Четвъртък, 19 Септември 2019
Вторник, 10 Септември 2019 17:02

Нинова: Провокира се разделение на българския народ на русофили и русофоби

Възразяваме срещу воденето с белезници на разпити - минаха се граници, заяви лидерът на БСП

"Шпионаж в полза на чужда държава е едно от най-тежките престъпления по глава първа от Наказателния кодекс. Разбира се, то трябва да бъде доказано. Ние много внимателно ще следим дали и как то ще бъде доказано", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по повод обвиненията в шпионаж.

"Оценяваме случилото се вчера като провокация. Категорично възразяваме срещу воденето на свидетели с белезници на разпити. Оценяваме случилото се като грубо посегателство върху свободата на словото, защото Юрий Борисов е журналист, посегателство срещу дейността на общественика - професор Ваня Добрева, които многократно и публично са изразявали своите позиции за културно сътрудничество, икономическо сближаване между България и Русия, за сближаването между българския и руския народ - и това не ги прави престъпници. Те са свободни хора, които имат право на свободно мнение. Оценяваме случилото се и като провокация към правото на свободно сдружаване, защото "Русофили" е неправителствена организация, в която членуват хора от различни партии, с различни партийни интереси. Но те са се събрали там свободно и са направили това неправителствено сдружение", коментира лидерът на БСП.

Според Корнелия Нинова, това се прави в момента, за да се прикрият други скандали, предизвикани от правителството и за да се използва случаят в предизборната кампания. "Воден единствено от желанието си за оставане на власт на всяка цена, премиерът Борисов е готов на всичко, но вчера се минаха граници. С действията им вчера  се провокира и разделение на българския народ между русофили и русофоби, всяване на страх, насъскването ни едни срещу други. Докато по този начин ни разделя и противопоставя, ни отнема най-ценното право - свободата - да се говори свободно, да се изразява свободно мнение, да се сдружават свободно българските граждани по тяхна обща воля. Обръщаме се към всички, на които тази ценност е скъпа  - категорично да се противопоставим на подобни действия, на които бяхме свидетели вчера", заяви Нинова.

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар