Понеделник, 16 Септември 2019
Четвъртък, 22 Август 2019 14:48

Русия прати говорещия робот Фьодор в Космоса (видео)

Националният флаг на Русия навършва 350 години

 

Руски човекоподобен робот полетя в Космоса, съобщават руските медии.

В 6:38 ч. московско време от космодрума Байконур в Казахстан бе изстреляна ракета носител "Союз-2.1а", с която към МКС се отправи корабът "Союз МС-14" с робота Фьодор. Той  поздрави по повод Деня на държавния флаг.

„Днес е моят първи космически полет и Ден на държавния флаг на страната, където съм създаден. С мен към Международната космическа станция се отправя и руският флаг. Днес той навършва 350 години. Той обединява милиони хора. И милиони се гордеят с него, сред тях и моите създатели. Аз, Skybot F-850, поздравявам руснаците с Деня на държавния флаг на Русия. Честит празник, приятели“, каза роботът в първото си видеообръщение.

Той произнесе и фразата на Юрий Гагарин "Поехали" ("Да вървим!"), произнесена от него при излитането от космодрума "Байконур" на 12 април 1961 г. - денят, в който Гагарин стана първият човек, пътувал в космоса.

49 секунди по-късно корабът излезе в орбита и пое курс към МКС. От този момент Фьодор стана космонавт.

"Союз МС-14" се очаква да достигне до МКС за две денонощия. Това е първи полет на робота и първи тест на новата ракета носител "Союз-2.1а".

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 22 Август 2019 14:48
  Сидеров на яз. „Копринка”: Да не участваме в геополитически игри, не са в интерес на България

  Стотици посрещнаха сърдечно лидера на "Атака" на събора на русофилите

 • Четвъртък, 22 Август 2019 14:48
  ТАСС: Националният събор „Приятели на Русия” в България събра 20 хиляди участници

  Президентът Румен Радев отбеляза, че форумът е станал повод „да се намери съвременното измерение на здравите исторически връзки между Русия и България.

  Около 20 хиляди души посетиха 16-ия национален събор "Приятели на Русия" край българския град Казанлък, България. На брега на язовир „Копринка“ в събота се събраха хора от различни краища на страната, мнозина от тях са учили или работили в Русия, както и руснаци, постоянно живеещи или работещи в България, предава ТАСС.  

  "Вековните връзки между българския и руския народ издържаха на множество политически бури и предизвикателства на времето. Те имат своите дълбоки исторически, културни и духовни корени, които минават през писмеността, православието и мечтата за свобода. Ето защо днешният празник не е просто носталгична среща на хиляди българи, свързващи своята професионална или лична съдба с Русия. Националният събор е повод да намерим съвременното измерение на тези силни исторически връзки и е знак, че отношенията между нашите два народа имат солидно бъдеще. Тук се поддържат не само традициите на приятелството и сътрудничеството, но преди всичко се изгражда мост към бъдещето. Укрепва се не само разбирателството между България и Русия, но и връзката между поколенията", написа президентът Румен Радев в приветствието си към участниците в събора.

 • Четвъртък, 22 Август 2019 14:48
  Провежда се русофилски събор под мотото "Европа е по-силна заедно с Русия"

  На фона на шпионския скандал и арести на русофили, стотици се събраха на 16-я традиционен събор край язовир „Копринка”

Оставете коментар