Четвъртък, 09 Юли 2020

Сряда, 18 Септември 2019 20:00

Предизборно използване на Вярата, Надеждата и Любовта

И нито дума за хроничните проблеми на града...

д-р Теофан Германов, в. "Земя"


Вчера столичани отбелязаха Деня на София, свързан с красивия християнски празник Вяра, Надежда и Любов и тяхната майка София. Естествено, това е празник на всички софиянци, независимо от пол, възраст, религия, политически възгледи.

Но денят буквално бе приватизиран от кмета на София Йорданка Фандъкова за целите на нейната предизборна кампания. Образът и гласът й бяха тиражирани по всички медии, режеха се ленти, проведоха се помпозни концерти и тържествени събрания, бяха обявени нови почетни граждани. И безспирни хвалби за свършеното, щедри обещания за бъдещите четири години – детски градини, паркове, улици, метро. И нито дума за хроничните проблеми на града – модела на корупцията, непрозрачно управляваните местни финанси и обществените поръчки, калпавите и прескъпи ремонти и „ремонтите на ремонта”, задръстванията, недостига на места в детските градини и училищата, увеличаващата се „ножица” в стандарта между лъскавия център и периферията, бездомните кучета, битовите отпадъци.

Кметът Йорданка Фандъкова добре е усвоила предизборния модел на ГЕРБ. Първо Цветанов използваше целия информационен и силов ресурс на МВР, докато оглавяваше щаба на ГЕРБ. Така задълго бяха „опитомени” в полза на властта държавните и общинскитe чиновници, местният бизнес, бяха удряни неудобни опоненти.

После Бойко Борисов, когато видя, че ГЕРБ е напът да изгуби европейските избори, яхнал служебния джип, режеше лентички и откриваше и преоткриваше заводи и цехове, раздаваше милиони бюджетни пари, за да обърне отрицателния за него и за партията му тренд след „Апартаментгейт”.

Днес Столична община потретва същото – със софийския бюджет в джоба и с помощта на правителствените институции се прави всичко възможно ГЕРБ да запази властта си в София.

Но честно ли е това? Не беше ли много по-адекватно кметът Фандъкова да излезе в неплатен отпуск, за да има поне видимост за равнопоставеност в кампанията. Без административния апарат на общината, без служебните коли и охрана, без институционалния и медиен комфорт, без откриването на нови детски градини и ремонтирани училища.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Така постъпи омбудсманът Мая Манолова - подаде оставка (а не излезе просто в отпуск) като обществен защитник в мига, в който се кандидатира. Направи го не защото законът го изисква, а защото моралът така повелява.

Разликата е и в това, че Манолова от години без държавен и общински ресурс върши огромна реална работа за София и софиянци. А реалната работа е в решителната битка с ощетените от пладнешкия грабеж на „Топлофикация”, „Софийска вода”, на ЧСИ-тата, на банките и фирмите за бързи кредити. С битката за достъпна среда и за защита на майките на деца с увреждания, на пациентите на колабиралото здравеопазване, на жертвите на чиновнически рекет и корупция, на битови престъпления и социална дискриминация. Именно затова избирателите ще гласуват за своя кмет не по лъскавата реклама и властовия гръб, а по реалните дела и искрената загриженост за тях и децата им.

източник: в. "Земя"

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 18 Септември 2019 20:00
  Айде спрете да крадете в такива мащаби, бе!

  Добре че сме благословени с прекрасен климат, че да сме изпозагинали досега, ако бяхме в тропиците. Простата аритметика доказва само едно: градът ни се управлява от прости хора. Прости и крадливи.

   

 • Сряда, 18 Септември 2019 20:00
  След пороя в София: Над 700 сигнала за наводнени булеварди, подлези и квартали без ток (обзор)

  Общината в София бърза да почисти шахтите заради очакван нов дъжд следобед.

  Над 700 са получените сигнали за наводнени булеварди, подлези, спирки на метрото, закъсали автомобили и квартали без ток - това е равносметката след снощната силна буря в София.

  Един човек е леко пострадал, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. 63-та линия на градския транспорт в участъка от "Бяла чешма" към "Цар Борис Трети" е отклонена зарази завиряване.

  Няма други промени в движението на градския транспорт в София. И към момента екипи на Столичната община и на пожарната отводняват улици в кварталите "Красна поляна" и "Манастирски ливади", информира кметът Йорданка Фандъкова.

 • Сряда, 18 Септември 2019 20:00
  Борисов: Вече не нося телефони, сутрин снимам чекмеджета, дрешници, гардероби (Видео)

  Премиерът Бойко Борисов присъства на символичната първа копка на сградата на българския суперкомпютър в "София техпарк".

Оставете коментар