "Консултативен форум", в който са представени Червеният кръст, ООН и различни бежански организации. Щефан Кеслер, председател на този форум, каза пред Дойче Веле, че тези обвинения по принцип не го изненадват. Изненадващ бил единствено фактът, че този път директни обвинения са отправени и към служители на "Фронтекс". "Агенцията определено може да положи повече усилия, особено при систематичното разследване на предполагаеми нарушения на човешките права", казва Кеслер.

"Няма ефективен външен контрол"

Той пояснява, че и преди е имало съобщения за нередни действия срещу бежанци и мигранти - примерно по унгарската граница. По тази причина Еврокомисията дори обвини Унгария пред Европейския съд. Всъщност, "Фронтекс" може да прекрати дейността си в държави, в които има сериозни нарушения на човешките права, но досега няма такъв случай. Щефан Кеслер има своя хипотеза по въпроса. Той твърди, че "Фронтекс" не е независима служба: "Агенцията се контролира от държавите-членки, които имат глас в Управителния съвет - заедно с двама представители на Европейската комисия. Ефикасен външен контрол обаче няма."

В отговор на запитване на Дойче Веле, от "Фронтекс" заявиха, че досега няма нито едно оплакване от действията на служители на Агенцията по европейски граници. При това такова оплакване може много лесно да се подаде в интернет - на страницата на "Фронтекс".

"Европейска служба за гранична и брегова охрана - това е новото име на "Фронтекс", заедно с което идват и доста нови средства. До 2027 година Агенцията трябва да разполага с 10 000 граничари "в бойна готовност", които във всеки един момент ще могат да бъдат викани на помощ от държавите-членки. Новоизбраната председателка на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен възнамерява дори да постигне тази цел още по-бързо - до 2024 година. Засега обаче сред държавите-членки на ЕС, от които зависи всичко, все още няма единодушие за финансирането и точния мандат на "Фронтекс".

източник: Дир.бг

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 07 Август 2019 11:24
  Велизар Енчев: Борисов европейски премиер ли е или турски валия?

  Борисов и Каракачанов адвокатстват на Ердоган! България е член на ЕС и НАТО или е османски вилает? Борисов европейски премиер ли е или турски валия? Каракачанов е български военен министър или турски паша?

 • Сряда, 07 Август 2019 11:24
  Задържаха в Гърция български автомобил с 20 нелегални мигранти

  Във вана с хасковска регистрация са намерени нелегални мигранти, влезли в Гърция през сухопътната граница с Турция

 • Сряда, 07 Август 2019 11:24
  Борисов: България няма да строи нови бежански лагери в очакване на мигрантска вълна. Ще помоля колегите в Брюксел да спрат с непрекъснатите нападки срещу Турция и Ердоган

  Айде, ако са мъже, иди-дойди, но ако са жени и деца и ги нахвърлят ей така по оградата, какво ще правим? Дипломацията, споразумението, добросъседските отношения с Турция са важни, подчерта премиерът.

  С президента Ердоган имаме ясна уговорка и турските власти стриктно спазват споразумението към България за мигрантите. България няма да изгражда нови бежански лагери в очакване на нова мигрантска вълна от Турция. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на 15-ото изложение на животновъдите, което се провежда край Сливенски минерални бани. Според Борисов към този момент Турция стриктно спазва двустранното споразумение и натискът към днешна дата по границата ни е нулев. 

  „Към днешна дата мога да потвърдя, че Ердоган имаме ясна уговорка на базата на споразумението, на добросъседство и турските власти стриктно, коректно спазват споразумението към България. Имаме нулев миграционен натиск. Не виждам никакъв смисъл да се строим и да се подготвяме с лагери“, каза още Борисов.

  "Ще помоля колегите в Брюксел да спрат с непрекъснатите нападки, защото Брюксел е далече, а турската граница е близо и там стоят близо четири милиона бежанци, и никакви огради няма да ги спрат, когато започнат да идват със стотици хиляди. Това го изживя цяла Европа", заяви премиерът. 

Оставете коментар