Сряда, 22 Януари 2020
Четвъртък, 22 Август 2019 14:48

Русия прати говорещия робот Фьодор в Космоса (видео)

Националният флаг на Русия навършва 350 години

 

Руски човекоподобен робот полетя в Космоса, съобщават руските медии.

В 6:38 ч. московско време от космодрума Байконур в Казахстан бе изстреляна ракета носител "Союз-2.1а", с която към МКС се отправи корабът "Союз МС-14" с робота Фьодор. Той  поздрави по повод Деня на държавния флаг.

„Днес е моят първи космически полет и Ден на държавния флаг на страната, където съм създаден. С мен към Международната космическа станция се отправя и руският флаг. Днес той навършва 350 години. Той обединява милиони хора. И милиони се гордеят с него, сред тях и моите създатели. Аз, Skybot F-850, поздравявам руснаците с Деня на държавния флаг на Русия. Честит празник, приятели“, каза роботът в първото си видеообръщение.

Той произнесе и фразата на Юрий Гагарин "Поехали" ("Да вървим!"), произнесена от него при излитането от космодрума "Байконур" на 12 април 1961 г. - денят, в който Гагарин стана първият човек, пътувал в космоса.

49 секунди по-късно корабът излезе в орбита и пое курс към МКС. От този момент Фьодор стана космонавт.

"Союз МС-14" се очаква да достигне до МКС за две денонощия. Това е първи полет на робота и първи тест на новата ракета носител "Союз-2.1а".

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 22 Август 2019 14:48
  Боян Чуков: Русия тотално се суверенизира, трябва да свикнем, че е съизмерима със САЩ и другите големи западни страни

  Върви преразпределение на влиянието в света и България трябва внимателно да следи процесите в Москва, в САЩ, и в Брюксел. В момента и Доналд Тръмп, и Си Дзинпин, и Путин са ситуационни партньори. Това трябва да го разберем и да не търсим винаги някакъв дълбок конфликт между тях. Конфликтът е между deep state на демократите, по-точно на транснационалния финансов капитал, който е проникнал в цяла Западна Европа, и в САЩ, и в Русия, и в Близкия Изток, и навсякъде. Този нюанс ако не го долавяме, няма да имаме възможност да се оправям в сложните меандри на международната политика, коментира експертът по международна сигурност Боян Чуков в интервю за радио "Фокус".   

 • Четвъртък, 22 Август 2019 14:48
  Чуждестранни медии: Русия я очакват времена на велики маневри

  Експертите отбелязват, че в речта на държавния глава се поставя безпрецедентен акцент върху борбата с бедността, подкрепата на семействата, развитието на образованието и подобряването на жизнения стандарт

 • Четвъртък, 22 Август 2019 14:48
  Путин планира да остане на власт до 2024 г.

  Путин каза, че Медведев ще бъде назначен на нова длъжност като заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Руската федерация

Оставете коментар