Сряда, 29 Януари 2020
Вторник, 10 Септември 2019 17:02

Нинова: Провокира се разделение на българския народ на русофили и русофоби

Възразяваме срещу воденето с белезници на разпити - минаха се граници, заяви лидерът на БСП

"Шпионаж в полза на чужда държава е едно от най-тежките престъпления по глава първа от Наказателния кодекс. Разбира се, то трябва да бъде доказано. Ние много внимателно ще следим дали и как то ще бъде доказано", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по повод обвиненията в шпионаж.

"Оценяваме случилото се вчера като провокация. Категорично възразяваме срещу воденето на свидетели с белезници на разпити. Оценяваме случилото се като грубо посегателство върху свободата на словото, защото Юрий Борисов е журналист, посегателство срещу дейността на общественика - професор Ваня Добрева, които многократно и публично са изразявали своите позиции за културно сътрудничество, икономическо сближаване между България и Русия, за сближаването между българския и руския народ - и това не ги прави престъпници. Те са свободни хора, които имат право на свободно мнение. Оценяваме случилото се и като провокация към правото на свободно сдружаване, защото "Русофили" е неправителствена организация, в която членуват хора от различни партии, с различни партийни интереси. Но те са се събрали там свободно и са направили това неправителствено сдружение", коментира лидерът на БСП.

Според Корнелия Нинова, това се прави в момента, за да се прикрият други скандали, предизвикани от правителството и за да се използва случаят в предизборната кампания. "Воден единствено от желанието си за оставане на власт на всяка цена, премиерът Борисов е готов на всичко, но вчера се минаха граници. С действията им вчера  се провокира и разделение на българския народ между русофили и русофоби, всяване на страх, насъскването ни едни срещу други. Докато по този начин ни разделя и противопоставя, ни отнема най-ценното право - свободата - да се говори свободно, да се изразява свободно мнение, да се сдружават свободно българските граждани по тяхна обща воля. Обръщаме се към всички, на които тази ценност е скъпа  - категорично да се противопоставим на подобни действия, на които бяхме свидетели вчера", заяви Нинова.

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 10 Септември 2019 17:02
  Истинският вот на недоверие бе даден от хората

  Христо Проданов: Хората искат оставка и го показват с протестите си

  „Вотът на недоверие в парламента може да не мина, но това, което искат хората, е оставка и те го показват красноречиво тук пред Народното събрание и Министерски съвет, където протестират“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов във връзка с протестите пред Народното събрание.

  „Ние подкрепяме техните справедливи искания за по-спокоен и достоен живот, което не може да се случи, докато Бойко Борисов е начело на държавата“, коментира още социалистът.

  Филип Попов: Няма бранш в страната, който да не е протестирал

  „Ние сме тук, с хората, защото те протестират справедливо. Поредната криза в България се случва. Системите горят една по една – като започнем от околната среда, водна криза, здравеопазване, образование“. Това заяви парламентарният секретар на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов пред Народното събрание.  По думите му законите понастоящем се приемат от мнозинството без оглед на резултата им. „Има непредвидимост на законодателния орган, има непредвидимост при управлението на държавата“, категоричен е Попов. „Няма бранш в страната, който да не е протестирал“, заключи народният представител от левицата. 

  Александър Симов: Истинският вот на недоверие бе даден от хората

  „Герб живеят в своята кула от слонова кост и отказват да видят каква е истинската ситуация в България. В комфорта на парламентарната зала те твърдят, че са спечелили вота на недоверие, но хората на улицата са на друго мнение”. Това заяви в Народното събрание говорителят на ПГ на „БСП за България“ Александър Симов. Той обясни, че протестът на хората е оглавен от самите тях и не е яхван от партии. „Разнообразието на протестиращите е най-голямата присъда за пагубната политика на правителството. Нашето място като представители на единствената опозиционна сила е сред хората”, завърши Симов.

  Димитър Данчев: Тази наредба връща бизнеса към работата на тефтер

  „Истинският вот на недоверие беше даден днес от хората на улицата. Парламентарната математика очевидно не е от значение за  оценката на хората” . Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев. Той коментира, че справедливият протест на представители на малкия и среден бизнес пред парламента  е срещу една неясна, сложна и скъпа за прилагане наредба, която има съмнителен ефект, но със сигурност увеличава административната тежест. Данчев  допълни, че това връща много от малките и средни фирми към работата на тефтер.

 • Вторник, 10 Септември 2019 17:02
  Корнелия Нинова: Случващото се с президента разгражда държавността

  Случващото се с президента е вредно и опасно и цели отстраняване на ярък политически опонент без оглед на последиците. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група, предаде Агенция "Фокус". Заедно с нея на трибуната се качи ръководството на парламентарната група на партията.

 • Вторник, 10 Септември 2019 17:02
  Димитър Данчев: Водната криза в Перник e последица от неадекватната политика и феодално-корупционните действия на правителството на Борисов

  Народният представител от ПГ на „БСП за България“ коментира и отсъствието на премиера от зала по време на дебатите на вота на недоверие миналата седмица

Оставете коментар