Неделя, 09 Август 2020

Събота, 07 Декември 2019 15:30

Конкурсните процедури – оправдание на седмицата

Преди пет години България загуби „Южен поток“. Забележките на Путин ясно намекват, че София вече е на няколко крачки от загубата и на „Турски поток“

Владимир Путин заяви, че България съзнателно забавя строителството на газопровода „Турски поток“ на своята територия, пише „Эксперт Online“. Ако „Турски поток“ продължава с това темпо, Русия ще намери други пътища за доставка на газ в Европейския съюз, обеща Путин на пресконференция след преговорите с президента на Сърбия Александър Вучич.

Ситуацията е парадоксална. Президентът на Русия напомни, че след прекъсването на строителството на „Южен поток“, българското ръководство нееднократно се обръща с молба, че каквото и да става ще бъде реализиран „Турски поток“. „Но и тук, явно под натиск от другаде, те правят работата неуспешна. Ще видим как ще бъде реализиран този проект на българска територия“, каза Владимир Путин, добавяйки, че ако ръководството на България не иска да ускорява работата по „Турски поток“, Русия ще намери други пътища за транзит на газ на юг.

Министър-председателят на България Бойко Борисов вече отговори на изказването на Владимир Путин. Газопроводът, който за България не е „Турски“, а „Балкански поток“ се строи с максимална скорост. Той не отрече забавянето, но обясни, че това се дължи на конкурсни процедури.

В интервю пред телевизия BTV Бойко Борисов отбеляза: „Строителството на газопровода продължава със средна скорост от пет километра на ден, а неговото забавяне се дължи на проведени задължителни процедури. България е единствената алтернатива за руския газ. България ще бъде газоразпределителен център на Балканите, което е съгласувано с Брюксел и Вашингтон. Надявам се, че президентът на Русия ще приеме нашата покана да посети България през следващата година и лично ще може да види нашата работа. Надявам се в края на следващата година газопроводът да работи“, цитира думите му ТАСС. Той съобщи, че траншеите за поставяне на газопровода са вече напреднали със 150 км и в тях вече се поставят тръби.

Строителството на газопровода от турската до сръбската граница започна на 19 септември. Точно преди началото на строителството „Булгартрансгаз“ и консорциумът, начело със саудитската компания Arkad Engineering, подписаха договор за строителство и въвеждането в експлоатация на газопровода на стойност от 1 млрд. и 102 млн. евро.

За първите 250 календарни дни от началото на строителството трябваше да бъде построен участък от 308 км от компресорната станция „Полски Сеновец” до българо-сръбската граница. Още 166 км от този пункт ще бъдат построени до Варненска област за обезпечаване на самата България. За Русия, очевидно, това е основна транзитна част. Не е трудно да се пресметне, че тя ще бъде завършена пет месеца след Нова година, т.е. към края на месец май. И по всичко изглежда, че такива срокове за Кремъл са прекалено дълги.

Ако руската страна, както става ясно от думите на президента Путин, разчита, че ще види „Балкански поток“ построен по-рано, то това означава „много по-рано“. Ориентирът във времето е ясен: двата края на „Турски поток“, които са построени от „Газпром“, са запълнени с газ още от 10 ноември. Единият край е предназначен за доставка на газ в Южна Европа чрез България. Както се съобщава, през септември за строителството на „Балкански поток“ в България от Русия са доставени около 90% от тръбите.

„Конкурсните процедури“, които споменава българският министър-председател, са процедури на Европейския съюз. Но той спомена и Вашингтон в качеството на „съгласна“ страна, която формално няма никаква връзка с това. По този начин излезе наяве реалната ситуация на „процедурите“, през които са преминали българите и причината за възражението на Путин. Но днешната ситуация показва, че България се отнася към руската позиция с максимално уважение.

Изказването на руския президент е направено в отговор на безпокойството на сърбите, а също и на други страни-потребители, заради неяснотата на съдбата на сегашния маршрут на руския газ чрез Украйна. И освен това, тук доста добре се вижда газовата дипломация, очевидно от страна на САЩ, а възможно и от привържениците на украинския транзит на руски газ в Брюксел. И „Северен поток-2“ и „Балкански поток“ са отложени (въпреки че за съдбата на втория в публичното пространство изобщо не не следи), по такъв начин, че да се накара „Газпром“ да направи компромис към украинската страна. Същата, както заяви Владимир Путин, поставя „неприемливи“ за „Газпром“ условия на транзит (от паричен характер).

В Сърбия, между другото, полагането на „Турския поток“ върви с рекордна скорост. Според ръководителя на производствено-техническия отдел на генералния изпълнител за изграждането на газопровода Евгени Улрих дневно сърбите успяват да завършат около шест километра от трасето. Строителството трябва да приключи през следващите дни, обеща Вучич по-рано тази седмица.

Защо България се бави с изграждането на участъка на газопровода „Турски поток“? Отговор на въпроса търсят и в редакцията на руския вестник„Аргументи и Факти“ в материал, озаглавен „Погреба „Южен поток“, бави „Турски поток“. Защо София се дърпа с газопроводите?“

Преди пет години, до голяма степен заради България, проектът за друг руски газопровод – „Южен поток“ (ЮП), беше преустановен. Именно България беше първата държава, която замрази работата по проекта, тъй като той не съответстваше на нормите на европейското законодателство. Става въпрос за Третия енергиен пакет, който забрани на същата компания (в случая „Газпром“) едновременно да транспортира и продава газ. С други думи, според европейските закони Русия трябваше да изгради тръбопровод и да доставя по него гориво от трети страни.

Москва не се отказа от идеята да изгради газопровод по южния маршрут и се договори с Анкара за „Турски поток“ (ТП).

Енергийно изолирана България (нейната система за транспортиране на газ обслужва само вътрешния пазар) остана с празни ръце. Перспективата за печелене на пари от транзита на газ бе сведена до нула.

По-късно София многократно се обръща към Москва с молба да й разреши да се включи към „Турски поток“. България дори отпусна 1,6 милиарда долара за изграждането на съоръженията на своя територия. А през пролетта агенция Bloomberg, позовавайки се министъра на енергетиката Теменужка Петкова, съобщи, че страната ще съди „Газпром“, ако ТП заобиколи България.

София наистина се интересува от газопровода. Според Сергей Капитонов, газов анализатор в Енергийния център на Московското училище за управление, подобен проект е от полза не само в етапа на строителството, но и след завършването му – с оглед приходите от транзит към бюджета на България. Операторът на газопреносната система на България обяви търг за резервация на мощности по ТП за 20 години. Това означава, че през този период на България е гарантирано да получава приходи от транспортиране на руско гориво през своя територия.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Интересът на България към ТП също може да бъде свързан със загриженост във връзка с транзита през Украйна. „Факт е, че по-голямата част от горивото, преминаващо по коридора в Южна Украйна (а след това през Трансбалканския газопровод), е предназначена специално за Турция. Когато обемите за Турция бъдат пренасочени през ТП, транзитът през този коридор рязко ще спадне. И рентабилността на транзита в тази посока ще отслабне, което ще доведе до увеличаване на цената и до евентуален нов спор в рамките на транзитното споразумение между Москва и Киев“, заяви енергийният експерт Александър Собко.

Премиерът Бойко Борисов, между другото, реагира изключително бързо на изявлението на Владимир Путин: „Ние строим средно по пет километра на ден", припомня изданието думите на българския министър-председател. Същевременно той отправи покана към руския президент да дойде и да се убеди сам в това каква е скоростта на изграждането на газопровода.

България е загубила статута си на газов хъб и ще се лиши от други преференции от транзита на руски газ поради забавянето на строителството на участъка от газопровода „Турски поток“. Това предупреди първият заместник-председател на Комисията по енергетика на Държавната дума - депутатът Игор Ананских, предава Федеральное агентство новостей (ФАН).

„Спомняме си, че българското ръководство се отказа от договорения план за изграждането на газопровода „Южен поток“, благодарение на който тя можеше да се превърне в най-големия газов хъб в Южна Европа. Една държава може да има големи финансови дивиденти. Българското ръководство обаче продължи да получава пари заради връзките с Европейския съюз и САЩ. Българското ръководство е двулично, защото, от една страна, иска да изкара пари от транзит, а от друга, то е твърде податливо на влиянието на други държави. Всички трудности в общуването с нашите български другари произтичат оттук“, каза Анански в интервю за информационната агенция. 

В такава ситуация, според руския депутат, българските политици трябва да помнят, че са представители на своя народ.

„Тяхната задача е да подобрят живота на гражданите на България. В този случай българите трябва да печелят колкото е възможно повече пари, включително и от транзита на газ за Европа. Сега страната вече е загубила статута на газов хъб и може да се лиши и от други преференции от транзита на руски газ“, добави депутатът.

Българските власти показаха впечатляваща отзивчивост към недоволството на Москва от най-високо ниво, коментира руската информационна агенция РИА Новости в материал, озаглавен „България се научи да вярва на Русия. Но това няма да й помогне“.

Проблемът е, че дразненето на Русия с бюрокрацията на София не е вариант. Путин категорично заяви, че ако българските власти не искат да ускорят работата по „Турски поток“, то тогава Москва ще намери други пътища към Южна Европа.

Българите знаят повече от всеки друг, че подобни думи от Кремъл не представляват празна заплаха. Тъжната съдба на „Южен поток“, който, ако беше реализиран, щеше да превърне България в най-важната транзитна държава, служи за постоянно напомняне и потвърждение.

Ако през 2014 г., когато руската обреченост и предстоящият крах бяха очевидни за цяла Европа, то пет години по-късно надеждите, че Кремъл ще търпи до безкрайност бюрократичното оплитане на България, изглежда илюзорно.

София не се съмнява, че Москва ще изпълни обещанието си.

Размяната на коментари от последните дни може да послужи като урок не само за София, но и за много други европейски (и световни) столици.

На първо място, важен е техният зараждащ се навик да вярват в Москва.

Иронично е, че консолидирането на обусловения рефлекс към ситуацията „ако Русия казва, значи ще го направи“, е на база отрицателен опит. Там, където дълго време многобройните „моркови“ под формата на убеждаване, преференциални условия и различни „добрини“ не сработиха, ситуацията се раздвижи значително, едва когато „тоягата“ се превърна в основно средство на общуване. 

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Всъщност такава бърза реакция на българския премиер на думите на Путин просто потвърждава напредъка по този въпрос.

Второ, еднакво важна последица от случващото се е осъзнаването, на някои места много болезнено, от истински прозападните държави от Източна Европа на простата истина, че суверенната политика винаги е по-изгодна, отколкото старателно да се угажда на избрания господар.

Преди пет години България загуби „Южен поток“. Забележките на Путин ясно намекват, че София вече е на няколко крачки от загубата и на „Турски поток“.

И като цяло човек би могъл да разбере българските елити, които се страхуват да повишат гласа си в защита на националните интереси, защото страната им е толкова незначителна и слаба в сравнение с великите сили на Запада. Но в близост до нея има съвсем различни примери. Някои държави в Източна Европа, вместо да затвърждават окаяното си положение, като повтарят „ние сме малки, бедни и слаби, нямаме възможност да се противопоставим на заповедите на американците и ЕС“, доста успешно маневрират, поставяйки собствените си интереси на преден план. И което е характерно, резултатите от такава политика са многократно по-добри от тези на наистина бедна България, която даде всичко от себе си за светло европейско бъдеще.

агенция "Фокус"

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 07 Декември 2019 15:30
  Нинова: Къде са Борисов и Караянчева? Ако сте абдикирали , направете го официално с оставка

  Функционират ли институциите в България?

  В криза като сегашната най-важно е те да работят и да гарантират
  сигурност на гражданите.

  Премирът Борисов се скри и остави Валери Сименов да “управлява”.
  Изпълнителната власт е в ступор.

  Къде е законодателната? Къде е Цвета Караянчева?

  Не отговаря на телефона си. Исках да я питам кога възнамерява да изпълни
  закона и да свика Народното събрание.

  Внесохме необходимите подписи и въпроси – актуализация на бюджета и
  насилието над протестиращи граждани и журналисти.

  Никакъв отговор.

  Ако са абдикирали от властта да го направят по установения ред – с
  оставка.

 • Събота, 07 Декември 2019 15:30
  ТАСС: Протестиращи изграждат палаткови градове в България

  За 31-ви ден протестиращите провеждат масови акции в София и други градове на страната, като основното им искане е оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев, разказва Агенцията

  Централният булевард в София – “Цариградско шосе” около моста Орлов мост, и площад Независимост – заключен между сградите на правителството, Народното събрание и президентската администрация, беше блокирана в събота с палаткови лагери, които участниците в антиправителствените протести поставиха късно снощи. Това пише Агенция ТАСС по повод вчерашните антиправителствени протести в центъра на столицата.

  “Протестиращите поставиха палатки на пътното платно и отказаха предложенията на полицията да ги преместят на тротоара. По Орлов мост, централно софийско кръстовище, са изградени твърди барикади. Протестиращите събират камъни и бутилки. Сред лагера имаше много жени, които попречиха на полицията да използва сила”, съобщава главният инспектор на столичната полиция Красимира Стоядинова, цитрана от ТАСС.

  Според Стоядинова преговорите с протестиращите за премахването на палатковия град ще продължат. „Ние уважаваме правото на протест, но призоваваме неговите участници да провеждат мирни акции, които не биха пречили на други жители на София“, добави Стоядинова.

  За 31-ви ден протестиращите провеждат масови акции в София и други градове на страната, като основното им искане е оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Според демонстрантите Правителството на премиера Бойко Борисов е затънало в корупция и по време на работата си не е успяло да осигури на гражданите проспериращ живот и достойни заплати. А главният прокурор Иван Гешев е обвинен в нападение срещу президента Румен Радев, организиране на демонстративни издирвания и арести, разказва ТАСС.

  Агенцията припомня, че първият масов протест се проведе в България на 9 юли, когато повече от хиляда души се събраха в подкрепа на Радев в сградата на президентската администрация, включително представители на различни политически партии и обществени организации. От този ден митинги и шествия под мотото “Защити демокрацията!” стават ежедневно, в тях участват предимно млади хора, допълва още Агенцията.

  Източник: БГНЕС

 • Събота, 07 Декември 2019 15:30
  Маркет линкс: Доверието към Борисов се срина

  "Към момента одобрението към ГЕРБ е по-голямо от това към Бойко Борисов, което е показателно за нова ситуация, в която попадаме".

Оставете коментар