Сряда, 26 Февруари 2020

Събота, 31 Август 2019 18:51

22 години от смъртта на принцеса Даяна

На 31 август 1997 г. след автомобилна катастрофа почина една от най-ярките личности на британското кралско семейство – Даяна, принцеса на Уелс

Тя загина на 36-годишна възраст в тунела Алма във френската столица Париж след директен сблъсък в една от укрепващите колони, припомня бТВ.

Даяна е родена в семейство Спенсър – едно от най-изтъкнатите семейства на Великобритания. Тя е майка на втория и третия наследник за британския престол – принц Уилям и принц Хенри (познат като Хари). Техен баща е принц Чарлз, с когото Даяна се развежда през 1996 г.

Принцесата на Уелс е една от най-дейните персони, занимаващи се с благотворителност, каузи и проблеми през 90-те години на XX в. Тя се занимава с доброволческа дейност, защитава животните, обявява се срещу използването на сухопътните мини след посещение в Ангола.

В дейностите си запознава и обучава хора за различни ракови болести, проказа, ХИВ и други.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

„Нейната благотворителност вероятно е по-значителна от който и да е друг човек през XX в.”, твърдят хора, работили с нея през години.

След години спекулации около нейната смърт, включително и версията за заговор, през 2008 г. съдът заключава, че лейди Даяна загива заради престъпно нехайство, породено от употреба на алкохол на шофьора ѝ Анри Пол, както и натиск от страна на жълтата преса. В автомобила е и Доди ал Файед.

Според някои от версиите преди да катастрофира, автомобилът на принцесата е бил преследван от папараци.

На 1 юли принцеса Даяна щеше да навърши 58 г. Синовете ѝ Уилям и Хари до ден днешен признават, че мъката е голяма и все още не могат да свикнат с липсата на своята майка.

Когато тя умира, Уилям е на 15 г., а Хари – на 13 г.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар