Събота, 15 Август 2020

Понеделник, 28 Октомври 2019 12:04

Изборите – повинност и ангария? Или панаирджийска пиеска за крепостни граждани?

"Тегля чертата и правя печалния извод, че ние всички сме наистина закрепостени до гроб (до ГЕРБ е случайно фонетично съвпадение) в тая дяволска схема на имитация на държавно управление, осъществявано от неграмотни, но алчни и ненаситни твари, които се самоопределят като десни, центристи и пр. идеологически миазми, само и само да останат на власт."

Първият тур на местните избори приключи. Изборите бяха общо взето скучни и станаха интересни, едва когато приключиха. ГЕРБ се пропука и стените му паднаха в 15 областни града, където въпреки оптимизма на Главатаря, след седмица ще има балотаж.

Аз нямам амбицията, енергията, капацитета и ресурса на десетките социолози, политолози, антрополози и други анализатори, които за пореден път обилно се накълваха и напълниха търбусите си с плячката от изборите.

На мен всички избори, били те парламентарни, европейски, местни, редовни или предсрочни ми предизвикват забиване в хард диска ми и някакви препятствия пред свободния полет на иначе бедната ми мисъл. И сега е същото - губещите обясняват, че са спечелили, правят се на усмихнати невести и че уж не им пука, че 35% е много по-малко и почти наполовина от 60%.

Главатарят им се кръсти и търси помощ свише, нарича журналистите "кокошки", като с това обидно обръщение визира и една своя фаворитка и скърца със зъби, без да е в състояние да скрие злобата си и желанието си час по-скоро да отмъсти на опонентите си с овехтелите си заклинания за нови магистрали, БВП, някакви мокри сънища, изпълнени с видения за гигантски инвестиции, заводи, невиждано благоденствие и така нататък. Държи се като пейзан, но това не възмущава никого и не пречи никому.

Спирам с репродукцията на картината, която от години омръзна на всички ни. Тегля чертата и правя печалния извод, че ние всички сме наистина закрепостени до гроб (до ГЕРБ е случайно фонетично съвпадение) в тая дяволска схема на имитация на държавно управление, осъществявано от неграмотни, но алчни и ненаситни твари, които се самоопределят като десни, центристи и пр. идеологически миазми, само и само да останат на власт.

На всяка цена, но с цената на чуждите беди и нещастия.

Същите тези твари са самозаслепени от мълчанието и търпението ни, търпението на крепостните, които не можем да напуснем блатото поради напреднала възраст и поради глупостта и наивността ни преди три десетилетия да повярваме, че извън блатото може да има и НЕблато.

И така, до следващия път, когато пак ще ни свикат ангарийно и крепостно да копаме в нивата на бездушните ни алчни и студенокръвни боляри и ще ръкопляскаме на панаирджийските им пиески.

Повинност? Или самовиновност? Не знам...

Любомир Кольовски, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 28 Октомври 2019 12:04
  Двама евродепутати не са допуснати на територията на Беларус

  Ръководителят на делегацията на Европейския парламент за връзките с Беларус Робърт Бедрон и докладчикът на ЕП за Беларус, депутатът Петрас Ауштревичус, не са били допуснати да влязат на територията на Беларус в петък, съобщи пресслужбата на ЕП пред РИА Новости

  "На 14 август беларуските власти отказаха влизане в Беларус на двама членове на Европейския парламент: полският депутат от фракцията "Прогресивен алианс на социалистите и демократите",ръководителят на делегацията на Европейския парламент за връзки с Беларус Робърт Бедрон и литовският депутат от партията "Обнови Европа", постоянен докладчик на ЕП за Беларус Петрас Ауштревичиус“, се казва в съобщението на службата.

  В съвместно изявление депутатите отбелязват, че действията на беларуските власти свидетелстват„че те отказват всяка възможност за диалог“. "Бъдещето на Беларус се решава днес.

  Призоваваме институциите на ЕС да проявят почтеност в подкрепата и защитата на законните стремежи на беларуския народ да живее в демократична държава, където е в сила върховенството на закона, спазват се основните свободи и правата на човека", се казва в изявлението на депутатите.

  По-рано шефът на Европейския парламент Давид Сасоли призова президента на Беларус Александър Лукашенко да спре да използва сила срещу мирни демонстранти и да освободи задържаните. Според него народът на Беларус има право да протестира.

  След спешната видеоконференция в петък министрите на външните работи на ЕС решиха незабавно да започнат работа по изготвяне на списък с допълнителни санкции в рамките на текущите санкции на ЕС срещу Беларус.

  ЕС иска да накаже участниците в насилието срещу мирни демонстранти в страната, както и в фалшифицирането на изборите. Масовите протести започнаха в Беларус на 9 август, след президентските избори, които бяха спечелени от действащия държавен глава Александър Лукашенко.

  Според крайните резултати от гласуването, обявени в петък от ЦИК, Лукашенко спечели 80,1% от гласовете на изборите в републиката, съперницата му в предизборната кампания Светлана Тихановская - 10.12%.

  Органите на реда използват сълзотворен газ, водни оръдия, зашеметяващи гранати и гумени куршуми срещу протестиращите. По официални данни, са задържани около 6 хиляди души. Както съобщават от Министерството на вътрешните работи на страната, по време на безредиците са ранени стотици хора, включително 103 служители на реда.

  Един протестиращ, според МВР, е загинал, докато се опитвал да хвърли по полицията импровизирано взривно устройство. 

  Източник: БГНЕС

  Снимка: Gulliver/Getty Images

 • Понеделник, 28 Октомври 2019 12:04
  Президентът в отговор на Борисов: Доверието в управлението е безвъзвратно загубено

  Отговорът е „Не“!

  Държавният глава с обръщение към народа: Президентът, а не премиерът свиква ВНС. Разговорът за бъдещето на България е възможен само след оставки

 • Понеделник, 28 Октомври 2019 12:04
  ”Ди Велт”: На образованите млади българи им дойде до гуша

  Статията започва с предупреждение, че "потъпкването на законите и размахът на корупцията в ЕС са много по-големи, отколкото знаят повечето хора

Оставете коментар