Петък, 14 Август 2020

Неделя, 01 Декември 2019 12:16

Визов рекет – даден! Визов рекет – приет!

Любомир Кольовски: Всички анализатори и коментатори свенливо подминават въпроса защо, след като САЩ ни налагат визови ограничения, ние, България, не им отвръщаме реципрочно и равнопоставено и не налагаме визови ограничения на американските граждани да влизат и излизат във и от България когато им скимне

Автор: Любомир Кольовски


Бавно и полека заглъхва ехото от визитата на премиера Борисов и придружаващите го министри в Белия дом. Изненадващо, но анализите и коментарите във връзка и по повод на това предварително истерично алармирано събитие, са повече от скромни и сведени до медийните изяви на две-три женици - две журналистки без авторитет и сериозна репутация и една дипломатка, изплувала от времената на соца, когато беше преводачка на Тато, но понеже е била свидетел на първите контакти между САЩ и България, а по-късно и посланик на България във Вашингтон, живее със самочувствието, че е фактор в международните отношения. Нищо от това, че името й се римува къде по-малко, къде по-сполучливо с разни помадени афери.

В публичното пространство се размахва легендата за предстоящото сътрудничество и взаимодействие между САЩ и България в областта на енергетиката, сигурността, спазване върховенството на закона и, разбира се, втръсналата на всички тема за визите, които САЩ ще опростят на простия българин и ще позволят на клетника да влиза и излиза във и от САЩ, когато му скимне.

Естествено, всички анализатори и коментатори свенливо подминават въпроса защо, след като САЩ ни налагат визови ограничения, ние, България, не им отвръщаме реципрочно и равнопоставено и не налагаме визови ограничения на американските граждани да влизат и излизат във и от България когато им скимне.

Защо САЩ ще ограничават достъпа на българите до Америка, страната на неограничените възможности и това се прави по един нагъл, циничен, нахален, брутален, надменен, високомерен и унизителен начин, а българите се свиваме в някакво дипломатическо кьоше, скимтим и стенем, че американското правителство ще определя по някакви свои стандарти кои българи са корумпирани и кои не са корумпирани и, респективно, ще разрешава на едни, а ще забранява на други да прекрачват границите на САЩ?

Нали САЩ са наши партньори? Нали и ние, и САЩ сме равноправни и равнопоставени членове на НАТО? Нали нашите тайни служби са партньори на службите на САЩ?

Да сте чули, видели или прочели американските ни партньори да са участвали в прочистването на циганските квартали, които са средища и свърталища на наркотрафика, търговията с хора и контрабандата? Къде са нашите "партньори" в борбата с корупцията?

Обаче, нашите "партньори" имат офиси и канцеларии в София, а нашите служби и службици не са представени по никакъв начин на територията на САЩ. Да не говорим за военното присъствие на нашите "партньори", лишено дори хипотетично от наш еквивалент на територията на САЩ. Но сакралният въпрос за отпадане на визите за българите, които искат да пътуват до САЩ, остава да виси като дамоклев меч. Над нашите, българските глави. И с тия визи ще цакат още много поколения българи. Но тия въпроси не занимават Беновска, Велева и Поптодорова. Трите грации на журналистическото и дипломатическото слово са над прозаичните и скучни въпроси.

Любо КОЛЬОВСКИ, обикновен читател, зрител и слушател, комуто не е потребно и му е все едно дали визите за САЩ ще отпадат

(от фейсбук профила на автора)

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар