Понеделник, 06 Юли 2020

Сряда, 21 Август 2019 13:04

Тръмп обиден, че не му дават Гренландия, отмени визитата си в Дания

Гренландия е с висока степен на автономия, но външната и отбранителната ѝ политика се ръководят от Дания

 

Доналд Тръмп продължава с дръзкото си поведения спрямо Дания и с абсурдната си идея да купи остров Гренландия. Президентът на САЩ обяви, че отменя предстоящата си визита в Дания заради това, че страната отказа дори да коментира офертата му за ледения остров. Припомняме, че датският премиер я определи като абсурдна. Посещението на Тръмп трябваше да се случи след две седмици.

"Дания е много специална страна с изключителен народ, но на базата на коментарите на премиера Метте Фредериксен, че тя не се интересува от обсъждане покупката на Гренландия, ще отложа за други времена нашите срещи, насрочени за след две седмици", написа Тръмп в "Туитър". "Премиерът спести много разходи и усилия и за двете страни като беше толкова пряма. Благодаря ѝ за това и очаквам пренасрочване за в бъдеще", гласи посланието на американския лидер.

Доналд Тръмп бе поканен в Копенхаген от кралица Маргрете Втора. Президентът на САЩ трябваше да обсъжда ситуацията в Арктика, където все повече интереси заявяват не само страни като Русия, Норвегия и Канада, но и Китай. В Дания бяха предвидени разговори на Тръмп с Фредериксен, която пое поста през юни, и с гренландския премиер Ким Киелсен.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Според Договор за отбрана от 1951 г. САЩ има право да ползва военновъздушната база Туле в северните части на Гренландия.

Островът е с висока степен на автономия, но външната и отбранителната ѝ политика се ръководят от Дания. Ако иска да обявят независимост, неговите 56 000 души население могат да проведат референдум, но биха загубили огромната финансова помощ от датския бюджет, пише "Дума".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар