Четвъртък, 28 Май 2020

Четвъртък, 03 Октомври 2019 15:59

Иван Гешев: Един малък тесен кръг приятели не харесва прокуратурата и генерира напрежение

Срещу всеки извън този кръг, номиниран за главен прокурор, щеше да има същото: медийни компромати, доноси в ЕК, плюене на българската държава

Който и да е номиниран за главен прокурор, след като не е от кръга приятели на тези, които генерират напрежение, щеше да му се случи това, което се случва. Един тесен, малък, вкл. и политически кръг. Казах много пъти пред вас какво ще се случи, защо ще се случи и вие виждате как то се случва. Това заяви пред журналисти заместник-главният прокурор Иван Гешев по повод писмо на шефа на ВКС Панов до Сотир Цацаров, съобщава Канал 3.

Иван Гешев, който е единствен номиниран да наследи Сотир Цацаров на длъжността главен прокурор, припомни, че и Борис Велчев е бил единствен номиниран, но срещу него не е имало протести. "Господин Велчев бе единственият кандидат на повече членове на ВСС, но някой протестира ли? Не. Номинираните заедно с г-н Цацаров бяха трима, не един, като тогава имаше обструкции, че това било формално. Тук става дума за безпринципно отношение - един малък кръг не харесва прокуратурата.

Аз не мога да им забраня да не ни харесват. Който и да е човек извън този кръг да бъде номиниран, реакцията ще е същата: компромати в медиите, доноси в ЕК, плюене на българската държава. И това се случва", подчерта Иван Гешев.

За писмото на Лозан Панов той заяви, че не е запознат, тъй като късно снощи се е завърнал от посещение при федералния прокурор на Германия. "Не мога да коментирам нищо, не съм запознат с това изявление ли е, писмо на г-н Панов ли е. Това, което мога да кажа, е че не се притеснявам от работата си. След като имам над 230 лица осъдени, това е оценка на съда за работата ми и за качеството й.

С решение на ВСС е приета комплексна оценка от периодичното ми атестиране, която е максимална. Т. е. ВСС е преценил, че имам високи професионални качества. Нямам представа защо г-н Панов се интересува от това. Обяснението ми? През годините мислех, че той има фиксация към г-н Цацаров, а сега - че има фиксация към длъжността главен прокурор", предположи Иван Гешев.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар